Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

„1968? Rusové nás osvobodili“

  22:31
Kdo byl Jan Palach? Pro generaci rodičů symbol odporu proti ruské okupaci, pro mnoho dnešních školáků jen nudná postava z učebnic, kterou ve spěchu na konci deváté třídy často ani nestihnou probrat.

Někteří školáci nevědí, co se v srpnu 1968 stalo. | foto: Emil FafekKavárna

"1968? To nevím. Ve škole jsme se o tom nic neučili," tápe patnáctiletý Dominik Dedek z Ostravy.

"Moderní dějiny nemají tolik prostoru, kolik si zaslouží," říká předsedkyně Asociace učitelů dějepisu Helena Mandelová s tím, že na většině základních škol se dějepis vyučuje jen necelé dvě hodiny týdně.

"Přibližně čtvrtina dějepisářů navíc učí bez aprobace, to znamená, že jsou napřed před svými žáky třeba jen o tři hodiny," říká Mandelová.

Ve škole se toho o dějinách moc nedozvěděl ani historik Petr Koura. "Když jsem po revoluci chodil na střední školu, na období 1945 až 1989 nám zbyly tři nebo čtyři hodiny, víc prostě učitelé nestihli," vzpomíná.

I když si školy již několik let mohou samy rozhodnout, co budou učit a kolik prostoru některé látce věnují, v mnohých učebnách dějepisu pořád vládne zkostnatělý systém, který začíná u lovců mamutů.

"Děti sice umějí nazpaměť egyptské faraony a husitský program, ale na poválečný vývoj mnohdy nezbývá čas. Právě moderní dějiny jsou přitom zásadní," líčí Koura.

Ministr školství Ondřej Liška to tak černě nevidí. "Takhle tu situaci nelze paušalizovat. Jistě by bylo chybou zastírat, že k takovým případům dochází, ale určitě jich není většina. Školní inspekce je tu od toho, aby vynucovala nápravu," říká.

Zároveň však přiznává: "Na mé střední škole jsme srpen 1968 nestihli probrat." Jedenatřicetiletý Liška na střední školu chodil až po revoluci.

O tom, že ne všude je dějepis špatný, přesvědčuje Hana Tenglerová z pražské základky nesoucí jméno válečného hrdiny Františka Peřiny. "Srpnu '68 věnujeme dvě až tři hodiny, výuku doplňujeme videem a dobovými dokumenty," říká.

Drzé kontrarevoluční živly
Jak se o srpnové invazi učilo před listopadem 1989? "Záleželo na svědomí každého učitele a na vedení školy," líčí Helena Mandelová, která za normalizace učila na jedné pražské základní škole.

"Samozřejmě nešlo používat slovo okupanti. Říkala jsem, že v srpnu 1968 překročily naše hranice armády pěti socialistických států, které si myslely, že se v Československu nedějí správné věci. Snažila jsem se mluvit tak, aby dětem bylo jasné, jak to myslím, ale aby mě zároveň nikdo nemohl udat," vzpomíná učitelka.

Tehdejší "povinnou literaturou" byl spisek KSČ s názvem Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti, ve kterém komunisté přišli s oficiální verzí srpnových událostí.

Okupaci nazvali "bratrskou internacionální pomocí", která zachránila československý lid před "drzými kontrarevolučními živly". Těmi živly se míní stoupenci Alexandra Dubčeka, kteří chtěli reformovat komunismus a zmírnit totalitní režim.

O tom, jak to bylo doopravdy, se děti mohly dozvědět nanejvýš od rodičů. Současně uslyšely varování: Ale ve škole o tom radši mlč!

. Víte, co se stalo v srpnu 1968?

Kateřina Hejlová

16 let, Praha

Rusové sem vjeli a obsadili nás, přijeli vojáci v tancích. Pak nastala cenzura a zákazy, skončilo to až v roce 1989. Něco jsme se o tom učili ve škole, taky se o tom teď mluví.

Patrik Autrata

16 let, Praha

Co se v srpnu šedesát osm stalo, nevím. Opravdu nemám tušení. Já totiž vůbec nejsem na dějepis, takže si na nic bližšího nevzpomenu. Něco takového jde navíc úplně mimo mě.

Vratislav Vlasák

15 let, Děčín

V srpnu přijeli ruští okupanti. Tedy vlastně nejen ruští, bylo jich víc. Lidé v Československu už nechtěli komunismus, tak ho Rusové přijeli zase podpořit.

Dominik Dedek

15 let, Ostrava

To nevím. Kdy říkáte? 1968? Ve škole jsme se o tom nic neučili. To byla nějaká válka? Co to mohlo být, nějaká revoluce? Jo, myslím, že Rusové osvobodili Českou republiku.

Jana Vašková

16 let, Ústí nad Labem

Okupace sovětskými vojsky. Rusové přijeli zklidnit povstání v Československu. Oni to viděli jako záchranu, zatímco pro nás to byla okupace.

Lucie Mikšíková

19 let, Praha

Co se dělo, vím. V srpnu sem přišli Rusové a přijely tanky. Nakonec obsadili celou naši republiku. V poslední době se o tom dost mluví v televizi a píše v novinách. O událostech šedesátého osmého nám něco říkali i ve škole.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....