Chlapci, zpomalíme a počkáme. Když Thomas upadl, Pogačar ukázal fair play

  9:06
Sappada (Od našeho zpravodaje) - V sobotu, na trase poslední horské etapy Gira, „oslaví“ Geraint Thomas 38. narozeniny. „A věřte mi, že v tuhle chvíli cítím každý z těch roků,“ říká velšský cyklista. Zvlášť poté, co šest kilometrů před cílem páteční etapy ležel na silnici.
Velšský cyklista Geraint Thomas během 19. etapy Gira

Velšský cyklista Geraint Thomas během 19. etapy Gira | foto: Profimedia.cz

Coby narozeninový dárek si dnes chce nadělit druhé místo v celkové klasifikaci Gira. Jenže to má momentálně v držení Daniel Martinez z Bory a lídr Ineosu za ním zaostává o 22 sekund.

„Ale na Monte Grappa to bude velký, opravdu velký den,“ říká Geraint Thomas o poslední horské etapě, která může pořadí změnit.

V souboji o pozici pobočníka krále Tadeje Pogačara na římských stupních vítězů musel předtím v Sappadě řešit nečekané komplikace.

Už se zdálo, že muži top 10 vyhlásí pro celou etapu příměří, uprchlíky nechali za deště spokojeně šlapat patnáct minut před nimi, navzájem na sebe neútočili.

Teprve nedlouho před cílem ve stoupání na Cima Sappada rozpohyboval skupinu favoritů nástup Einera Rubia z Movistaru, tempo se navýšilo, odpadal dokonce i celkově jedenáctý Lorenzo Fortunato z Astany.

Thomas se právě otáčel doleva, nedával pozor, načež jeho přední kolo zavadilo o zadní kolo domácího Antonia Tiberiho.

„Byla to má stupidní chyba,“ zkritizoval sám sebe později Thomas. „Podíval jsem se přes rameno a ostatní se na silnici mezitím posunuli kousek bokem. Trefil jsem Tiberiho a najednou jsem se válel na asfaltu.“

Skupina se rychle vzdalovala, zatímco on se sbíral ze silnice a čekal na týmový vůz Ineosu.

Kde je, sakra, to auto?

„Potřebuji nové kolo,“ hlásil do vysílačky.

„Nejdřív mi připadalo, že naše auto je na míle daleko, ale bylo to naštěstí jen pár sekund,“ líčil po etapě.

Přesto si nebyl jist, zda ještě dokáže letící soupeře dostihnout.

Jenže... oni neletěli. Přibrzdili, zpomalili. I s přičiněním růžového muže Tadeje Pogačara, který dirigoval poklidné tempo.

„Když jsem se z vysílačky dozvěděl, co se Geraintovi stalo, dohodli jsme se, že na něj počkáme. Takovým způsobem by se totiž závody rozhodovat neměly,“ řekl Slovinec.

Týmový vůz Bory, tedy stáje Thomasova soka Martíneze, mu dokonce pomohl dotáhnout se zpět, když v závětří za ním nabral tempo a rozkmital nohy.

Navíc výrazné zpomalení prospělo některým odpadlíkům, do skupiny se vrátil i Fortunato, největší soupeř Jana Hirta v boji o top 10.

A už tu byl také Thomas, hned zajel za Pogačarem, prohodili spolu pár slov, poděkoval mu.

Giro mělo své gesto fair play.

Pohromadě projeli favorité cílem, v top 10 platilo status quo. Thomase obklopil hrozen reportérů, měl odřeniny na lokti, ale prohodil: „Nic mi není, takových šrámů mám za osmnáct let u profíků nepočítaně. Jen toho deště by už mohlo být míň.“

První otázka na Pogačara na tiskové konferenci pochopitelně směřovala právě na gesto vůči Thomasovi.

„Celé Giro bylo skvělé, co se týče respektu, který jsme si navzájem projevovali,“ začal odpovídal Slovinec. „A dnes jsme to viděli znovu, když Geraint upadl. Jsem rád, že nikdo nechtěl této situace využít a že je Geraint v pořádku. Takové pády se stávají. Musíme se neustále koncentrovat na dění kolem nás, ale nikdy neudržíte koncentraci po celý den na 100 procent.“

V žebříčku nejstarších účastníků letošního Gira, kterému vévodí 41letý Domenico Pozzovivo, figuruje Thomas na čtvrtém místě. Dost možná naposledy jede závod Grand Tour na celkovou klasifikaci, přestože ještě plánuje start na letošní Tour a celou příští sezonu.

Někdejší Froomův superdomestik sám vyhrál Tour v sezoně 2018, o rok později na ní skončil druhý a v roce 2022 třetí. Byl druhý (a jak těsně) za Primožem Rogličem i na minulém Giru. Je bezesporu cyklistou, jenž se na třítýdenní závody umí připravit, i když sezonu před nimi nemá kdovíjakou.

Navzdory tomu, že se ve třetím týdnu Gira prozatím necítil ideálně, chce v sobotu ještě jednu dokázat, jak kvalitním je jezdcem.

Dvakrát po sobě sáhodlouhý osmnáctikilometrový výšlap na Monte Grappa dominuje menu 20. etapy do Bassana del Grappa, která se co do nastoupaných metrů a podle indexu obtížnosti řadí v letošním ročníku hned za etapu královskou.

„Monte Grappa je těžké stoupání, obzvlášť ve svých horních partiích,“ říká Thomas. „Vrchol se sice nenachází v nějak závratné nadmořské výšce (1671 metrů), ale je to takřka hodinový výšlap, což je zrádné.“

Během první světové války se Monte Grappa stala v Benátských Alpách nejdůležitějším pilířem italské obrany, Rakušané se vrchol hory mnohokrát marně pokoušeli dobýt.

Během druhé světové války zde hledali útočiště před nacisty italští partyzáni. A později tu stála raketová základna NATO, jejíž provoz však byl ukončen v 70. letech 20. století.

Zatímco Thomas a Ineos se v těchto místech pokusí zaskočit Martíneze, Pogačar chce tady orazítkovat titul z Gira podobným vítězstvím, jaké předvedl Vincenzo Nibali na Tour 2014, když si i se sedmiminutovým náskokem v celkové klasifikaci šlapal pro triumf v poslední horské etapě na Hautacam.

Už nemusel útočit, ale chtěl.

Také Pogačar chce. A moc.

Tisíce slovinských fanoušků se valily na Giro už v pátek. „Na Monte Grappa jich má být ještě mnohem víc,“ nadšeně vyprávěl.

Takže plán na další pogačarovskou show zní... „Ideální by bylo vyhrát sólo.“

Před etapami si pouští do sluchátek slovinský hip hop, ten jej dokáže dobře naladit. „Trasa sobotní etapy je připravená, já po ní jen projedu a nějak to dopadne,“ vtipkuje. „Pátek byl pro nás jednodušší den, tentokrát ale budeme muset kontrolovat závod hned od startu.“

TU MÁŠ. Tadej Pogačar v závěrečném stoupání devatenácté etapy Giro předává bidon chlapci u trati.

Jeho spanilá jízda Girem se blíží k vítěznému konci. Vede rozdílem třídy o 7:42 minuty, ovládl pět etap, od druhého dne závodu si chodil na pódium pro růžový trikot, den co den absolvoval po etapě i půlhodinové mediální kolečko, na některé otázky odpovídal nesčetněkrát.

Jaké to je být tři týdny takhle v centru pozornosti, Tadeji?

Zasmál se. „Je to extra tlak a také trochu jiná práce, jakou musím dělat, než abych jen šlapal na kole. Ale patří to k sobě. Jde zároveň i o cosi speciálního. Je moc příjemné, že lidé o mě mají takový zájem. Možná, že za pár let na mě všichni zase zapomenou. Tak si teď užívám, že je zajímám.“

Můžeme si být takřka jisti, že den na Monte Grappa nepojme pouze jako splněnou povinnost před korunovací v Římě.

Autor:
  • Nejčtenější

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  16.6 22:58

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

6. den ME: Vytoužené zlato pro oštěpaře Vadlejcha, zvítězil posledním pokusem

12. června 2024  20:05,  aktualizováno  13.6

Závěrečný den atletického mistrovství Evropy přinesl české výpravě první medaili – a hned tu...

Jak vzpomíná na Haška a proč mu vadí Ital na slovenské lavičce. Moravčík vypráví

17. června 2024

Premium Hamburk (Od našeho zpravodaje) Bude fandit jako ďas. Svým Slovákům. I svým Čechům. Zároveň je ovšem Ľubomír Moravčík lehce v...

Srbsko - Anglie 0:1, upracovanou výhru zařídila favoritovi hlavička Bellinghama

16. června 2024  20:01,  aktualizováno  23:05

Podle sázkových kanceláří mají nejvyšší šanci ovládnout celý turnaj, na úvod ale neoslnili....

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  16.6 22:58

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Neubránily jsme klíčové hráčky Švédek, to byl problém, mrzelo Mlejnkovou

16. června 2024

Volejbalové reprezentantky zakončily letošní Zlatou evropskou ligu porážkou. Ve finále v Ostravě...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...