Hromadná nehoda zastavila dálnici D6 na osm hodin. Vyžádala si 40 zraněných

  21:11aktualizováno  20. prosince 6:34
Čtrnáct vozidel havarovalo v pondělí při sérii nehod na dálnici D6, nejvážnější byla u Lubence na 77. kilometru, zranění utrpělo 40 lidí. Na vině je ledovka, která vznikla v důsledku mrznoucích srážek. Policie musela uzavřít směr na Karlovy Vary i na Prahu. Dálnice byla neprůjezdná téměř osm hodin.

Silničáři provoz u Lubence na 77. kilometru obnovili v úterý po 1:30. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. V místě ale stále hrozí náledí, řidiči proto musí být opatrní.

Policie dálnici uzavřela v obou směrech v pondělí před 18:00. Mluvčí policie Ilona Gazdošová řekla, že se v místě srazilo 14 vozidel, mezi nimi dva autobusy a dvě nákladní auta. Nehody se staly na tříkilometrovém úseku. Zasahovali u nich záchranáři ze čtyř krajů. Dva zraněné transportoval do nemocnice vrtulník.

V pondělí si nehody na D6 vyžádaly okolo 40 zraněných, potvrdil Prokop Voleník, tiskový mluvčí zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Asi pět lidí utrpělo vážná zranění.

„Dvě osoby s vážným zraněním transportoval vrtulník,“ řekl Voleník. Dodal, že z Ústeckého kraje se stala jedna velká ledovka. Do 17:00 vyráželi záchranáři k 50 lidem, kteří se zranili po pádu na kluzkém chodníku.

Uzavřená byla kvůli nehodě i silnice I/62 mezi Děčínem a Ústím nad Labem. Také tam se srazilo několik aut a jedno nákladní vozidlo. Tři lidé utrpěli lehká zranění, informovali mluvčí policie Ilona Gazdošová a mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

Záchranáři poprosili o trpělivost a opatrnost. „Apelujeme na obyvatele Ústeckého kraje, aby v případě, že nikam akutně nemusí, nevycházeli ani nevyjížděli na zledovatělé komunikace. V případě volání na tísňovou linku prosíme, aby lidé volali pouze v naléhavých případech bezprostředního ohrožení života. Naše dojezdové časy jsou nyní trochu delší, těch zranění je opravdu hodně,“ řekl iDNES.cz mluvčí ústeckých záchranářů Voleník.

Po mrazech přijde déšť. Meteorologové varují před námrazou a náledím

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli během odpoledne k 13 dopravním nehodám, při kterých bylo zraněno devět lidí. Při příjezdu poskytovali pomoc zraněným osobám a prováděli další činnosti potřebné k likvidaci události, uvedli na Twitteru Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

„Hasiči při příjezdu zajistí místo nehody, poskytují pomoc zraněným osobám, provádějí protipožární opatření, úklid vozovky a další činnosti potřebné k likvidaci události,“ řekl mluvčí krajského hasičského sboru Milan Tabi. Policie podle Gazdošové vyjela také k několika desítkám nehod. Havárie jsou hlášené ve všech okresech v regionu.

V Středočeském kraji se tvořila ledovka, ale byly evidovány spíše menší havárie, jako například sjetí do příkopu. „Aktuálně ve Středočeském kraji řešíme 12 dopravních nehod. Celkem 5 na úseku okresů Beroun, Kladno a Rakovník,“ uvedla Barbora Schneeweissová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Záchranáři vyjížděli jak k dopravním nehodám, tak ke zraněním způsobených pádem na kluzkých chodnících. Lidé utrpěli zlomeniny, pohmožděniny i úrazy hlavy, uvedl Voleník. Podobných výjezdů bylo zhruba 60.

Komplikace na silnicích i železnicích

Podle policejního webu se srazila auta i v Děčíně. Na dálnici D8 na 84. kilometru směrem na Německo narazilo auto do svodidel. Další dvě vozidla se srazila u Baumaxu v Ústí nad Labem, nehoda se stala u Korozluk na Mostecku.

Další nehody byly hlášené na Děčínsku, Litoměřicku i Mostecku. Šlo o srážky vozidel nebo o nárazy aut do překážek. „Kuriózní nehoda se stala v Dolní Poustevně na Děčínsku. Tam je uzavřená komunikace po nehodě sypače, který se převrátil do škarpy. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění,“ uvedla Gazdošová. Vůz vyprošťovala těžká technika.

Ledovka komplikuje dopravu. Kvůli počasí nevyjela řada vlaků ani autobusů

Bez zranění byly i kolize ve Štětí a u Velemína na Litoměřicku. U obce Jílové na Děčínsku se tvořily sněhové jazyky. Místo bylo průjezdné se zvýšenou opatrností. Kluzké byli také chodníky, několik sanitek přijelo do centra Ústí nad Labem.

Problémy nastaly také na železnici. Rychlík číslo 615 uvázl na trati mezi Litvínovem a Oldřichovem kvůli námraze. Na místo přijel náhradní vůz, ostatní spoje událost nepoznamenala.

Výstraha meteorologů

Meteorologové vydali varování před mrznoucím deštěm pro celé severozápadní Čechy. Déšť souvisí s teplou frontou, která se nad Česko dostává od jihozápadu. V dalších dnech se má výrazně oteplit.

Kvůli ledovce a silnému mrazu také meteorologové vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí pro Ústecký kraj a části Karlovarského a Libereckého kraje. Platí do pondělní půlnoci.

O stupeň nižší výstraha před ledovkou platila ve stejnou dobu i v ostatních regionech Čech. Silný vítr s nárazy do 70 kilometrů za hodinu měl být na severní Moravě, ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a na Frýdlantsku, mohl by vytvářet sněhové jazyky, silnou námrazu a lámat stromy.

S večerem a zesílením provozu byla nejkritičtější situace s ledovkou hlavně na severozápadě Čech a v Ústeckém kraji. Na řadě míst se bouralo a chodníky jsou pokryty souvislou vrstvou ledu - na Chebsku tlustého i přes 5 mm. Lokálně stále prší. Buďte mimořádně opatrní,“ uvádí na Twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...