Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvacet let s Klausem v čele české politiky. Prezident slaví 70 let

  4:30
Více než dvacet let je Václav Klaus na úplném vrcholu české politiky. To se žádnému jinému politikovi, ani bývalému prezidentovi Václavu Havlovi, nepovedlo. Klaus, který slaví sedmdesáté narozeniny, je tak nejvýraznějším symbolem politických a ekonomických změn po listopadu 1989.

Václav Klaus se v politice dlouhodobě profiluje jako ochránce českých národních zájmů. Lisabonskou smlouvu nakonec podepsal, i když tím podle něj v Evropské unii ztratila Česká republika svou suverenitu. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Početný zástup Klausových stoupenců v něm vidí špičkového ekonoma, neústupného ochránce českých národních zájmů a politika, který se nebojí jít proti většinovému proudu veřejného mínění. Příkladem jsou Klausovy skeptické názory na globální změnu klimatu.

Klausovi kritici vidí stejné věci, ale s opačným znaménkem. Podivují se nad jeho názory na Evropskou unii, na ekologii a jak je schopen i banální věci vidět ideologicky. Za atributy levičáctví třeba označil vodu v plastové láhvi, batůžek, snowboard či konzumaci zeleninového salátu.

Prezident Václav Klaus v datech

Narodil se
19. června 1941
V deseti letech…
Žil v Praze na Vinohradech s rodiči a sestrou Alenou.
Ve dvaceti letech…
Studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze, obor ekonomika zahraničního obchodu. Absolvoval v roce 1963. Ve škole se seznámil se svou budoucí ženou Livií.
Ve třiceti letech…
Po čistkách v Akademii věd, k nimž došlo po okupaci Československa vojsky zemí tehdejší Varšavské smlouvy, pracoval na různých pozicích ve Státní bance československé.
Ve čtyřiceti letech…
Stále pracuje ve státní bance. Až v roce 1987 se vrátil k akademické činnosti do Prognostického ústavu ČSAV.
V padesáti letech…
Je ministrem financí a místopředsedou československé vlády. Působí v Občanském fóru, zakládá ODS a je jejím prvním předsedou. Na Univerzitě Karlově získává titul docenta, o čtyři roky později i profesora.
V šedesáti letech…
Jeho ODS úzce spolupracuje s ČSSD, tehdy v čele s Milošem Zemanem, na základě opoziční smlouvy. Až v roce 2002 po prohraných volbách střídá Klause v čele ODS Mirek Topolánek.
V sedmdesáti letech…
Je na politickém vrcholu, již osm let ve funkci prezidenta, do níž byl zvolen dvakrát za sebou, poprvé v roce 2003, podruhé o pět let později. Mandát mu končí v roce 2013.

"Jestli někoho z české moderní mytologie totálně nepřijímám, je to Švejk, švejkovství a švejkovské pohledy na svět," prohlásil Klaus v rozhovoru s novinářkou Janou Klusákovou pro knihu Nadoraz.

Kupónová privatizace. Doba, kdy se ženy dělily na klausovky a havlovky

Začátkem 90. let po pádu komunistického režimu a vzniku Občanského fóra byli politici tak populární, že se ženy dokonce dělily na "klausovky, havlovky a dienstbierovky". Podle toho, zda více obdivovaly právě Klause, tehdejšího prezidenta Havla nebo ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera.

Miliony občanů měly také začátkem devadesátých let doma Klausův autogram - jeho podpis jakožto ministra financí na kuponové knížce, která posloužila při unikátní české cestě odstátnění majetku, kuponové privatizaci.

V její první vlně na každého teoreticky připadal majetek s účetní hodnotou 35 535 korun, přitom každý investoval jen 1035 korun za knížku a kupon. Výherců této "loterie" byla ale výrazná menšina.

Fenoménem kuponové privatizace se staly fondy. Jeden z nich nastartoval cestu Petra Kellnera k pozici nejbohatšího Čecha.

Ale propagovaná kuponovka vytáhla na výsluní také Viktora Koženého s jeho nabídkou desetinásobku, pokud lidé svěří kupony jeho fondům. Někteří se desetinásobku dočkali, další ale naletěli a Kožený se jim ještě teď může smát z Baham, kam později utekl.

Jeden z Klausových tehdejších politických soupeřů, předseda ČSSD Miloš Zeman mluvil v souvislosti s kuponovou privatizací o "loupeži století" a tady někde se začaly ostře štěpit i názory na Klause.

Klausovi kritici polistopadovému federálnímu ministrovi financí, pozdějšímu premiérovi a zakladateli ODS, které vzniklo z Občanského fóra, hodně vyčítali slova, že nerozděluje peníze na čisté a špinavé.

Vladimír Dlouhý, Marián Čalfa, Karel Dyba, Václav Klaus, Ivan Kočárník a Dušan Tříska

"Jeho kladná role byla na začátku devadesátých let. Liberalizace cen se mu povedla báječně. Bez něj by to asi nebylo, on byl ten tahoun. To bylo výborné. Pak ale začal dělat hrozné chyby," zhodnotil nedávno v časopise Týden Klause exministr Tomáš Ježek, který odpovídal za privatizaci a později vedl Fond národního majetku. Spolu s Klausem a Dušanem Třískou byli autory projektu kuponové privatizace.

Pokojné dělení Československa a přihláška do Evropské unie

Předseda LS-HZDS Vladimír Mečiar.

Klaus po volbách v roce 1992 vyjednal s předsedou Hnutí za demokratické Slovensko Vladimírem Mečiarem pokojné rozdělení Československa, kterého se domáhali slovenští politici inklinující více doleva. Mohl pak jako premiér kormidlovat Českou republiku směrem, jakým si přál.

I když vedl pravicovou koalici ODS s lidovci a ODA, musel kromě výtek levicové opozice poslouchat i výhrady zprava. Například proto, že se jeho vlády neodhodlaly k uvolnění regulovaného nájemného, či kvůli tomu, že při transformaci země od komunismu k tržní demokracii ekonomové "předběhli" právníky. Přednost měla v té době česká cesta privatizace. A bankovní socialismus uťala až pozdější vláda ČSSD, když dokončila privatizaci bank.

Byl to ovšem také Václav Klaus, který v roce 1996 za Českou republiku podal přihlášku do Evropské unie, což působí tak trochu jako paradox. Později se totiž právě on stal nejtvrdším kritikem tohoto uskupení.

Dvakrát přežil politickou smrt: po pádu vlády v roce 1997 a později i po prohře se Špidlou

O kočkách se říká, že mají devět životů. V tomto smyslu má Václav Klaus jako politik něco z kočičích vlastností. Dokázal dvakrát přežít "politickou smrt".

Poprvé když se kvůli skandálům při financování ODS zřítila na podzim 1997 jeho druhá vláda a od občanských demokratů se odštěpila Unie svobody. Ačkoli to vypadalo na Klausův konec, zachránila ho pro voliče překvapivá opoziční smlouva s ČSSD Miloše Zemana.

Zeman a Klaus po jednání - Úsměvy, zdvořilostní fráze, výsledek prakticky žádný. Miloš Zeman, Miroslav Macek a Václav Klaus po druhém jednání špiček ČSSD a ODS o případné změně vlády.

Slova o spálené zemi, která do té doby šířil Zeman, náhle jakoby nebyla a političtí soupeři uzavřeli mocenskou dohodu, která rozmazala hranici mezi vládou a smluvní opozicí. Zeman vládl ze Strakovky, Klaus vedl Sněmovnu. Zničit menší politické strany změnou volebních pravidel se jim ovšem nepovedlo. Proti se postavil tehdejší prezident Havel a zasáhl Ústavní soud.

Podruhé to vypadalo, že Klausova politická kariéra končí, když ho v dalších volbách v roce 2002 porazil sociální demokrat Vladimír Špidla a Klause v čele ODS k jeho velké nelibosti vystřídal Mirek Topolánek. Do hry ovšem Klause vrátily vnitřní spory v sociální demokracii a z pozice řadového poslance byl jako původní outsider volby prezidenta zvolen na Hrad, kde sedí až dosud.

Ostrý kritik evropské integrace přispěl ke změně názoru veřejnosti na euro

Během svého hradního působení se mohl Klaus výrazně a stále viditelněji věnovat svým oblíbeným politickým tématům. V prvé řadě kritice toho, že Evropská unie podle něj postupně směřuje k federálnímu superstátu.

Jako úplně poslední politik Evropské unie podepsal Lisabonskou smlouvu, což doprovodil hodně dramatickým prohlášením.  "Vstoupením Lisabonské smlouvy v platnost, navzdory politickému názoru Ústavního soudu, Česká republika přestane být suverénním státem. Tato změna – pro dnešek i pro budoucnost – legitimizuje snahy té části naší veřejnosti, které není věc naší národní a státní existence lhostejná a která se s tímto výsledkem nechce smiřovat," uvedl Klaus v listopadu 2009.

Za svůj úspěch může považovat, že svými výhradami přispěl k postupné změně názoru české veřejnosti na přijetí eura. Pohled na vývoj v Řecku a v dalších evropských ekonomikách zjevně přispěl k tomu, že Klausovým argumentům začali více naslouchat i ti, kdo je zatím brali méně vážně.

Ačkoli ODS v čele s Mirkem Topolánkem dvakrát Klausovi výrazně pomohla, aby se stal hlavou státu, prezident se postupně se stranou, kterou zakládal, rozcházel. Až ji opustil úplně. Teprve pád Topolánka, jehož zvolení do čela ODS doprovodila legendární Klausova esemeska - "prázdný a falešný Topol", umožnil mírné oteplení vztahů mezi ODS a jejím otcem zakladatelem.

Na oslavu dvacátých narozenin ODS dorazil na Žofín i prezident Václav Klaus. (21. dubna 2011)

Při nedávných oslavách dvacátého výročí ODS v Praze na Žofíně Klaus mluvil o tom, že za Topolánka strana zamířila do imaginárního politického středu, což označil za ničivý směr. "V poslední době jsem přesto začal věřit, že toto zakolísání ODS bylo překonáno a že nové vedení strany v čele s Petrem Nečasem znamená změnu," pochválil dosud posledního předsedu ODS. Zatím k žádné vládě, kterou jmenoval, neměl Klaus názorově tak blízko jako k té současné.

I když se prezidentův mandát krátí, už teď je jasné, že bude chtít vrcholnou českou politiku ovlivňovat i po březnu 2013, kdy ve funkci skončí. "Nestáhnu se do soukromí," prohlásil Klaus, když bilancoval osmý rok na Hradě. Počkat si budeme muset jen na to, zda se pokusí založit vlastní politickou stranu, nebo se třeba vrátit do ODS a vést ji znovu "svým" směrem.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...