Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak pomoci jižní Moravě, kam poslat peníze. Přicházejí desítky milionů

  8:42aktualizováno  20:13
Katastrofa způsobená řáděním tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku spustila vlnu solidarity napříč republikou. Lidé začali spontánně nabízet ubytování i materiální a dobrovolnickou pomoc, zakládají se veřejné sbírky. Portál iDNES.cz přináší přehled základních způsobů, jak pomoci.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich už dříve poděkoval za všechnu nabízenou pomoc. Zároveň ale lidi nabádá, aby do postižených oblastí zatím nejezdili kvůli zásahům složek IZS. 

Tady jsou možné formy pomoci: 

1. Krizová linka pro nabídky pomoci

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku, kam mohou lidé volat nabídky pomoci. Jde o telefonní číslo 800 129 921. „Linka bude v nepřetržitém provozu i o nadcházejícím víkendu,“ uvádějí webové stránky jihomoravského hejtmanství. Aktivní je také e-mailová schránka dobrovolnici@jmk.cz

Telefonní číslo původně sloužilo pro informace k očkování, nyní ale bude sbírat jen nabídky pomoci, dodalo hejtmanství. 

Krizovou linku spustila i nezisková organizace Modrá linka. „Naše krizová pomoc je k dispozici každý den od 9 do 21 na tel. 608 902 410 nebo
731 197 477. Jsme k dispozici poskytnout psychickou pomoc v krizi,“ stojí na Facebooku neziskové organizace. Ta nyní zjišťuje, jak se může dále zapojit v rámci koordinované pomoci.

2. Veřejné sbírky a pomoc

Několik charitních organizací již spustilo veřejné sbírky na pomoc postiženým oblastem a lidem v nich. 

Nadace AGROFERT vyhlašuje Krizový fond na podporu rodin s dětmi z oblastí zasažených tornádem a bouřemi. “Jde o tragédii, která zasáhla do osudů stovek rodin. Nadace Agrofert je připravena okamžitě finančně pomoci všem, kteří se ocitli v těžké životní situaci,“ řekla portálu iDNES.cz Monika Babišová. S žádostí se můžete obrátit na e-mail zuzana.tornikidis@nadaceagrofert.cz. Do předmětu zprávy uveďte text JIŽNÍ MORAVA 2021. Nabídka se týká také zasažené oblasti na Lounsku.

Sbírku na pomoc obětem a řešení pustošivých následků včerejšího tornáda vyhlásil i Člověk v tísni

„Na místo vyslal Člověk v tísni svého koordinátora, který zjišťuje rozsah škod a možnosti pomoci. Pomoc bude na místě koordinovat spolu s dalšími organizacemi i složkami IZS,“ uvedl Tomáš Urban z Člověka v tísni.

Sbírka Člověk v tísní. | foto: Člověk v tísni

Sbírkový účet spustila například Nadace Via, přispět můžete zde. V pátek kolem osmé hodiny večer vybrala přes 100 milionů korun. Hranice padla za méně než 24 hodin po události. Do sbírky se zapojily desítky tisíc lidí.

Do pomoci se zapojila i dárcovská platforma znesnáze21, která propojuje svět potřebných a dárců. Zatím se vybralo zhruba pět milionů korun.

Nadace ČEZ přispěje deseti miliony korun. Lidé i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech. Nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích.

„Soucítíme se všemi, které zasáhla včerejší bouře s tornádem na jižní Moravě. Členové Agrární komory České republiky jsou v oblasti připraveni pomoci při odklízení škod. Zemědělci mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a mohou odvážet suť z poničených domů. V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit na telefonním čísle +420 601 563 794 (Markéta Saloňová – Regionální agrární komora Jihomoravského kraje). Děkujeme všem, kteří jakkoliv pomáháte,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Pomoci je možné také přes Český červený kříž. 

Pomoc všem handicapovaným spoluobčanům z obcí, které postihlo tornádo a vichřice, nabízí Konto Bariéry okamžitou finanční pomoc. „Žadatelé se mohou hlásit na e-mailové adrese info@bariery.cz nebo napište na Melantrichova 5, Praha 1. Potřebujeme Vaši stručnou žádost, kopii Vašeho průkazu ZTP/P nebo ZTP a případně stvrzení Vaší žádosti od obecního úřadu. Přispějeme rychle z našich vlastních zdrojů,“ stojí v tiskové zprávě.

Sbírkový účet vede také Diecézní charita Brno. Přes její účet mohou lidé posílat peníze na konkrétní účet nebo přispět dárcovskou DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 poslanou na číslo 87 777. Více informací získají zájemci na webu charity. 

Diecézní charita Brno otevřela sbírkový účet na pomoc oblastem zasažených tornádem.

3. Dobrovolnické skupiny na Facebooku

Velká vlna solidarity se zvedla také na sociálních sítích. Lidé se začínají organizovat ve skupinách, například zde. Na této skupině lidé nabízí deky, oblečení či matrace. 

Stejně tak nabízí pomoc s úklidem a odstraňováním škod. „Darujeme deky, oblečení, a pár věcí co máme po úpravě bytu,“ nabízí třeba Denisa Hospodská.

4 Materiální pomoc i psychologická

Lidé a firmy se snaží pomoci také materiálně. Například Rohlík.cz na Twitteru uvedl, že ráno zaveze do postižených oblastí základní potraviny i dětské potřeby. Pomoc nabízí i organizace Junák-český skaut. „Řešíme nabídku volných míst na skautských táborech pro neskautské děti z postižené oblasti,“ uvedli zástupci organizace na Facebooku.

Mezinárodní dopravce RegioJet chystá vypravit speciální autobusy s materiální pomocí. 

Masarykova univerzita v Brně nabízí 200 lůžek na svých kolejích. Stejně tak psychologickou pomoc.

Brněnský biskup Vojtěch Cirkle vyhlásil na neděli také mimořádnou kostelní sbírku na pomoc lidem zasaženým katastrofou na jihovýchodní Moravě.

„Vyzývám ve farnostech také dobrovolníky, zdravotníky a všechny, kteří by mohli účinně pomoci s odstraněním následků živelné pohromy, aby se zapojili. Děkuji všem, kteří pomohou, všem, kteří přispějí finančně i těm, kteří se za lidi v postižených oblastech modlí,“ uvedl Cikrle.

Oblastní charita Hodonín a Oblastní charita Břeclav bezprostředně pomáhá přímo v obcích zasažených tornádem. Charita na místo už dovezla přes tisíc baget pro zasahující a organizuje další pomoc prostřednictvím sbírkového účtu. Dary budou využity pro následnou pomoc v konkrétních obcích. Vyjíždí krizový tým a připravují se další psychosociální týmy, které budou mapovat situaci a pomáhat na místě.

Následky ničivého tornáda v obci Moravská Nová ves. (25. června 2021)

Mluvčí telefonního operátora T-Mobile Zuzana Svobodová už ve čtvrtek uvedla, že operátor posílá přes neziskovou organizaci Adra dar pět milionů korun na záchranné práce, základní potřeby pro zasažené domácnosti a odstraňování škod.

Náměstek brněnské primátorky Petr Hladík v pátek na Twitteru uvedl, že Brno poskytne obcím zničeným bouří a tornádem finanční pomoc deset milionů korun. Za týden by o tom mělo rozhodnout zastupitelstvo při mimořádném zasedání.

Obchodní řetězce Kaufland a Lidl coby součást obchodní skupiny Schwarz neprodleně lidem v postižené oblasti darují 10 milionů korun a poskytnou i další pomoc.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...