Ledovka komplikuje dopravu. Kvůli počasí nevyjela řada vlaků ani autobusů

  6:12aktualizováno  22:43
Ledovka i sněhové jazyky ochromily Česko. Mrznoucí srážky omezily autobusovou dopravu, potíže měly některé vlakové spoje. Řidiči musí být opatrní na celém území republiky i v dalších dnech, meteorologové nadále varují před tvorbou ledovky i sněhových jazyků. Hrozí i silná námraza, která se může tvořit na stromech nebo elektrickém vedení.

„Dopravu v Praze a Středočeském kraji dnes od rána komplikovala ledovka. Některé silnice byly nesjízdné, jiné sjízdné pouze s obtížemi. Téměř všechny autobusové linky příměstské MHD měly zpoždění nebo vůbec nevyjely. Situace se během dopoledne stabilizovala, před polednem problémy hlásila zhruba desítka spojů, uvedla Pražská integrovaná doprava (PID).

Namrzlé byly chodníky. Pražští záchranáři podle mluvčí Jany Poštové během dvanáctihodinové denní směny ošetřili zhruba 80 lidí, kteří utrpěli úraz po pádu na zledovatělém povrchu. Problémy byly na železnici. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil varování před ledovkou do středy.

Téměř 80 úrazů po pádu na ledu bylo nad rámec výjezdů v běžné dny, uvedla Poštová. Šlo zejména o lehčí případy, které neohrožovaly život, pohmožděniny, naražené končetiny a úrazy hlavy. Podezření na zlomeniny byla zejména u starších lidí, Poštová jim proto doporučila kvůli prodloužené výstraze před ledovkou nevycházet z domu. „Pokud musí, neměli by ven chodit hned ráno,“ řekla. Pražští záchranáři o 80 úrazech po pádu na zledovatělém povrchu informovali na twitteru už kolem 13:00, podle mluvčí šlo o počet od půlnoci, tedy včetně části noční směny.

Mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková řekla, že v Praze jezdilo v pondělí a celou noc na úterý 73 posypových vozů. Po ránu je vystřídalo 50 menších strojů, které ošetřují vedlejší komunikace. Pokračuje také strojový a od rána i ruční úklid chodníků, kterých má TSK ve správě 550 hektarů.

„Z důvodu ledovky kombinujeme kamennou drť a posypovou sůl,“ uvedla. „Není technicky možné ošetřit všechny chodníky. Soustředíme se především na zastávky MHD, vstupy do metra, přechody pro chodce nebo prostory před zdravotními středisky,“ řekla Lišková.

Po mrazech přijde déšť. Meteorologové varují před námrazou a náledím

V Královéhradeckém kraji pokrývá nesolené silnice nižších tříd ujetý sníh, který může být zledovatělý. Na Jičínsku si řidiči musejí dát pozor na ledovku a na Rychnovsku na námrazu. Vy vyšších polohách kraje může vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině na silnicích tvořit sněhové jazyky, uvedli silničáři a meteorologové.

Na kluzkých vozovkách v Olomouckém kraji havarovalo v noci a ráno několik automobilů. Silnice 370 na u obce Šumvald na Olomoucku je v délce sto metrů nesjízdná. Řidiči na sociálních sítích upozorňují také na ledovku pokrývající silnici mezi Štěpánovem a Olomoucí. Na Prostějovsku je kvůli navátému sněhu uzavřena silnice třetí třídy mezi Otaslavicemi a Dobrochovem. Provoz na železniční trati Šumperk - Olomouc byl krátce po sedmé hodině ranní obnoven.

Zejména na jesenické straně Moravskoslezského kraje opět komplikuje dopravu sníh. Na Bruntálsku jsou místa, kde se tvoří sněhové jazyky nebo závěje a kvůli přeháňkám je tam snížená dohlednost. Neprůjezdná je mimo jiné silnice I/11 mezi Bruntálem a Horním Benešovem.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Ledovka pokrývající chodníky a venkovní schodiště si na území Moravskoslezského kraje vyžádala během úterý dvě desítky zraněných chodců. Ve dvou případech došlo v Ostravě k pádu sněhu a ledu ze střech se zraněním hlavy procházejících chodců.

„Lidé padali na chodnících i namrzlých venkovních schodech, šlo přitom vesměs o dospělé, ve třech čtvrtinách případů starších padesáti let. Nejčastějšími byla poranění dolních končetin, ale také hlav a otřesy mozku, převážně středně závažného charakteru,“ sdělil mluvčí zdravotnické služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Zbytky sněhu nebo jeho uježděná vrstva zůstávají na silnicích nižších tříd ve Zlínském kraji. Sněhové jazyky komplikují provoz například na silnici I/50 mezi Bánovem a Bystřicí pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku. Na silnici III/4905 mezi obcemi Prusinovice a Pacetluky a také mezi Roštěním a Kostelcem u Holešova na Kroměřížsku je ledovka. Nesjízdná je silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, celý úsek je podle silničářů pod ledem.

Zdravotníci v traumatologických ambulancích v Krajské nemocnici ve Zlíně od pondělního večera ošetřili desítky lidí po pádech na ledovce. „Nejčastěji se jednalo o úrazy končetin, páteře či hlavy, několik pacientů se zlomeninou krčku a kotníku skončilo na operačním sále,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Na jižní Moravě začalo v pondělních večerních hodinách mrholit, ráno stále mrholí a tvoří se ledovka. Regionální autobusové spoje proto některé úseky objíždějí či zcela vynechávají, vyplývá z informací na webu společnosti Kordis JMK. Po celém kraji se staly různě závažné nehody, policisté jich zaznamenali do 7:00 téměř třicet, informoval novináře mluvčí Petr Vala.

"Bylo nutné, abychom dnes (pozn. redakce v úterý) odpoledne přidali do provozu dvě posádky navíc, a to z důvodu vysokého počtu úrazů. Od dnešních 6 hodin ráno doposud evidujeme přes čtyři desítky pacientů, kteří se zranili po pádu na náledí. Výjezdy k událostem tohoto typu se týkají celého území Jihomoravského kraje," uvedla mluvčí záchranka Michaela Bothová.

Hromadná nehoda zastavila dálnici D6 na osm hodin. Vyžádala si 40 zraněných

Ledovka i ve středu

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou platí do středeční noci. Ledovka se může během úterý tvořit na severozápadě Čech a během středy od západu přechodně na většině území.

Upozornění na tvorbu ledovky ve středu platí pro všechny kraje s výjimkou jižních Čech, jihovýchodu Středočeského kraje a severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pro Ústecký a Liberecký kraj platí upozornění na silnou ledovku o tloušťce přes dva milimetry.

V noci na středu bude na severozápadě Čech srážek postupně přibývat
a během středy se od západu rozšíří na většinu našeho území.
Při záporných teplotách bude déšť namrzat a vytvářet ledovku,
na severozápadě a severu Čech i silnou. Během dne se bude
v jihozápadní polovině Čech oteplovat nad bod mrazu.

„Zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a na severní Moravě se bude
i během úterý vytvářet silná námraza (s tloušťkou nad 3 cm),
v dalších dnech bude vzhledem k slábnutí větru její tvorba ustávat,“ uvedli meteorologové.

Meteorologové upozornili na nebezpečí úrazů při uklouznutí, na problémy v dopravě či zvýšenou nehodovost. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ uvedl ČHMÚ. Řidiči by podle ústavu měli jezdit velmi opatrně a počítat s prodloužením doby jízdy.

Ledovka x náledí

  • Ledovka je hladká průhledná vrstva ledu, která se často usazuje na větvích nebo na drátech. Vzniká při mrznoucím dešti nebo mrholení, kdy dochází k namrzání přechlazených vodních kapiček na předmětech s teplotou pod bodem mrazu. Při déle trvajícím dešti v chladném počasí se může vytvářet velice silná vrstva ledovky, která láme větve a strhává elektrická vedení.
  • Náledí je ledová vrstva, která se nachází výhradně na pozemních komunikacích. Náledí vzniká postupným mrznutím deště nebo mrholení na zemském povrchu - na rozdíl od ledovky jde však o nepřechlazené vodní kapky. Náledí může vzniknout také zmrznutím vody z částečně roztátého sněhu při teplotách povrchu pod nulou nebo zledovatěním sněhu na silnicích (tyto formy náledí bývají označovány jako zmrazky). Náledí často vzniká přes noc.
Ledovka po cestě na Sněžku (2.11.2019).
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...