ilustrační snímek | foto: Reuters

V neděli znovu udeří silný vítr, v nárazech o rychlosti až 90 km/h

  • 4
Silný vítr opět zasáhne Česko, a to od neděle do pondělního rána. Zejména na západě a jihu Čech může mít v nárazech rychlost až 90 km/h, v dalších regionech nárazy dosáhnou 70 km/h. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celou republiku, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Síly orkánu dosáhl vítr i v pátek.

Vítr může v neděli poškodit stromy a způsobit také menší škody na budovách. Řidiči musí počítat s komplikacemi v dopravě. Na horách je potřeba omezit túry a nevydávat se hlavně do hřebenových partií.

Pro kraje Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský platí výstraha od nedělních 11:00, pro zbytek republiky od 16:00. V obou případech končí její platnost v pondělí v osm ráno.

Česko se potýká s větrem už zhruba dva týdny.  Tentokrát ale nebude vítr tak silný jako při nedávné vichřici Sabine, kdy měl v nížinách rychlost až 100 km/h, na Sněžce v nárazech dokonce až 198 kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadují škody způsobené vichřicí na téměř miliardu korun.

Výstraha před silným větrem platila pro východní část země také v pátek do dvou odpoledne. Přes den dosáhl vítr síly orkánu, nejsilnější byl opět na horách. Na Sněžce měl v nárazech rychlost až 135 km/h. Silný byl třeba i na Milešovce, kde rychlost činila 102 km/h. Dále naměřili meteorologové třeba 94 kilometrů za hodinu na Luční boudě v Krkonoších a 90 kilometrů na Klínovci v Krušných horách.

Kromě horských vrcholů zasáhl vítr ale i níže položená místa. Třeba v Ústí nad Labem měl dnes rychlost 89 kilometrů za hodinu a v Brně 74 kilometrů za hodinu. Třeba v Jihomoravském kraji dnes kvůli větru vyjížděli hasiči k desítkám výjezdů, nejčastěji k popadaným stromům. Vítr poškodil i střechy, uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

V Rohozné na Jihlavsku vichřice poničila téměř padesát domů:

11. února 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video