Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Psychologů je málo, což nahrává šarlatánům, varuje asociace

  12:34
Česko trápí zásadní nedostatek klinických psychologů, dětských klinických psychologů a psychoterapeutů. Na jejich pomoc čekají i vážní zájemci až půl roku, upozorňuje oborová asociace. Problém podle ní představují zdravotní pojišťovny, které psychology nechtějí platit. Lidé se tak častěji uchylují k soukromníkům, při čemž mohou narazit na různé šarlatány.

(ilustrační snímek) | foto: MAFRA

„Na sto tisíc lidí v Česku připadá osm klinických psychologů, podle Světové zdravotnické organizace by jich mělo být 26. I přes tento alarmující nedostatek, kdy maminky s nemocnými dětmi čekají na termín čtyři až šest měsíců, stejně jako dospělí, zdravotní pojišťovny nechtějí uzavírat s klinickými a dětskými klinickými psychology smlouvy. Tvrdí, že stávající počet stačí,“ uvádí Hana Jahnová, prezidentka Asociace klinických psychologů.

Spotřeba antidepresiv vylétla. Odchod manželky nevyřeší, říká psychiatr

Duševní onemocnění přitom každý rok postihne přes 650 tisíc lidí, za posledních patnáct let se ztrojnásobila spotřeba antidepresiv.

K zhoršování stavu přispívá podle Karla Koblice, předsedy České psychoterapeutické společnosti fakt, že se stále méně lidí stydí obrátit na odborníka se svými problémy. Ani to však zatím nepřesvědčilo zdravotní pojišťovny k rozšíření sítě.

Pojišťovny se vymlouvají na dojezdovou vzdálenost

Počet lidí, kteří umí psychologickou pomoc poskytnout, přitom roste také. Ročně získá nově osvědčení čtyřicet psychologů a šest dětských klinických psychologů. Smlouvu se zdravotní pojišťovnou však dostane jen málo z nich.

„Počty klinických psychologů pro děti a dospělé jsou trvale podhodnoceny a změny navrhované reformou péče o duševní zdraví problémy s dostupností bohužel neřeší,“ říká Jahnová. V některých oblastech ambulance klinických dětských psychologů chybí úplně, například na Karlovarsku, Tachovsku či Jindřichohradecku.

„Kolegyně chtěla smlouvu s pojišťovnou v jednom z krajů. Odmítavé stanovisko vysvětlila zdravotní pojišťovna dojezdovou vzdáleností k nejbližšímu kolegovi, aniž se zabývala tím, že tento klinický psycholog má kapacitu přeplněnou,“ dává příklad Koblic.

Termín pro děti jednou za tři měsíce

Krizový stav se týká i dětí, které trpí řadou různých poruch a psychických onemocnění, například syndromem ADHD, poruchami příjmu potravy, depresemi či agresivitou. Opoždění léčby těchto poruch a nemocí může vážně ohrozit zdravotní stav a psychický vývoj dětí. Potřebné služby jsou však podle odborníků kvůli nedostatečnému personálnímu pokrytí prakticky nedostupné.

Zkušenost s dlouhými objednacími termíny má i Marta Pečeňová, předsedkyně sdružení Za sklem, které se věnuje rodinám s dětmi a mladými lidmi s poruchou autistického spektra. Jejímu synovi diagnostikovali Aspergerův syndrom před čtrnácti lety.

„Měli jsme obrovské štěstí, že si nás nechala v péči dětská klinická psycholožka v Praze, kde poruchu zjistili. Žijeme ve Zlíně a dojíždíme. Na Zlínsku je nedostatek odborníků, jež by se nám mohli věnovat,” říká Pečeňová. Podle ní by se hlavně zpočátku diagnózy měl psycholog dítěti věnovat nejméně jednou týdně, maminky však nyní dostávají termín v nejlepším případě jednou za tři měsíce.

Naléhavé případy se uchylují k soukromníkům

Podobné případy byly důvodem k založení sdružení, kde se rodiny s dětmi na spektru mají šanci potkat s klinickým psychologem či speciálním pedagogem. „Přestože rodiče dítěte s tímto onemocněním mají na péči klinického psychologa nárok ze zákona, často kvůli dlouhým čekacím dobám zaplatí tisíce korun za diagnostiku v soukromém zařízení,“ dodává Pečeňová.

Obchod se zdravím. Dokument odhalil nebezpečí alternativní léčby v Česku

Vyšetření soukromým psychologem pracujícím mimo zdravotnictví však nedává žádnou záruku odbornosti ani kvality diagnostiky a následné péče v případě dětských pacientů s duševní poruchou. Současný stav tak může nahrávat různým šarlatánům, varuje asociace psychologů, která proto sestavila soupis věcí, na které si dát při návštěvě psychologa pozor.

Patří mezi ně například, jestli psycholog opravdu působí ve zdravotnictví, jestli nepopírá účinnost tradiční medicíny či jestli je jeho praxe viditelně označena a neordinuje například ve vlastním bytě.

Obecně by se podle Jahnové dalo řadě problémů předejít, pokud by se člověk dostal ke klinickému psychologovi včas. „Bereme lidi bez doporučení lékařů, takzvaně rovnou z ulice. Problém je pouze kapacita ambulancí,“ uzavírá.

Řešení by mohlo být v dohledu. Ministerstvo zdravotnictví podle prezidentky asociace aktuálně vyslyšelo pacientské organizace a připravuje projekt, který počítá s navýšením počtu dětských klinických psychologů.

Jak funguje jedno z podobných alternativních zařízení v Česku, mapuje nový dokument Obchod se zdravím (05/2018)

Autor:
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....