Pavel Pospíšil se svým kolegou a kamarádem Jaroslavem Sapíkem. Recept na povidlové taštičky s ním vyměnil za svůj recept na ovocné knedlíky. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nechápu, proč vegani chodí do restaurace, říká legenda české gastronomie

Pavel Pospíšil, první Čech, který získal michelinskou hvězdu, prestižní kuchařské ocenění. Psal se prosinec roku 1981 a on ve městě Baden-Baden (tehdejší západní Německo) už druhým rokem provozoval svou restauraci Merkurius… Kvůli dluhům ji po letech musel prodat, ale nedaleko od ní si otevřel druhý podnik Krone, který funguje dodnes.

V gastronomii se pohybujete šedesát let…
Je to strašný!

Co se za tu dobu změnilo?
Je toho hodně. Už padesát let žiju v Německu a tam se to z pohledu úrovně gastronomie změnilo k dobrému. Ale bohužel v současnosti chybí kvalitní personál. Je stále obtížnější někoho šikovného a pracovitého sehnat, problém je najít i učně. A kvalitních kuchařů je teď tak málo, že si můžou diktovat podmínky. Hodně restaurací už kvůli tomu muselo zavřít. Ale ta nejzákladnější věc je v gastronomii pořád stejná – musíme vařit tak, aby se k nám lidi vraceli. Je to takhle jednoduché. Jenže můžete vařit jako bůh, a když bude nepříjemný servis, nikdo se k vám vracet nebude. 

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu iDNES Premium.

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně.
Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte premium? Přihlaste se

iDNES Premium

Staňte se členem a získejte navíc:

  • Digitální předplatné
  • Prémiové vstupenky

a mnoho další zábavy