Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud s Babišem a Nagyovou o Čapím hnízdě vrcholí, rozsudek padne možná brzy

  8:43aktualizováno  15:35
Soud s expremiérem Andrejem Babišem a jeho někdejší poradkyní Janou Nagyovou v kauze Čapí hnízdo spěje ke konci. Oba obžalovaní ve středu ve svých výpovědích odmítli jakékoliv pochybení a zároveň oznámili, že nebudou odpovídat na dotazy soudu a státního zástupce. Soudce Jan Šott poté přerušil jednání do čtvrtka, kdy rozhodne, zda vyhoví návrhům obhajoby na doplnění dokazování, nebo již zazní závěrečné řeči.

Jako první před soud odpoledne předstoupila Jana Nagyová. Na úvod své výpovědi zopakovala, že v žádosti o dotaci nic nezamlčela a zákon se obcházet nesnažila. „Neměla jsem nejmenší pochybnost, že společnost splňuje všechny podmínky malého a středního podniku,“ vypověděla.

Nagyová podle svých slov nikdy neměla informace, že by za farmou stál Andrej Babiš nebo Agrofert. „O skutečných vlastnících jsem se dověděla až projevu pana Babiše v Poslanecké sněmovně,“ uvedla. Po konci téměř hodinu a půl dlouhého monologu nakonec Nagyová oznámila, že nebude odpovídat na otázky soudu ani státního zástupce. „Jelikož nemám soudu co víc sdělit, rozhodla jsem se po dohodě s právníky neodpovídat,“ vysvětlila.

Po ní předstoupil před soud i Babiš, který znovu zopakoval, že nebýt politiky, před soudem by nyní nestál. „Nechápu, proč tady vlastně stojím. Jsem přesvědčen, že po celou dobu je to politicky motivované stíhání. Celá tato kauza je plná absurdit a takzvaných náhod,“ poznamenal na úvod.

Vzpomínky svědků, kteří během líčení vypovídali, byly podle Babiše zkreslené časem a především mediálním obrazem, který kolem kauzy panuje. „Média měla informace vždy dopředu. Už od roku 2016 se moji právníci dozvídali vše jako první z médii,“ řekl Babiš.

„Nikdy jsem nic nezákonného nespáchal, jsem nevinen,“ uzavřel Babiš. Poté oznámil, že stejně jako Nagyová na radu svých právníků nebude odpovídat na dotazy soudu a státního zástupce.

Další předvolání znalce soudce zamítl

Obhajoba ještě před začátkem středečního jednání požádala o dodatečný výslech znalkyně z oboru psychologie Jindřišky Záhorské, která řešila věrohodnost expremiérova syna. Ve svém posudku v prosinci vyloučila, že by Babiš mladší trpěl bájnou lhavostí či by chtěl svého otce poškodit. „Vždy mu šlo jen o spravedlnost,“ řekla psycholožka.

Soudce Šott však žádost obhajoby o její dodatečný výslech ve středu zamítl jako nedůvodnou. „K věrohodnosti svědka se vyjadřovala ve velmi obsáhlé výpovědi už minule,“ odůvodnil Šott.

Babišův právník Michael Bartončík se tak vrátil k psychickému zdraví expremiérova syna Andreje a jeho údajnému únosu na Krym alespoň čtením policejních záznamů a zdravotních posudků. Před soudem přečetl pasáže z policejního usnesení, citoval také například, že Babišovi mladšímu v roce 2018 lékaři shodně diagnostikovali paranoidní schizofrenii.

Syn si únos na Krym vymyslel, řekl Babiš

K duševnímu zdraví svého syna a znaleckým posudkům se pak vyjádřil i sám Babiš. „Šest let poslouchám od médií, že jsem nechal unést syna panem Prototopovem. To je sprostá lež. A jaký větší důkaz může být, než je výpověď jeho matky. Sama řekla, že si to bohužel náš syn vymyslel. A to proto, aby se vyhnul blížícímu se podání injekce. Chtěli jsme s Prototopovem jen to, aby se léčil a bral injekce, proto nás nenáviděl,“ vypověděl expremiér. Babiš také prohlásil, že pro schizofreniky je typické, že často nesnášejí své rodiče a někdy je i zavraždí.

Babiš pak zopakoval, že ho celá situace mrzí. Závěry znalkyně z oboru psychiatrie, která uvedla, že je nestandardní, že svěřil svého syna panu Prototopovi, prý nechápe. „V Česku je 100 tisíc schizofreniků, starat se o takové dítě je velmi náročné. Sehnat někoho, kdo se bude od rána do večera starat o takto nemocného člověka, je těžké. Byl jsem velmi vděčný, že jsem přemluvil manžela doktorky Prototopové a Andy se stal součástí jejich rodiny,“ vypověděl Babiš.

Babiš mladší má schizofrenii, tvrdí nový posudek. Nyní ji ale zvládá

Vypovídat ve středu začal ekonomický znalec obhajoby Jakub Kovář. Ten odmítl závěry státního zástupce Jaroslava Šarocha, který v obžalobě uvedl, že Farma Čapí hnízdo konkurovala dalším společnostem Andreje Babiše, který si tak měl podle Šarocha zadotovat byznys, ve kterém už podnikal. „Sokolovna Průhonice i penzion Labská je něco jiného než Čapí hnízdo. Podniky si nekonkurovaly,“ tvrdí znalec.

K jeho výpovědi se poté vyjádřili také oba obžalovaní. „Chtěl bych ukázat tuto absurditu. Penzion Labská je na sjezdovce, když nasněží, není tam přístup. Srovnávat ho s farmou je neuvěřitelné, nechápu, jak to mohl někdo porovnávat. Je to absurdní,“ řekl Babiš. Nagyová k tomu uvedla, že vymezování relevantních trhů je velmi složitá ekonomicko-právní disciplína. „V žádosti jsme to neřešili, nikdo to po nás nechtěl, aplikovali jsme selský rozum,“ poznamenala.

Verdikt možná už v pátek

Soudce Jan Šott po výpovědi Babiše přerušil jednání do čtvrteční 9. hodiny, kdy rozhodne, zda vyhoví návrhu obhajoby na nový posudek o duševním zdraví Andreje Babiše mladšího, nebo již zazní závěrečné řeči. Rozsudek by pak mohl padnout ještě před prvním kolem prezidentských voleb, které se konají 13. a 14. ledna. Hlavní líčení je zatím nařízené do pátku.

„K vyhlášení rozsudku mohu pouze obecně uvést, že zpravidla následuje krátce (nanejvýš v řádu dnů) poté, co zazní závěrečné řeči a poslední slova obžalovaných,“ uvedl mluvčí soudu Adam Wenig.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce.

Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

To, že by v tomto týdnu mohli ke kauze vypovídat, avizovali oba obžalovaní u hlavního líčení v prosinci. Zatím ale není jasné, zda budou odpovídat na otázky soudu a státního zástupce.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...