Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Heger vyměřil časy na péči. Revoluční nařízení může zavírat nemocnice

  7:26
Cesta k praktickému lékaři musí trvat nejdéle 25 minut, čekání na operaci křečových žil čtyři měsíce. Ministerstvo zdravotnictví poprvé sepsalo limity dostupnosti lékařské péče. Redakce iDNES.cz získala dokument, který má posílit práva pacientů. Kritici ale varují, že poslouží likvidaci lůžek nebo celých zařízení.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ministerstvo zdravotnictví sepsalo limity do čtyřstránkového návrhu nařízení vlády. V minutách stanovuje, dokdy se pacient musí dočkat ošetření, v týdnech pak čekání na operace a složitější zákroky. Zdravotním pojišťovnám ukládá, aby se o dodržování časů postaraly.

"Stanovené dojezdové doby a lhůty znamenají povinnost zdravotních pojišťoven zajistit takovou síť zařízení, která jejich pojištěncům umožní definovanou dosažitelnost péče," stojí v odůvodnění nařízení, které má iDNES.cz k dispozici.

Dokument říká, že například v dojezdové vzdálenosti 25 minut musí být praktický lékař, zubař a gynekolog. Nikdo by taky neměl jet déle, aby si vyzvedl léky. Nejvýše o 10 minut více má trvat cesta k chirurgovi, neurologovi nebo fyzioterapeutovi.

Podívejte se na seznam dostupnosti zdravotní péče

Kompletní seznam lhůt, jak je navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Návrh není finální, nyní prochází připomínkami.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska to v praxi znamená, že pokud pacient sedne za volant nebo půjde na autobus či vlak, měl by být například u obvodního lékaře do 25 minut.

To ale nebude platit ve chvílích, kdy půjde o život. V takových situacích se péče bude řídit pravidly záchranné služby. Nebo když si pacient vyhlédne pro operaci jinou nemocnici, než kterou mu doporučí jeho zdravotní pojišťovna.

Seznam zatím prochází připomínkami lékařů a zdravotních pojišťoven. "Je to návrh, který je k diskusi a může se ještě změnit," zdůraznil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Nařízení ovšem začne platit už v lednu a pojišťovny budou mít rok na to, aby ho uvedly do praxe.

Odbory: Seznam dává prostor pro rušení nemocnic

Lhůty mají už nyní odpůrce. Odbory v něm vidí útok na lékaře v nemocnicích, které příští rok čeká velká revize smluv se  zdravotními pojišťovnami. Na jejím konci bude zeštíhlení o 10 tisíc lůžek (více o výpovědích smluv čtěte tady).

"Je to alibi pro redukci sítě nemocnic," míní místopředseda Lékařského odborového klubu Miloš Voleman. "Když říká, že traumacentrum musí být přístupné do čtyř hodin, tak to znamená, že pojišťovny mohou platit tato specializovaná pracoviště už jen v Praze, Brně nebo Ostravě. A nic se nestane, protože za čtyři hodiny se tam dostane sanitka snad i z druhého konce republiky," kritizuje Voleman.

Pojišťovny potvrzují, že seznam bude vodítkem pro revizi sítě zdravotních zařízení. "Ukáže se, že síť zařízení je zbytečně hustá," je přesvědčený šéf Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

S argumentem odborů Gajdáček ovšem nesouhlasí. "Balík peněz je omezený, takže se budeme muset rozhodnout. Buď budeme mít zdravotní péči na nízké úrovni v každé Horní Dolní. Nebo bude vysoce specializovaná, koncentrovaná jen na některá pracoviště. A pak se budeme muset smířit s tím, že holt někteří lékaři o tu práci přijdou," dodal.

Proti vypsání lhůt se ohrazuje také občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců. "Podstatným způsobem zhoršují postavení pojištěnce," domnívá se právník Ondřej Dostál. "V současné době není čekací doba v zákoně stanovena, lze však snadno dovodit, že péče musí být poskytnuta řádně a včas vzhledem k medicínské potřebě pacienta. Nová právní úprava opravňuje pojišťovny, aby omezily časovou dostupnost péče až do limitů stanovených nařízením," míní Dostál.

Čekací doby v nařízení jsou podle něj přitom absurdně dlouhé. "Doufá, že zdravotní pojišťovny nebudou takto ke svým pojištěncům přistupovat a nasmlouvají péči v rozumnějších lhůtách. Právně vymahatelné to však již kvůli ´reformní´ legislativě nebude," dodal Dostál.

Jenže podle ministerstva je takový názor přesným opakem výkladu nařízení.  "Je to doplnění nároku na poskytovanou zdravotní péči. Nikoliv její omezování," řekl iDNES.cz náměstek Petr Nosek. Podle něj nařízení zlepší postavení pacientů a nepovede k radikální změně sítě zdravotnických zařízení. Vypsané lhůty totiž vycházejí ze současného stavu.

Operace velkých kloubů se zkrátí zhruba o polovinu

Nemocnice ujišťují, že limity jsou schopné dodržet. Zároveň poukazují na dva možné zádrhele: napjaté hospodaření pojišťoven a tlak nemocničních lékařů na zvyšování platů. "Pokud nám pojišťovny nedají peníze nebo pokud se zvyšováním platů lékařů tyto prostředky budou ztenčovat, potom bude obtížné lhůty zajistit," varovala Jaroslava Kunová, předsedkyně asociace fakultních nemocnic a ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni.

Fakultní nemocnice nedávno musely zveřejnit čekací lhůty na některá vyšetření a operace. Vyšlo najevo, že na operaci kyčle nebo kolena se čeká i dva a půl roku (více o lhůtách tady). Návrh nařízení vlády ale počítá s tím, že pacient se na operaci velkých kloubů musí dostat podstatně dříve. U kyčle je maximální možná čekací doba o něco delší než jeden rok, u kolene zhruba rok a půl.

Pokuty za miliony a přesuny pacientů

V případech nedodržení limitů se lidé mohou domáhat nápravy. Pojišťovny a ministerstvo nevylučují, že po vydání nařízení přibude sporů. "Cokoliv je napsáno v zákonu, je vymahatelné. S tím se budeme muset nějak poprat. Pacient má být informován, má vědět, jaké má povinnosti i jaká má práva," míní Gajdáček.

"V první fázi určitě stoupne administrativa, protože pacienti se se stížnostmi budou obracet na své zdravotní pojišťovny. Pokud pojišťovna nesplní požadavek, pojištěnec má možnost obrátit se na ministerstvo zdravotnictví. To jí může uložit pokutu až do výše 10 milionů. Žaloba je ale poslední řešení," upozornil Nosek.

Pacienti ale musí počítat s tím, že pokud chtějí, aby pojišťovny limity dodržovaly, budou muset respektovat jejich pravidla. Ne vždy se proto mohou na zákrok dostat do nejbližší nemocnice nebo čerpat péči v místě, které má ty nejlepší reference. V opačném případě se čekání lidé nemusí vyhnout.

"Je otázkou, zda si pacient řekne: Ne, já chci tuhle nemocnici, protože na ni mám optimální reference a nevadí mi, že si počkám. Nebo si naopak řekne: Ano, vítám nová pravidla a péči budu čerpat jinde," dodal Nosek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Eurokomisařka podpořila českou výjimku, Babiš mluvil o pofiderní garanci

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Přímý přenos Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o migračním paktu Evropské unie jako o...

Je velmi nebezpečný, říká žalobce. Za pokus o vraždu chce pro mladíka 18 let

18. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  11:55

Osmnáctiletý trest vězení navrhuje státní zástupce pro devatenáctiletého Ukrajince Viktora...

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23,  aktualizováno  11:33

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...