Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žalobce chce pro Babiše i Nagyovou tříletý podmíněný trest a vysokou pokutu

  8:49aktualizováno  14:59
Žalobce navrhl pro bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší spolupracovnici Janu Nagyovou tříletý podmíněný trest. Pro oba chce i peněžité pokuty, pro Babiše deset milionů, pro Nagyovou 500 tisíc korun. Čili totéž co již dříve v obžalobě. U soudu ve čtvrtek došlo na závěrečné řeči žalobce i dvou obhájců, oba obžalovaní přijdou na řadu v pátek. Verdikt v celé kauze zazní v pondělí.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch ve své řeči shrnul pochybnosti o tom, jak probíhalo předávání akcií Farmy Čapí hnízdo. Zmínil také svědectví expremiérova syna Andreje Babiše mladšího, který u soudu odmítl tvrzení svého otce, že vlastnil akcie farmy. „Svědek opakovaně striktně popřel, že podepsal smlouvu o převodu akcií. Nikdy tyto akcie v držení neměl a tudíž se nikdy nestal jejich vlastníkem,“ řekl Šaroch.

V závěrečné řeči také připomněl, že znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie posoudily věrohodnost Babiše mladšího a rozhodly, že je schopen vypovídat. „Pokud by byla výpověď svědka osamocená, bylo by možné uvažovat, že je to jakýsi akt pomsty vůči otci, ale tato výpověď není jediná, která zpochybňuje skutečné převzetí akcií tímto svědkem,“ doplnil státní zástupce. Podle Šarocha tak není důvod Babišovi mladšímu nevěřit.

Podle Šarocha dále farma nesplňovala podmínku malého a středního podniku a neměla tak získat evropskou dotaci. Z výpisu platebních karet podle něj také vyplývá, že Babiš mladší se v době podepsání akcií pohyboval v USA a cenné papíry mu tak nebyly předány. „Obžalovaný Babiš musel být jednoznačně informován, musel o tom vědět,“ řekl Šaroch.

Státní zástupce na závěr své řeči navrhl uznat vinu obžalovaných přesně podle obžaloby. Jana Nagyová se podle něj prokazatelně dopustila zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, za což ji Šaroch navrhuje tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest 500 tisíc korun. Babiš se podle Šarocha prokazatelně dopustil pomoci při dotačním podvodu, za což mu navrhl taktéž tříletou podmínku na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun.

Obhájce: důkazy vyvrací obžalobu

Po polední pauze vystoupil jako první se závěrečnou řečí Josef Bartončík, obhájce Jany Nagyové. „Celé vyšetřování na mě působí ve stylu zásady ´nevíme co je špatně, ale něco musíme najít´. Důkazy jednoznačně vyvrací verzi obžaloby a potvrzují dlouholetou a kontinuální tezi obhajoby, která spočívá v absolutní absenci nelegálního jednání mé klientky a v evidentním neprokázání jejího zlého úmyslu,“ řekl advokát Nagyové.

Bartončík poukazoval také na to, že definice malého a středního podniku není stále jasně stanovena. „Do dnešního dne je to předmětem odborných diskuzí a kategorický závěr je v nedohlednu,“ doplnil.

Soud s Babišem a Nagyovou o Čapím hnízdě vrcholí, rozsudek padne možná brzy

Rozsudek zazní v pondělí

Po Bartončíkově závěrečné řeči se slova ujal Babišův advokát Eduard Bruna. S ohledem na dosavadní délku závěrečných řečí státního zástupce i obhájců je už nyní jasné, že na závěrečnou řeč Jany Nagyové a Andreje Babiše dojde až v pátek. Soudce Jan Šott tak již nyní avizoval, že rozsudek zazní až v pondělí, pravděpodobně od 12:30.

Podle Bruny je obžaloba děravá. Přesto však na úvod své řeči pochválil státního zástupce Šarocha za jeho práci a korektní jednání během líčení. „Považuji ho za právního odborníka a celou dobu vedl řízení z mého pohledu seriózně,“ poznamenal Babišův obhájce.

Bruna před soudem také přečetl vlastní právní analýzu celého případu, z které prý vyplývá, že je Babiš nevinen. Podle advokáta expremiéra nelze uznat vinným ani v případě trestného činu poškození finančních zájmů EU, neboť v době jeho údajného jednání ještě takový zákon neexistoval a zpětně jej uplatňovat nelze.

Na závěrečnou řeč Babišova druhého obhájce Michaela Bartončíka už ve čtvrtek nedošlo. Přednese ji v pátek, kdy také zazní závěrečné řeči Jany Nagyové a Andreje Babiše. Ten soudci dopředu avizoval, že mu řeč zabere přibližně tři hodiny.

Syna znám celý život, kritizoval Babiš u soudu znalkyni. Soudce ho krotil

Obžaloba tvrdí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky.

Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o padesátimilionovou dotaci podala Nagyová.

Babiš ve středu zopakoval, že považuje své trestní stíhání za účelové, politické a načasované před prezidentské volby, jejichž první kolo se uskuteční 13. a 14. ledna.

Uvedl, že neřídil ani neovlivňoval Farmu Čapí hnízdo, přestože za projektem původně stál. Nagyová odmítla, že by při žádosti o prostředky z fondů Evropské unie obcházela pravidla.

Doměření daně za reklamu na Čapím hnízdě

Mezitím přišla informace, že pěti firmám z holdingu Agrofert doměřila Finanční správa daň za to, že si před lety zadaly reklamu na farmě Čapí hnízdo. Jak uvedl server iROZHLAS.cz, názvy firem ani výši částek úřad s ohledem na neveřejnost daňového řízení nesdělil.

Kvůli platbám za reklamu na konferenčním centru Čapí hnízdo zahájil Specializovaný finanční úřad v letech 2017 až 2020 šest řízení s pěti firmami z holdingu Agrofert, uvádí rozhlas. Původně podle něj úřad prověřoval 23 firem Agrofertu, u 18 z nich ale úředníci daňové řízení nezahájili.

4. ledna 2023

Doměřenou daň firmy dosud nezaplatily a proti verdiktu se odvolaly. „Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu se zákonem, probíhající kauzy však nekomentujeme,“ uvedl pro iROZHLAS.cz mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Případ bude nyní posuzovat Odvolací finanční ředitelství.

Agrofert patří do Babišových svěřenských fondů. Podle médií se kriminalisté v reklamní větvi případu zabývali podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně, což firma odmítá.

Platby za reklamu byly údajně buď fiktivní, nebo předražené. V případu nebyl nikdo obviněn a policie jej loni v červnu odložila. Rozhodnutí potvrdilo pražské městské státní zastupitelství.

Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová v současnosti čelí u soudu žalobě kvůli dotacím na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce.

Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...