Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Kdybychom odmítli Mnichov... národ hrdinů, nebo „viníků“ války?

  18:06
Historici tu otázku nemívají rádi, těžko ale najít Čecha, který se nikdy v životě nezamýšlel nad otázkou "kdyby" z konce září 1938. K řadě více či méně zasvěcených diskusí o alternativních scénářích z doby mnichovského diktátu třetím dílem přispívá televizní cyklus Co by kdyby.

Nejen historici se vlastně ošívají, když slyší slova Mnichov a kdyby v jedné větě.

"Já tohleto nemám rád," vykládá v dokumentu ČT armádní generál Tomáš Sedláček, který mobilizaci a Mnichov zažil jako poručík dělostřelectva na Liberecku. "Můžu si vymyslet padesát eventualit, co by se mohlo stát. Stalo se, co se stalo, těžko si něco vymýšlet," říká přímočaře vitální muž, kterému několik měsíců po natočení dokumentu bylo 94 let.

Na jednu stranu to zní logicky, historii nezměníme. Fantazie je ale lidskou přirozeností a není troškařka. Kdybychom dosud známé alternativní scénáře srovnali do police, na jednom konci bude rychlá porážka armády hájící nedobudovaná opevnění proti přesile a na tom druhém kouřící trosky německých "panzerů", rozstřílených na cimprcampr v neprostupných pohraničních hvozdech.

Podzimní válka v roce 1938

Portál iDNES.cz sestavil čtyři scénáře války po případném odmítnutí mnichovského diktátu. Nejde o domněnky, "jak by to bylo", ale pouze o ilustraci, že variant bylo mnoho (výčet není úplný).

  • 1. Rychlý blitzkrieg: Němci ihned získají vzdušnou převahu a s pomocí sabotáží na klíčových místech prolomí pohraniční opevnění. Výsadek u Bruntálu selže, ale jinde se obrana hroutí. Získané zbrojovky a průmysl wehrmacht bohatě zúročí v dalších válkách.
  • 2. Boj do hořkého konce: Polsko se zapojí omezenými útoky na Těšínsku (v dalším postupu mu zabrání hrozby SSSR). Němci postupně získají převahu, Praha je obklíčena a čs. vláda kvůli omezení civilních obětí kapituluje. Wehrmacht během šesti až osmi týdnů bojů utrpí ztráty, ale získá cenné zkušenosti.
  • 3. Odtržené Sudety: Válka se protáhne, obě armády se vyčerpají, ale nacisté obsadí většinu území obydleného Němci. Francie a Anglie vynutí příměří výhodné pro Německo: za pár měsíců nebude muset zdolávat opevnění a zbrojí rychleji. Sudety už se Československu nevrátí.
  • 4. Zázrak na hranicích: Wehrmacht uvázne v pozičním boji a krvácí. Němcům docházejí zásoby a klesá morálka. Hitler umírá při převratu v Berlíně, moc uchopí generálové a nastane mír (tento scénář rozvíjí Jan Drnek ve vojensko-historické mystifikaci Žáby v mlíku, pozn. red.).

Spekulací by rovněž bylo, jak by se mohla vyvíjet následující světová válka, kdo by po jejím konci byl označen za agresora a kdo by ztratil část předválečného území.

Ale vraťme se od extrémních scénářů (na něž by nejspíš stejně nedošlo) k dokumentu Co by kdyby, který odvysílá ČT2 v úterý 28. února ve 20:50.

Generál Sedláček soudí, že československá armáda na konflikt byla dobře vyzbrojená i připravená.

"Je ale otázka, jak by se zachovali sudetští Němci, kterých bylo v mobilizované armádě asi dvacet procent. Tenkrát jsme považovali za chybu, že jsme se nebránili. Ale na základě dalších událostí, osudu Polska, jsem začal ten názor měnit. Naše obrana by byla heroická, ale dopadlo by to špatně," míní slavný veterán.

Ke stejnému závěru došel historik Pavel Šrámek. "Osamocená válka nemohla podle mě skončit jinak než porážkou či kapitulací Československa. Byť je to opět spekulace, výsledek by byl velice podobný tomu, co se nakonec stalo do března 1939."

Nabízí se námitka: z války s "Tschechei" by Hitler vyšel slabší, než když mohl nepoškozené československé tanky pomalovat hákovými kříži a poslat je dobývat Evropu. Zbrojovky, které by rozbombardovala luftwaffe, by nemohly sloužit nacistické válečné mašinerii.

Dokument ČT se drží linie, v níž Československo válku prohraje, ale v následném světovém konfliktu je Německo poraženo. "Události roku 1938 a osobnost Beneše by byly dodnes sporné: stály by zmařené životy za hrdinské gesto? Československo by na jaltské konferenci bylo označeno za spoluviníka války a tomu by odpovídaly i jeho poválečné hranice. Sporná sudetská území by byla připojena k Německu," tvrdí doprovodný komentář.

Příliš mnoho otázek

Toto jednoznačné tvrzení je jediným scénářem, který sedmnáctiminutový dokument nabízí. Je proto třeba k němu přistupovat jen jako k jedné z možných verzí (kterých lze vymyslet bezpočet), ale rozhodně ne jako k jasné variantě běhu dějin. Zejména se z dnešního úhlu pohledu jeví nepravděpodobné, že by Československo bylo označeno za viníka světové války.

Otázek (a hlavně odpovědí, jejichž konstelace by v případě odmítnutí Mnichova československou vládou určovala běh dějin) je nepřeberná řada. A roli by hrál každý detail.

Jako například, jak účinná by byla luftwaffe, silnější než československé letectvo, ale trpící nedostatkem munice, paliva, náhradních dílů, posádek i personálu.

Nebo zda by se přidalo Polsko (v zádech se SSSR) k Němcům a kolik sabotáží by se zdařilo sudetským Němcům v týlu československých divizí. Nebo zda by Němci dokázali vyřešit logistický problém zásobování jižního, rakouského křídla "kleští", v nichž chtěli protivníka sevřít (to druhé mělo udeřit na sever Moravy).

Nebo mnoho jiného. Proto nemůže být žádná odpověď jednoznačná.

Autor:

Loučím se. Nemohu jinak, napsal četař Hrad v pevnosti K-S 14 v roce 1938

Arnošt Hrad na snímku z roku 1936

VIDEO Před 81 lety spáchal četař Arnošt Hrad sebevraždu v pěchotním srubu K-S 14 na okraji Králík. Nemohl...

V Novém Jičíně vítaly wehrmacht slavobrány. Zábor zachytily barevné snímky

Vítáme vojáky práce a míru! Tak zní nápis na jedné ze tří slavobrán na cestě,...

Seriál Přesně osmdesát let uplynulo od okamžiku, kdy do většinově německého Nového Jičína přijel na...

Zvítězilo barbarství, napsal po Mnichovu voják na zeď bunkru Jeřáb

Součástí pevnosti Dobrošov je i srub Jeřáb, svobodník Eduard Zicháček tam...

VIDEO Seriál Tito vojáci si říkali „jeřábi“ a chtěli bránit Československo před Hitlerem. Tvořili nouzovou...

Opustili své rodiny a následují volání Vůdce. Začíná konec Československa

Hurá do vlaku a jedeme na Čechy – německé jednotky vagónují v září 1938 před...

Je září 1938, Mnichovská dohoda bude podepsána teprve za několik dní a přípravy na invazi do...

Udělali Němci z Čechů agresory? Částečná mobilizace z května 1938

Mobilizace 1938: Vojáci v poli

V květnu 1938 povolala československá vláda do zbraně část záložníků a armádu poslala do Sudet....

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....