Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Pacienty s roztroušenou sklerózou čeká rychlejší nasazení léčby

  6:49aktualizováno  14:23
Pacienti s roztroušenou sklerózou mají novou naději na to, že se včas dostanou k dražší, ale také kvalitnější léčbě. Dává jim ji ve středu schválené nařízení vlády, které říká, že biologická léčba jim musí být nasazena do čtyř týdnů od stanovení diagnózy. V minulosti na ni přitom někteří museli čekat měsíce.
Roztroušená skleróza může skončit trvalou invaliditou. Ilustrační foto

Roztroušená skleróza může skončit trvalou invaliditou. Ilustrační foto | foto: Reuters

Lhůtu pro nasazení biologické léčby zařadilo ministerstvo do dokumentu dodatečně, v průběhu připomínkování. "Protože to je příklad výkonu, který dělal trošku potíže a pacienti si stěžovali, že na něj čekali dlouho," zdůvodnil rozhodnutí ministr zdravotnictví Leoš Heger. "Pokud by lék nebyl k dosažení do čtyř týdnů,  pacienti si mohou stěžovat," dodal.

Biologická léčba

Využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým autoimunitním chorobám. Vědci nacházejí takové molekuly a pochody, které jsou typické pouze pro buňky spojené s autoimunitním onemocněním. Léčiva cílené biologické léčby působí pouze na tyto molekuly a pochody, zlepšují či opravují schopnost sebeobrany organismu. Největší překážkou většímu rozšíření jsou enormní ceny  dostupných preparátů.

Zdroj: Wikipedia

V minulosti se desítky lidí ocitly v situaci, kdy jim lékař měl napsat dražší léčbu, pojišťovny ji ale dočasně přestaly hradit. Pacienti proto museli měsíce čekat a riskovat další atak nemoci.

V lednu situace vygradovala hrozbou žaloby na severočeskou Krajskou zdravotní, která se stejně jako Všeobecná fakultní nemocnice a další zdravotnická zařízení dostala pozastavením plateb od pojišťoven do úzkých (více zde). Na žalobu nakonec nedošlo.

Neurologům i pacientům se ulevilo

Lékaři a pacienti aktuální znění nařízení vlády vítají. "Je to dobrá zpráva, protože umožní pacientům dožadovat se po zdravotních pojišťovnách úhrady péče," řekl iDNES.cz Karel Hrkal, předseda pacientské organizace Unie Roska, pomáhající lidem s roztroušenou sklerózou.

"Bylo by úžasné, kdyby takové nařízení bylo zakotveno ve vyhlášce či zákoně, aby pojišťovny musely léčbu akceptovat," řekla iDNES.cz přední odbornice na léčbu roztroušené sklerózy Eva Havrdová.

Lhůty pro péči

Aktuální návrh dostupnosti lékařů a lhůt zákroků

"Pokud léčbu pacienti nedostanou včas, v čekací době se vyvinou další ataky onemocnění a těmi se mohou dostat do invalidního důchodu během prvního roku nemoci. Což se tady stále děje," vysvětlila Havrdová, která vede centrum léčby nemocných v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

Podle Havrdové se část pacientů dostane k léčbě pozdě, protože pojišťovny na ni uvolňují jenom určité množství peněz a ty pro všechny nestačí. "Takže se s nimi neustále dohadujeme," popsala lékařka.

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je onemocnění mozku a míchy, které bývá nejčastěji diagnostikováno mladým lidem od 20 do 40 let. V ČR je celkem 18 tisíc lidí, kteří trpí touto nemocí. Ročně ji lékaři diagnostikují zhruba u tisíce lidí.

Nemoc se léčí buď silnými dávkami umělých hormonů kortikoidů, nebo dražší, leč šetrnější biologickou léčbou. Ta stojí 20 až 40 tisíc korun měsíčně. 

Lhůty jen pro někoho

Právník Ondřej Dostál ze sdružení Platforma zdravotních pojištěnců nadšení mírní s tím, že nařízení vlády je do jisté míry diskriminační. "Pacientům to samozřejmě přeju, ale pokud budu mít třeba rakovinu, tak se podobné lhůty nedočkám," řekl iDNES.cz Dostál.

O časové dostupnosti hovoří nařízení vlády u 12 typů léčby. Například náhradu kyčelního klobu musí pacient dostat do roka a měsíce. Na mamograf se musí dostat do šesti týdnů, na zajištění vyšetření na magnetické rezonanci mají lékaři a pojišťovny o týden méně.

Ministerstvo zdravotnictví zdůrazňuje, že nařízením vlády chce řešit aktuální problémy. "Jenže tím ukazuje, jak je jeho postup nekoncepční," kritizuje Dostál. Podle něj navíc nařízení vlády nepřináší do systému více prostředků, jen je přelévá.

Nařízení vlády, které stanovuje místní a časovou dostupnost zdravotnické péče,  vláda projednala ve středu (více zde). Nyní jej čeká ještě dopracování do finální podoby. Platit bude od ledna příštího roku. Pro pojišťovny bude závazné. Porušení pravidel je může stát až desetimilionovou pokutu.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....