ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Getty Images

Bylo vám v červenci vedro? Podle meteorologů šlo o průměrný měsíc

  • 17
Letošní červenec se s průměrnou teplotou 18,6 stupně Celsia výrazněji nelišil od hodnot, které jsou v této části roku pro Česko obvyklé. Výjimečné nebylo ani množství srážek, vyplývá z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mírně vyšší bylo množství slunečního svitu, kdy sluneční paprsky dopadaly na zem po dobu 254 hodin, což představuje 109 procent normálu.

První prázdninový měsíc letošního roku byl mírně teplejší na Moravě a ve Slezsku, kde se průměrná měsíční teplota dostala na 19 stupňů Celsia. V Čechách to bylo o 0,6 stupně méně.

Nejvyšší teplotu meteorologové naměřili 21. července ve Strážnici na Hodonínsku, kde teploměr ukázal 37,3 stupně Celsia. Tropické teploty ale panovaly i jinde v Česku.

„Tento den byla na 42 stanicích standardní sítě ČHMÚ naměřena maximální teplota 35 stupňů Celsia a více,“ uvedly meteoroložky Lenka Stašová a Klára Sedláková.

I v červenci zaznamenali meteorologové v Česku mráz. Na Jizerce klesla teplota 28. července na minus 1,7 stupně Celsia. Na stanici Jelení u mostu na Karlovarsku bylo 17. července minus 4,9 stupně.

Více na Počasí iDNES.cz

Srážkově byl červenec v Česku normální. Měsíční úhrn 62 litrů vody na metr čtvereční představuje 70 procent normálu počítaného na základě údajů z let 1991 až 2020. Výrazně deštivěji bylo na Moravě a ve Slezsku, kde spadlo 80 litrů vody na metr čtvereční. V Čechách to bylo 53 litrů.

Stanicí s nejvyšším srážkovým úhrnem byla Lysá hora v Moravskoslezských Beskydech. Za celý červenec tam spadlo přes 222 litrů vody na metr čtvereční.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video