Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pustí přes hranice, do restaurace už ne. Rakousko ustupuje od protilátek

  13:57
Rakousko přestalo uznávat protilátky jako důkaz o prodělání nemoci, cizincům pro vstup na jeho území to ještě stačí. Neočkovaní lidé se tak do země dostanou, vyhlášený Sacher si však v cukrárně na posezení už nedají. Opatření, které platí již týden, bylo předstupněm ještě přísnějších zákazů, které platí od pondělí.
U hlavního vstupu na výstavišti v Brně funguje první český veřejný test point,...

U hlavního vstupu na výstavišti v Brně funguje první český veřejný test point, který lidem nabízí antigenní testování na nemoc covid-19 a také na protilátky. (13. 11. 2020) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Rakouské ministerstvo zdravotnictví pravidla změnilo 8. listopadu. Před tím jako jeden z důkazů bezinfekčnosti stačily i protilátkové testy provedené v posledních třech měsících. V Česku se debata o uznávání protilátek vede už od jara. S novou vládou by se mohly protilátky znovu dostat do hry. Švýcarsko od úterý je uznávat začalo.

Po vstupu do Rakouska čekají však nyní lidi s pouze prokázanými neutralizačními protilátkami zavřené restaurace, kavárny i muzea.

Nově neočkovaní mohou v Rakousku opustit své domovy jenom v nutných případech, a nakupovat mohou chodit pouze nezbytné věci, tak jako to bylo v předchozích celostátních uzávěrách. Test neutralizačních protilátek se nadále hodí jenom lidem, kteří se už nechali naočkovat jednou dávkou, a protilátky si nechali prokázat ještě před očkováním. 

Debata o uznávání protilátek v Česku panuje už delší dobu. Mnoho lidí odkazovalo právě na Rakousko, kde byly protilátky uznávané. 

Například na začátku září Nejvyšší správní soud řekl, že si ministerstvo zdravotnictví protiřečí, když protilátky uznává lidem po prokázané nákaze, ale ne těm, kteří si protilátky zjistí vyšetřením. O necelé dva měsíce později už ale Nejvyšší soud odmítl zrušit opatření ministerstva o neuznávání protilátek.

Soud odmítl uznat protilátky. Rozhodl o již neplatném opatření

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková hlásá zpřísnění opatření, nebojí se ani povinného očkování a podporuje zavedení rakouského modelu. Uznávání protilátek dlouhodobě odmítá. „Imunita proti covidu se nedá měřit pouhou přítomností protilátek...Protilátky samotné během doby klesají, u někoho rychle a u někoho pomalu. A jsou jenom jedním z parametrů a rysů imunitní odpovědi. Každý totiž reaguje úplně jinak,“ řekla na konci července. 

Zkoumáním protilátek po prodělání nemoci a testů prokazujících jejich hladinu se zabývali odborníci ze čtyř českých laboratoří. Protilátky zkoumali přes rok, a shodli se na tom, že testy na protilátky jsou dostatečným ukazatelem imunity člověka proti covidu-19. Výsledky své studie zveřejnili v odborném článku na stránkách Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, který je zřízen ministerstvem zdravotnictví a poskytuje množství zdravotních a laboratorních služeb.

O zpřísnění opatření bude jasno ve čtvrtek

Možnosti zpřísnění:

Rakouský model - neuznávání testů, omezení volného pohybu pro neočkované bez prokázání prodělané nemoci

Bavorský model - neuznávání testů, ale není lockdown pro neočkované

O-PCR-N - očkování, uznávání PCR testů nebo prodělaná nemoc

Autoři studie se shodují na tom, že testy na protilátky dostatečně prokazují imunitu člověka proti covidu-19. „Specifická humorální a buněčná imunitní reakce vytvořená v reakci na první infekci se postupně přetváří v dlouhodobou imunitu,“ píší odborníci v odborném článku o protilátkách po onemocnění covidem. 

Odborníci se také věnovali tomu, jaká hladina protilátek je dostatečná pro ochranu, protože právě nejasná hladina protilátek je častým argumentem pro neuznání protilátek. V Rakousku tuto otázku vyřešili jednoduše. Minimální hodnotu protilátek nestanovili, stačila jim jejich přítomnost v krvi.

V závěru studie čtyř laboratoří, ostravské, plzeňské, pražské a havlíčkobrodské, odborníci dospěli k tomu, že stanovení protilátek je dostatečnou a spolehlivou metodou pro důkaz o prodělání nemoci. 

Protilátky neuznáme, ale ulevíme s počtem dávek vakcín, naznačil Vojtěch

Protilátky chrání před nakažením minimálně 10 měsíců. Případné znovunakažení by mělo podle studie mírný nebo bezpříznakový průběh. „Přirozeně navozená imunita po prodělané infekci zajišťuje dlouhodobou ochranu a lidé po infekci mají stejně významný podíl na zajištění kolektivní imunity jako lidé očkovaní,“ uvádí experti.

„Využití běžně dostupných metod pro diagnostiku protilátek zcela spolehlivě predikuje výsledky virus neutralizačního testu, který je dle ECDC zlatým standardem stanovení imunity,“ píše se v závěru studie.

Kolik mám protilátek? Lidé vyhledávají testy i kvůli třetí dávce očkování

Na začátku listopadu Vojtěch smetl uznávání protilátek ze stolu. „Debata za mě není na místě,“ a doplnil, že až uznávání protilátek schválí ECDC, rád k tomu přistoupí. „Imunita získaná po očkování je trvalejšího charakteru,“ dodal.

Podle ministerstva zdravotnictví jsou dosavadní informace o protilátkách pouze „dílčí a necentralizované údaje získané rozdílnými metodikami a za použití různých laboratorních metod,“ uvádí ministerstvo. V průběhu září a října provedlo vlastní studii protilátek na vzorku 8 tisíc osob. Výsledky studie zatím nejsou známy.

Po uznávání protilátek volají politici už dlouho

Už delší dobu chce uznávat protilátky koalice Spolu. V červnu uznávání navrhl poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský. Stejně tak akceptaci protilátek propagují i Piráti. „V tuto chvíli jsou lidé se zvýšenou hladinou protilátek nuceni k očkování, které jim však nepřináší plný benefit, z našeho pohledu jde o diskriminaci,“ uvedl v srpnu předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Premiér Andrej Babiš se také přiklání k zavedení uznávání protilátek pro prokázání bezinfekčnosti. S váháním to podpořil i prezident Miloš Zeman, se kterým o tom v srpnu debatoval Tomio Okamura.

Předseda SPD se k uznávání protilátek staví dlouhodobě pozitivně. Podle něj je kvůli neuznávání protilátek v krvi diskriminováno obrovské množství lidí. Okamura byl na začátku srpna u prezidenta Zemana v Lánech, kde právě protilátky řešili. Zeman s ním údajně souhlasí, ale je podle něj nutné stanovit hladinu množství protilátek. 

Imunolog Hořejší: Zaveďme dvoutýdenní lockdown a masivně očkujme

Česko teď čeká zpřísňování opatření pro zpomalení šíření viru. Ve hře je několik možností. Kromě opatření rakouského či bavorského modelu, navrhuje epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula testování očkovaných a izolaci seniorů. Imunolog Václav Hořejší by uvítal zavedení dvoutýdenního lockdownu a masivní očkovací kampaně. Podle expertů z Mezioborové skupiny pro epidemické situace by ke zpomalení šíření viru měly stačit takzvané „levné nástroje“, jimiž jsou testování a ochrana dýchacích cest. 

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...