Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vedro předvídali ptáci už na jaře, říká pozorovatel. Počasí napoví i veverky

  8:19
Naši předkové neměli k dispozici předpovědi počasí, věřili pranostikám založeným na pozorování přírody. Rudolf Kovařík, pozorovatel počasí, říká, že jsou stále přesné. Na čtvrtek předpovídají mlhy, podle Kovaříka na ně dojde, ale jen někde. Stejně jako pranostiky i Kovařík předpovídá počasí podle změn v přírodě. Že bude letos nadprůměrně horké léto, věděl už od jara. Ukázalo mu to hnízdění vlaštovek a jiřiček.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Archiv Spring Alive

Pozorovatele přírody Rudolfa Kovaříka letos horké léto nepřekvapilo. O nadprůměrných teplotách věděl už od jara, kdy přiletěly zahnízdit vlaštovky a jiřičky. „Mají možnost hnízdit na jižní nebo na severní části, kde nesvítí slunce celý den. Když přiletěly letos, tak jsem si říkal, chraň nás Bůh, protože na jižní části nejsou ta hnízda obydlená. Všechny jsou jen na severu,“ sdělil pro iDNES.cz Kovařík.

Podle něj zvířata vlnu veder poznají a podle toho mění své chování. Projevuje se to zejména na jejich denním biorytmu, který v horkých dnech mění. Ne všechna však mají možnost na vedra reagovat.

„Z těch, která na to umí reagovat, to jsou například vlaštovky či lesní ptáci jako sojky a podobně. V činnosti jsou vždy těsně před setměním. Jejich aktivita večer se zvyšuje, jako by se na druhý den potřebovali připravit. Ráno potom zase lítají a nosí krmení pro mladé. Přes den přijde útlum,“ popisuje Kovařík.

Vlaštovky dokonce v horkých dnech tak často nekrmí mláďata. „Ani ty mladé nejsou tak lačné po jídle. U nich je ta předpověď úplně stoprocentní,“ popisuje Kovařík. Podobně na tom jsou i slepice, které jsou nejaktivnější hned ráno, a potom zase večer.

„Jeleni a srnky to také dopředu vědí. Mají takzvané ležení. Teď jsou v říjištích, což je zvláštní, protože říje neprobíhá. Přes den zalehnou do vyšší zelené trávy a vylézají na pasení v podvečer a na napájení. Přes den energii nespotřebovávají couráním,“ říká Kovařík, který pozoruje přírodu v Krušných horách. Stejně to podle něj platí i pro veverky, které jsou nejaktivnější do devíti ráno a v podvečerních hodinách.

Čtvrtek nad ránem mlha, od pondělí se ochladí

Také pranostiky si zakládají své předpovědi na pozorování přírody. Na čtvrtek předpovídají mlhy a déšť. „Na svatého Praxeda mlha zrána k zemi usedá,“ zní jedna z nich pro 21. červenec.

„Co se týče mlhy, to určitě bude platit pro Beskydy, Jeseníky nebo Šumavu. Přesto, že tam není každý rok takové sucho jako letos, mlha tam může po ránu klidně být,“ zhodnotil Kovařík, který se pranostikami a pozorováním počasí věnuje už přes čtyřicet let. Přímo meteorologií se zabývá od roku 1976.

Vedra zbarvila Česko do ruda. Záchranáři častěji vyjížděli ke kolapsům

Jiná pranostika na stejný den předpovídá i déšť. „Na proroka Daniele nalije též do mandele.“ Pranostiku podporuje i současná předpověď meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) „Většinou oblačno, postupně místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné,“ hlásí ČHMÚ ve své předpovědi na čtvrtek.

Také v pátek se nejen podle meteorologů mohou objevit ojedinělé přeháňky. Předpověděli to i předci před mnoha lety. Kvůli tomu, že se pranostiky šířily zejména ústně, nelze přesně určit, kdy vznikly. Šířit a rozvíjet se měly hlavně ve středověku.

„V den Máří Magdaleny rádo poprchává, neboť svého Pána oplakává,“ říká pranostika o pátku 22. července. „Rozprší-li se v den svaté Máří Magdaleny, deště nejsou k zastavení,“ zní další lidová předpověď. Celkově jsou pranostiky na pátek 22. července hlavně o dešti.

„Pranostika je asi někde z Jizerských hor, protože ty jsou známé deštěm, podle kterého by se daly řídit hodinky. Tam je to až urputně pravidelné. Červenec je druhý nejsrážkovější měsíc v roce. Předkové si vyhlídli, že tuto polovičku měsíce se deště vyskytují. Určitě to neplatí pro Jihomoravský kraj a Polabí. Ale pro Jizerky nebo nějaké kopce určitě,“ popsal Kovařík.

Souhlasí také s tím, že deště nebudou k zastavení. Podle něj se budou vyskytovat určitě ve vyšší intenzitě než v posledních týdnech. „Nebude jich tolik, protože současné počasí bude mít dojezd minimálně dalších 25 dní. Ale už nebude sucho deset dní, v některých místech dokonce 14 dní bez jediné kapky vody,“ míní Kovařík.

Je nutné vědět původ pranostik

Kovařík upozorňuje na to, že každá pranostika vznikla na určitém místě, pro které platí. „Pranostikám nejvíc ublížilo polistopadové období. Někdo je v roce 1993 a 1994 popisoval, ale zapomněl zmínit místo určení, kde vznikly,“ vysvětlil Kovařík. Na konkrétní místa jsou však prognózy přesné.

Na páteční pranostiky navazují i ty pro sobotu 23. července. „Svatý biskup Apolí kropí žence na poli.“ Předpovídají také ideální podmínky pro houbaře. „Když prší o Apolináři, dlouho se z lesů paří,“ „Prší li o Apolináři, radují se vždy houbaři.“

Na to spoléhá i Kovařík, podle něhož se na sobotu mohou těšit hlavně houbaři z jižních Čech, Orlických hor, Jeseníků a částí Českomoravské vrchoviny. Naopak úlovky v košících určitě nelze očekávat na západě Čech a v Krušných horách. „Tam je to neuvěřitelně proschlé. To bychom si ty houby museli nakreslit, abychom nějaké našli,“ řekl Kovařík.

Evropa se zahřívá rychleji než jiné části světa, tvrdí nová vědecká studie

Od příštího týdne by mělo přijít po vlně tropických veder ochlazení, alespoň podle pranostik. „Na svatého Jakuba dopoledne léto, odpoledne zima,“ říká pranostika pro pondělí 25. července. „Svatý Jakub si rád zahromuje,“ tvrdí jiná.

Většina z pranostik se shoduje na tom, že když na svatého Jakuba prší, nesvědčí to ořechům, žaludům či medu. „Jakub-li vlaží, žaludy kazí,“ „Prší-li na svatého Jakuba, spadnou ořechy z ořecha a žaludy z duba.“ „Na Jakuba déšť jak žravý jed kazí narůžovělý na pohance květ, proto vzácný bývá med.“

Nižší teploty od pondělí potvrzuje Kovařík a mírné ochlazení i ČHMÚ. „Nechci lidem kazit iluze o létě, určitě budeme mít teploty, na které jsme zvyklí, od 23 do 27 stupňů. Občas se třicítka vyskytne, ale určitě to nebude tak pravidelné, jako jsme to měli doteď. To úmorné vedro a dusno po celé republice,“ řekl Kovařík.

Na pondělní pranostiku navazují i ty následující. „Svatá Anna - chladna z rána,“ stojí v pranostice na úterý. „Od svatého Ignáca - léto sa obráca,“ říká pranostika na poslední červencový den. Podle nich tak mohou lidé i příroda doufat v příjemnější počasí v následujících týdnech.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  12:05

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

V Polsku zatkli dva podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  11:56

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka...

Útok na školačky ve Francii. Dvě jsou pobodané, třetí podlehla zástavě srdce

19. dubna 2024  10:23,  aktualizováno  11:32

Ve čtvrtek zemřela ve Francii čtrnáctiletá dívka, která prodělala zástavu srdce po nedalekém útoku....

Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...