Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

ODS zkusí klíčové zákony prosadit přes Senát

  1:00
Společná vláda ODS, lidovců a zelených může prosadit daleko razantnější reformy, než se v dnešní patové situaci zdá. Stačí, když jí bude vycházet "trik" s úpravou zákonů v pravicovém Senátu, který v pondělí projednávalo širší vedení ODS.

Výkonná rada ODS - Topolánek, Nečas, Bém, Němcová, Tlustý | foto: ČTK

Přejít na volební speciál

"Nepropadejme skepsi. Vždyť na Slovensku Dzurindova menšinová vláda dokázala prosadit ty nejzásadnější reformy," uklidňuje partnery místopředseda ODS Pavel Bém.

Naráží tak na skutečnost, že slovenský kabinet Mikuláše Dzurindy dokázal i v menšinové sestavě hledáním podpory pro jednotlivé zákony prosadit téměř vše od razantního snížení sociálních dávek až po vlajkovou loď z programu ODS, tedy rovnou daň.

"Ty reformy prostě musí proběhnout i u nás. Protože jestli něco brzdí ekonomický růst a odkládá přijetí eura, tak je to právě skutečnost, že se nerealizují strukturální reformy," upozorňuje Mirek Topolánek, který se snaží sehnat podporu pro svou vládu.

S lidovci, ale i zelenými se přitom ODS shodne na celé řadě kroků. ODS teď chce více sázet na Senát, kde má většinu. Například chystané reformy by tak pravice mohla do zákonů propašovat až v Senátu.

Pak se zákon vrací do Sněmovny, která ho může zamítnout, ale k tomu potřebuje 101 hlasů - a to levice (ČSSD a KSČM) nemá. Naopak k přijetí senátních úprav stačí pravici jen většina přítomných poslanců.

"Sázíme také na to, že ve Sněmovně ne vždy budou přítomni všichni levicoví poslanci a že názory lidí se v čase mění a vyvíjejí," říká senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Co by tedy mohla vláda ODS, KDU-ČSL a zelených prosadit? Rozhodně by se mohly snížit daně z příjmů. Plánují to totiž všechny tři budoucí koaliční strany.

Na druhou stranu z toho nejspíš nebude rovná, patnáctiprocentní daň, na které zatím stále trvá ODS. A to přesto, že místopředseda strany Petr Nečas před začátkem rozhovorů avizuje: "Od rovné daně neustoupíme."

Snížit, zjednodušit, ale ne sjednotit, kontrují lidovci a zelení. "Na snížení přímých daní se s ODS snadno dohodneme. Obtížné to bude jen u jejich plánu zavést patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty. To je pro nás nepřijatelné," vysvětluje předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty lidovci nepřipustí kvůli tomu, že by se zdražily potraviny. Kompromisem tak může být sbližování dnešních sazeb: snížení té 19procentní a zvýšení 5procentní.

Poplatky u lékaře a školné
Zcela jistě takováto vláda zavede poplatky u lékaře, všechny tři strany to dokonce mají ve svých programech.

Za recept by se tak mělo platit 20 korun a 50 korun za hospitalizaci v nemocnici. Cílem je omezit zneužívání lékařské péče. Podle mezinárodních srovnání totiž Češi chodí k lékaři nejčastěji ze všech Evropanů.

Se zavedením poplatků by si mohli zbytečné návštěvy u lékaře spíše rozmyslet. Platba za recept má zase jiný účel: když bude každé vyzvednutí léků stát 20 korun, nevyplatí se už nechat si platit ze zdravotního pojištění osmikorunový paralen či acylpyrin.

Zdá se, že lze počítat i se zavedením školného na vysokých školách. Plánují ho ODS i KDU-ČSL. Zatím se školnému brání jen zelení. Jenže o zákazu zavedení školného nic nepíší ve svých sedmi programových prioritách.

S partnery se naopak shodnou, že je třeba otevřít vysoké školy co největšímu počtu zájemců tak, aby mohl studovat každý, kdo chce. A to bez peněz ze soukromých zdrojů nepůjde.

Trojbarevný kabinet se určitě (už jen tím, že se sníží daně a zruší nynější stovky úlev) také snadno shodne na omezení byrokracie. Tím, že se celý systém zpřehlední, se také omezí korupce.

Jednota už teď také vládne u plánu snížit nezaměstnanost. Lidé se mohou připravit na to, že se zpřísní vyplácení sociálních dávek tak, aby se už nevyplácelo nepracovat.

A prioritou ODS, lidovců i zelených je podpora živnostníků. "Právě oni by mohli vytvářet nová pracovní místa," podotýká Petr Gandalovič z ODS.

Autoři:

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....