Nejen Huawei. Krok od zákazu je v Česku ruský antivirus používaný VZP

  20:48
Ruský antivirus Kaspersky, který založil někdejší absolvent školy KGB, je po čínském Huawei další v podezření ze spolupráce s vládními hackery. V USA či Velké Británii už na státní počítače nesmí, v Česku je v hledáčku zpravodajců. Používá ho třeba VZP, která skladuje citlivá data 6 milionů Čechů, nebo ministerstvo vnitra.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Zatímco prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a další politici se dohadují, zda výrobky mamutí čínské firmy Huawei šmírují pro čínskou vládu, bezpečnostní komunita podle několika zdrojů redakce cílí ještě na druhou velmoc.

Varuje před ruským antivirovým programem Kaspersky, který v Česku dle zjištění MF DNES chrání před viry například počítače Všeobecné zdravotní pojišťovny, která spravuje citlivé zdravotní údaje více než šesti milionů lidí v Česku, ministerstva vnitra či výzkumných institucí. Potíž je, že dle Američanů či Izraele zároveň slouží jako zadní vrátka pro ruské vládní hackery. Firma to tvrdě odmítá.

Podobně jako Huawei, i Kaspersky už dostal stopku v USA, kde z rozhodnutí Kongresu nesmí na žádný státní počítač. A před půl rokem také europarlament schválil rezoluci, která EU vyzývá, aby „zakázala software, u něhož bylo prokázané, že je škodlivý tak jako Kaspersky“.

Kyberúřad pod tlakem prezidenta Zemana

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), který má v gesci vydání takového doporučení pro veřejné instituce, ovšem nyní čelí tvrdé ofenzivě od prezidenta Zemana nebo třeba šéfa komunistů a místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa. A to za vydání varování právě proti čínskému telekomunikačnímu gigantovi Huawei.

Kauza Kaspersky

USA zakázaly na státních počítačích software ruské společnosti Kaspersky Lab už v roce 2017 – kvůli podezření, že společnost založená absolventem školy KGB Eugenem Kasperskym spolupracuje s ruskou tajnou službou FSB. Vloni se firma pokusila z potíží dostat, když velkou část operací přestěhovala z Ruska do neutrálního Švýcarska a nabídla nezávislé audity programového kódu. K USA a Velké Británii se následně se zákazem softwaru na citlivých počítačích přidalo rovněž Nizozemsko. Následně rezolucí i europarlament.

V pondělí se dokonce Zeman speciálně kvůli Číňanům sejde s premiérem Babišem. Zda a kdy případně bude NÚKIB varovat proti špionážní činnosti druhé velmoci, ke které má prezident Zeman blízko, úřad nechce komentovat.

„Takové případy, jako je tento, NÚKIB předem veřejně nikdy nekomentuje,“ konstatoval mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Úřad se ale už v minulosti vyjadřoval k produktům Kaspersky kriticky. „Můj názor je ten, že bychom měli používat hardware či software pouze států, kteří jsou našimi spojenci – ať už v EU, či v NATO. Problém je v zákoně o veřejných zakázkách. Ten to takto rozlišovat neumožňuje,“ řekl před časem v rozhovoru pro MF DNES šéf NÚKIB Dušan Navrátil.

Nyní po kritice Zemana kvůli postupu proti čínskému gigantovi čelí  i nevoli premiéra.   

Antivirus Kaspersky je přitom dále přítomný na desítkách tisíc klíčových počítačů. Například VZP v minulosti v registru smluv zveřejnila detailní specifikaci své kybernetické obrany. Z ní lze vyčíst i to, že antivirus Kaspersky má nainstalovaný na všech svých počítačích. O tom, jak pojišťovna ruský software vybrala a zda se nemusí miliony jejích klientů o své citlivé údaje obávat, se ovšem bavit nehodlá.

„Informace, které požadujete, mají z našeho pohledu interní charakter. Dodavatel antivirového systému byl vybrán ve výběrovém řízení a smlouva je zveřejněna v registru smluv,“ uvedla Lucie Krausová z tiskového oddělení VZP.

Špioni v pojišťovně? VZP to komentovat nechce

Antivir od Rusů nakoupil třeba i Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje nebo brněnská městská policie. Kaspersky brání i počítače Ústavu fyzikální chemie pojmenovaném po nobelistovi Jaroslavu Heyrovském. Že by prostřednictvím softwaru, který má počítače chránit, mohli naopak hackeři unikátní výzkumy krást, se akademici prý neobávají. Prestižní instituce nakoupila 250 licencí na tři roky za takřka sto tisíc korun.

„Pokud relevantní české úřady vydají oficiální doporučení nepoužívat konkrétní produkt pro konkrétní typ nasazení, jak jej používáme v naší instituci, samozřejmě budeme řešit s dodavatelem možnost přechodu na jiný bezpečnostní software,“ uvedl správce sítě ústavu Lukáš Svoboda. Stejný antivirový program nakoupil třeba i Ústav informatiky akademie věd. 

Varování z Izraele

Například americká tajná služba NSA má s programem hořkou zkušenost. Hackeři se k jejím tajným informacím při incidentu z roku 2015 nedostali přímo přes počítače tajné služby. Na těch byl už tehdy ruský antivirus zakázaný. Jeden ze zaměstnanců NSA přenesl přísně tajné dokumenty do domácího počítače, na kterém antivirový program Kaspersky běžel.

A právě antivirový sken pak na zajímavé soubory podle nejmenovaných zdrojů Wall Street Journal upozornil hackery. Ti dle dostupných informací získali i informace o tom, jak naopak americká NSA napadá systémy v zahraničí.

New York Times pak doplnily, že izraelské tajné služby sledovaly ještě mnohem širší počínání Kaspersky, který vyhledával citlivé dokumenty na všech počítačích, na nichž byl nainstalován. Ruským tajným službám tak mohl sloužit podobně jako internetový vyhledávač, jen pro soukromé a zabezpečené počítače. Izraelci pak před hrozbou varovaly Američany.

Kaspersky nařčení důrazně odmítá

Firma se však proti tomu, že by s ruskou vládou spolupracovala, opakovaně ohrazuje. „Jsme soukromá společnost a nemáme nevhodné vazby na jakoukoliv vládu včetně té ruské. Jediné rozumné vysvětlení je, že jsme se ocitli uprostřed geopolitického boje,“ glosoval v minulosti nařčení z USA šéf firmy Eugene Kaspersky s tím, že mu připomíná scénář céčkového špionážního filmu.

Kaspersky vystudoval kryptografii na škole podporované KGB a v minulosti pracoval v ruské vojenské rozvědce. Agentura Bloomberg také v minulosti informovala, že zaměstnanci Kaspersky tvořili doprovod ruských agentů FSB při jejich zásazích.

Kaspersky ovšem nyní nabízí, že poskytne zdrojový kód produktů nebo bude svědčit v Kongresu či europarlamentu.

Vnitro antivirus používá dál, univerzita ho z počítačů smazala

V Česku to ale zatím není potřeba. Instituce jeho produkty za miliony dále nakupují. Ministerstvo vnitra dokonce před pár dny uzavřelo smlouvu, kvůli které bude mít ruský antivirus na svých počítačích až do roku 2021.

„Produkty firmy Kaspersky Lab ministerstvo vnitra aktuálně nepoužívá na uživatelských stanicích, které pracují s informačními systémy veřejné správy. Tam nejsou centrálně nasazeny žádné takové produkty,“ zdůraznila však mluvčí ministerstva Hana Malá. Podle ní software používá jen podřízená organizace Zařízení služeb, které kritickou infrastrukturu nespravuje.

Instituce, které v minulosti ruský antivir nakoupily, zpravidla čekají na varování NÚKIB. Třeba brněnští strážníci. „Antivirus Kaspersky používáme výhradně pro koncové klientské stanice a náš informační systém je šifrovaný. Kryptování podléhají veškerá data v něm vedená a jsou tedy zcela v bezpečí, což potvrzují i audity bezpečnosti informací,“ doplnil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Některé veřejné instituce ovšem už od použití ruského softwaru ustoupily samy. Například Mendelova univerzita v Brně ještě vloni používala 1 500 licencí antiviru Kaspersky za více než 200 tisíc korun ročně. To už však neplatí.

„Mendelova univerzita již od letošního roku antivirový systém Kaspersky nevyužívá a přešla na antivirové řešení slovenské společnosti ESET. Jsme si vědomi uvedeného rizika a bylo jedním z důvodů opuštění bezpečnostního řešení Kaspersky,“ vysvětlil to mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...