Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Takový člověk prezident být nesmí. Pojďme Babiše porazit, reagují politici

  9:40aktualizováno  10:34
Zproštění Andreje Babiše a Jany Nagyové viny vyvolává bouřlivé emoce. Lidé na sociálních sítích nejčastěji apelují na to, aby předsedovi hnutí ANO a bývalému premiérovi nevyšla alespoň prezidentská volba. „Pojďme porazit Babiše ve volbách,“ reagoval například prezidentský kandidát Petr Pavel. Podle většiny je zároveň nutné respektovat rozhodnutí soudu.
Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo

Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo | foto: ČTK

„Babišovi posílenému rozhodnutím soudu a o voliče Středuly se musí postavit někdo, kdo má potřebné zkušenosti a své největší bitvy už má za sebou. Babiše s Vaší podporou porazím ve volbách, pojďte volit,“ apeloval generál ve výslužbě na Twitteru.

Dále doplnil, že rozumí tomu, že rozhodnutí lidi rozzlobilo, ale měli by zachovat chladnou hlavu. „Místo kritiky soudu pojďme jako zodpovědní občané Andreji Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Na to tu máme demokracii.“

Soud osvobodil Babiše v kauze Čapí hnízdo. Máme nezávislou justici, míní

K rozsudku se vyjádřila také Danuše Nerudová: „Máme nezávislou justici a tato kauza nebyla zpolitizovaná, jak sám Babiš tvrdil. Nic to ale nemění na tom, že v politice dlouhodobě prosazuje pouze své vlastní zájmy a přispívá k rozvracení demokracie. Ve druhém kole Babiše porazím,“ míní.

„Pro Babiše je to dobrá zpráva. Kdyby byl odsouzený, jistě by to velkou část voličů odradilo,“ uvedl v debatě iDNES.cz kandidát Karel Diviš. Je podle něj možné, že se státní zástupce odvolá.

Podle Pavla Fischera žijeme v právním státě a rozsudek pro něj znamená, že se nepodařilo prokázat, že by se dopustil trestného činu. „Ale to neznamená, že by se nedopustil odsouzeníhodného chování,“ konstatoval. Také on upozornil na dlouhé trvání celého procesu. Na totéž reagoval také Tomáš Zima.

Prezidentská debata iDNES.cz: Zeman jen zdržuje, znalostní test vyhrál Hilšer

„Rozsudek je třeba respektovat,“ uvedl pro ČTK premiér Petr Fiala. „Politické zápasy se odehrávají ve volbách, nikoli u soudu,“ míní. „Na mnoho let probíhající případ, který veřejnost sledovala, si každý vytvořil nějaký názor,“ uvedl Fiala.

„Co je ale podstatné: Ty opravdové politické zápasy se v demokracii odehrávají ve volbách, nikoliv v soudních síních,“ doplnil. Vyzval občany, aby tuto příležitost využili v pátek a v sobotu v prezidentských volbách.

Nezbývá než věřit soudu

„Babiš se trestného činu nedopustil... Nezbývá, než důvěřovat soudu a vzít to na vědomí. To nic nemění na jeho hanebném chování nejenom v tomto případě,“ uvedl Miroslav Kalousek. „To nic nemění na tom, že takový člověk se nesmí stát prezidentem ČR,“ dodal.

Uvedl také, že i když s ostatními sdílí rozladění, musí se zastat soudce Jana Šotta. „Ne každé hanebné chování je nutně trestný čin a ne každý trestný čin se podaří prokázat nade vší pochybnost. Soudce soudí podle trestního zákona, ne podle veřejné nálady a nemáme objektivní důvod mu nevěřit,“ uvedl na jeho obranu.

Že právní stát stojí na tom, že lidé respektují rozhodnutí justice, ať se jim to osobně líbí či nelíbí, napsal také ministr vnitra Vít Rakušan. „O charakteru pana Babiše si veřejnost udělala názor sama nejen během procesu – veřejně přiznaná lež, chování k vlastní rodině. A svůj osobní soud ať si každý vynese sám, třeba u voleb,“ uvedl.

Rozhodnutí soudu je třeba respektovat také podle prezidentského kandidáta Marka Hilšera. Kauza Čapí hnízdo je podle něj pouze malý střípek v mozaice negativního působení Babiše v této zemi. „Řada věcí zůstává nevyjasněná, například otrávení řeky Bečvy,“ napsal s tím, že Babiš a jeho dlouhodobý střet zájmů je nebezpečí pro Českou republiku.

K apelu se přidal také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský: „Žádný strom neroste do nebe. Pojďme Babiše porazit ve volbách!“ napsal.

„Od začátku jsem vyzýval, aby soud konečně rozhodl, ať by to bylo padni komu padni. Neskutečně se to táhlo. Beru si z toho věc, na kterou jsem upozorňoval mnoho let, a to, že nemáme funkční justici,“ reagoval pro Českou televizi šéf SPD Tomio Okamura. „Babišovi se stala stejná situace, jako se děje tisícům českých občanů, tedy že se neskutečně protahují soudy. Být souzen deset let a pak být osvobozen, je děsivá ukázka nefunkčnosti české justice,“ dodal s tím, že státní zástupci by měli mít osobní odpovědnost a měla by existovat odvolatelnost soudců.

Babiše se zastávají pouze spolustraníci

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová se Babiše zastala. „Soud (Babiše) teď zprostil obžaloby. Do svědomí by si měli sáhnout ti, kteří ho už dávno odsoudili a vynášeli verdikty místo soudu. Ale neudělají to,“ míní. „Andrej Babiš bude skvělý prezident,“ myslí si.

„Od začátku jsem byl přesvědčen, že se Babiš ničeho protizákonného nedopustil. Jsem rád, že kauza, která ovlivnila několik voleb a životy mnoha lidí, dopadla tímto verdiktem. Zamyslet by se měli ti, kteří o jeho vině měli jasno dříve než nezávislý soud,“ napsal na sociální síť.

Mám důležitou informaci, křičel u soudu o Čapí hnízdo. Vyvedla ho stráž

Pražský městský soud v pondělí zprostil Andreje Babiše i Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo týkající se padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Žalobce žádal tříletou podmínku a pokutu. Verdikt je nepravomocný. Babiš ani Nagyová k soudu nedorazili, oba se už v minulém týdnu řádně omluvili.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...