Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strhující větrná štafeta. Češi vedli a jsou čtvrtí. Bö šesté zlato nemá

  11:35aktualizováno  14:47
Takhle se na mužský štafetový závod českým fanouškům už dlouho nekoukalo. Do závěrečného úseku na mistrovství světa v Oberhofu vjížděl Jonáš Mareček díky skvělým výkonům českých biatlonistů v předchozích minutách na prvním místě. Dvě trestná kola při následné ležce ale odsunula Marečka na čtvrté místo. A na něm pak dovezl štafetu do cíle. Světovými šampiony se stali Francouzi a poprvé v této sezoně porazili štafetu Norska.
Jakub Štvrtecký a jeho strhující výkon v závodu mužských štafet na MS v Oberhofu

Jakub Štvrtecký a jeho strhující výkon v závodu mužských štafet na MS v Oberhofu | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář vstoupil do závodu sebevědomě. Na trati se posouval do čela a perfektní výkon podpořil i střelbou, když musel pouze jednou dobíjet. Krátké zdržení ale rychle smazal na lyžích a svůj úsek zakončil na druhém místě v těsném kontaktu s vedoucí Francií.

„Na ležce byly stejné podmínky jako na nástřelu, na stojce také pořád docela dobré. Na trati jsem se necítil nejlépe, ale snažil jsem se dělat co nejvíce možného,“ popisoval své snažení pro Českou televizi Krčmář.

Štafeta mužů na 4x7,5 km na MS v Oberhofu

Sledovali jsme podrobně

V druhé části závodu pak Tomáš Mikyska potvrdil, že v Oberhofu je zatím ve své životní formě. Na trati se držel na prvních místech, ležku pak zvládl vůbec nejrychleji a především přesně. Do druhého kola tak odjížděl na prvním místě s náskokem devíti sekund na Francouze Clauda.

Na trati ho sice Claude se Švýcarem Finellem dojeli, Mikyska se ale nechal od dvojice zkušeně vyvézt v závětří na stadion a chystal se na střelbu vestoje.

Michal Krčmář předává štafetu Tomáši Mikyskovi na MS v Oberhofu

Tehdy se poprvé ozval vítr tak, jak se ho organizátoři i závodníci celé dopoledne báli. Nevypočitatelně.

Mikyska dvakrát chyboval a na opravu vypotřeboval všechny tři náhradní náboje, stihl to ale akorát včas před větrnou smrští, která se v tu chvíli na střelnici snesla. Ostatní závodníci už museli bojovat se svými ranami mnohem víc a nevyhnula se jim trestná kola.

Nejrychlejší střelba

1. Francie 4:36,5
2. ČR 5:03,2
3. Švýcarsko 5:14,3
4. Finsko 5:16,1
5. Kanada 5:22,5

„Střelnice na stojce byla dost těžká, na konci už foukalo. Chtěl jsem zariskovat a jet s nejlepšími. Přijel jsem ale v dost vysokém tempu, tak to bylo buď, anebo,“ řekl ke svému výkonu Mikyska.

Český biatlonista společně s Francouzem díky tomu ujížděli konkurenci a na třetí místo měli v tu chvíli minutový náskok. Mikyska pak v závěru zvládl o trochu ujet Claudovi, a předával Jakubu Štvrteckému na prvním místě.

Za Francii jel třetí úsek Jacquelin a byla velká otázka, jak Štvrtecký vedle takového soupeře obstojí.

Běžecky v prvním kole jeli vyrovnaně, a dokonce o trochu svým konkurentům ujížděli. Na ležce pak předvedl Jacquelin svou pověstnou rychlopalbu, kterou zvládl navíc zcela bezchybně. Ale Štvrtecký se nenechal zahanbit, ve vypjaté chvíli rovněž sestřelit všech pět terčů a odjížděl jen pět sekund za Francouzem.

Jakub Štvrtecký stíhá francouzského závodníka v závodě mužských štafet na MS v Oberhofu

Štvrtecký tempu Francouze nestačil a na střelnici přijížděl s dvacetisekundovou ztrátou. Tak dlouho většinou trvá objet trestné kolo. A právě k této činnosti pak musel Jacquelin náskok využít. I když ani Štvrtecký nezvládl stojku na první dobrou, z jeho ztráty zůstalo při odjezdu ze střelnice pouze sedm vteřin.

MS v Oberhofu

přehled všech závodů

Na trati pak předvedl impozantní výkon. Nejen, že Jacquelina bez potíží sjel, dokonce mu v průběhu kola nadělil deset sekund ztráty. Česká vlajka tak před závěrem závodu svítila na prvním místě.

„Když jsem viděl v posledním kole Jacquelina, tak jsem věděl, že ho předjedu. Klobouk dolů našim klukům ze servisu za lyže,“ liboval si Štvrtecký.

Nyní bylo na Marečkovi, aby štafetu udržel až do cíle co nejvýš.

Finišman Francouzů Fillon Maillet dokázal už v průběhu prvního kola Marečka dojet a na střelnici přijížděli bok po boku.

Jonáš Mareček se připravuje ke střelbě v závodu mužských štafet na MS v Oberhofu

Jenže zatímco Francouz zvládl rychle jednu nutnou opravu, Mareček sestřelil napoprvé jen dva terče a měl tak tři náhradní náboje na tři terče. A zabílil jen jeden. Zatímco kroužil dvě trestná kola, dostali se před něj Nor Johannes Bö i Švéd Samuelsson. A protože oba jsou na tomto šampionátu medailisty, bylo jen málo pravděpodobné, že by jejich výkon na trati dokázal Mareček překonat.

Nejrychlejší běh

1. Norsko 1:11:56
2. Francie +1:34,2
3. Švédsko +2:10,0
4. ČR +2:50,9
5. Německo +3:12,1

Na závěrečné položce už obstál český biatlonista se ctí, opravu poslední rány zvládl rychle a bez potíží, a s dvouminutovým náskokem na páté Němce jel pro letošní nejlepší umístění české mužské štafety. Jenže s hořkou příchutí téměř hmatatelné vidiny cenného kovu.

„Říkali jsme si, že mají být agresivnější, střílet tak, jak vidí. Jonáš měl na posledních položkách smůlu, protože zrovna strašně foukalo,“ komentoval výkon svých svěřenců střelecký trenér Matt Emmons.

„V tom větru jsem to nezvládl. Cvakal jsem, ale ty rány byly kalibrové. A pak jsem se v tom i trochu ztratil,“ litoval Mareček.

„Čtvrté místo je super. Jsme spokojení, ale já už jsem čtvrtý byl. Ty emoce jsou těžké...“ přiznal Krčmář.

Francouzská radost

Zlato získali po skvělém výkonu Francouzi a připravili tak o další šampionské oslavy norský tým. Francouzská štafeta se po celý závod držela vepředu, a i s jedním trestným kolem byla stále nejblíže medaili. Zlatou tečku pak obstaral Fillon Maillet, který zvládl poslední střelbu s Johannesem Bö v zádech za 19 sekund a ani jednou nechyboval.

Quentin Fillon Maillet v cíli štafetového závodu mužů na MS v Oberhofu

Norové naopak museli už od začátku závodu mazat ztrátu. Tížila je celkem dvě trestná kola, a tak je půlminutový odstup, na který dokázal Bö v závěru norskou ztrátu stáhnout, maximum možného.

Pro bronz si už potřetí na tomto šampionátu dojel Samuelsson a Švédsku tak obstaral další medaili. Po trestném kole na úvod závodu to se Švédy vypadalo ztraceně, skvělý výkon dalších závodníků ale znamenal posun výsledkovou listinou až na třetí místo.

Jak se vše odehrálo

Povětrnostní mizérie. Německý Oberhof se probudil do upršeného větrného dne. Ani teplota nad sedmi stupních nad nulou místním tratím příliš neprospěla. Organizátoři ale dělali vše pro to, aby mohla mužská štafeta odstartovat podle plánu.

Start štafetového závodu mužů na MS v Oberhofu

Sebevědomí Němec i Krčmář. Před první položkou se z osmého místa do čela propracoval Krčmář. Vůbec nejlépe zvládl úvodní střelbu závodu Němec Strelow, který po bezchybné rychlopalbě odjížděl k radosti zaplněného stadionu na prvním místě. Rovněž Krčmář nemusel ani jednou dobíjet a pohyboval se v kontaktu s předními příčkami.

Problémy Norska. Už na první položce proležel rozjížděč norské štafety Christiansen déle, než chtěl. Potřeboval dvakrát dobíjet a byl až dvacátý. I když na trati svou ztrátu mohutně stahoval, opět se zdržel na střelnici. Tentokrát potřeboval všechny tři náhradní náboje a odjížděl s téměř minutovou ztrátou.

Stíhací jízda favoritů. Švéd Femling musel dokonce na trestné kolo, a tak se další velcí favorité posunuli do spodní části výsledkové listiny. Na druhém úseku pak předváděli Nor Tarjei Bö i Švéd Ponsiluoma stíhací jízdu. Na trati se prokousávali polem slabších běžců a postupně stoupali pořadím.

Větrná loterie. Stojka na druhém úseku v mnohém rozhodla o výsledku. Po odjezdu Mikysky s Claudem začali ostatní závodníci chybovat, odkládat rány a nevyhnuli se trestným kolům. Na tři trestná kola musel domácí závodník, na jedno Tarjei Bö. Naopak Ponsiluoma měl štěstí, při jeho střelbě poryvy ustaly, a tak se vyšvihl na čtvrté místo.

Štvrteckého životní výkon. Třetí úsek byl představením českého biatlonisty. Ležku zvládl vedle zkušeného Jacquelina bravurně, na trati nebláznil a nesnažil se letícího Francouze stíhat. Na stojce ustál dvě nutné opravy a odjížděl těsně za Jacquelinem, který si mezitím pobyl na trestném kole. V závěrečném kole pak předvedl běžeckou extratřídu a ani norský korunní princ Lägreid, který se navíc zdržel na trestném kole, na něj příliš nestačil.

Mission impossible? Do posledního úseku závodu vbíhal Johannes Bö 49 sekund za Marečkem a otázka zněla jasně: dokáže norský biatlonista smazat svou ztrátu a dojet si pro další zlato? Zpočátku se zdálo, že nejspíš ano, protože Bö v tandemu se Samuelssonem stáhli během prvního kola na duo Mareček-Fillon Maillet přes patnáct vteřin.

Quentin Fillon Maillet (vlevo) a Jonáš Mareček se připravují ke střelbě ve štafetovém závodě mužů na MS v Oberhofu

Vítr úřaduje. Jenže opět zasáhl do dění vítr. Zatímco Francouz zvládl střelbu jen s minimálním zdržením, Nor i Švéd museli třikrát opravovat a jejich ztráta se opět blížila minutě.

Položka z jiného světa. Bö dělal na trati, co mohl, ale více než čtvrt minuty stáhnout nedokázal, a tak mu nezbývalo než na závěrečné stojce stoprocentně zariskovat. Fillon Maillet mezitím zvládl svou úlohu bezchybně a za 19 sekund upaloval s pěti bílými terči do cíle. Bö vysypal náboje za neuvěřitelných 15,9 vteřin, a navíc všechny zasáhly cíl!

Medaile jsou jasné. Stále ale ztrácel na Francouze přes půl minuty, a tak i norskému rychloběžci muselo být jasné, že tentokrát zlato slavit nebude. K jistotě švédského bronzu přispěla jedna chyba Marečka, který se tím třetí štafetě ještě více vzdálil.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu

Štafeta mužů (4x7,5 km)

1. Francie (Guigonnat, Fab. Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) 1:21:48,8 (1 trest. kolo+9 dobíjení), 2. Norsko (Christiansen, T. Bö, Laegreid, J. T. Bö) -38,8 (2+14), 3. Švédsko (Femling, Ponsiluoma, Nelin, Samuelsson) -1:39,9 (1+13), 4. ČR (Krčmář, Mikyska, Štvrtecký, Mareček) -2:04,2 (2+10), 5. Německo -3:51,8 (5+8), 6. Švýcarsko -4:08,1 (6+8)

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Bučko opouští Plzeň, nově bude hrát za hokejový Hradec Králové

8. května 2024  21:22

Slovenský hokejový obránce Martin Bučko bude v extralize nově oblékat dres Hradce Králové....

Hvězdná posila pro Švýcary. Přijíždí obránce Josi z Nashvillu

8. května 2024  21:19

Švýcarští hokejisté mohou definitivně počítat na mistrovství světa v Praze a Ostravě s obráncem...

Mizérie třetího dne zapomenuta. Válečnické palbě do Slunety šéfoval Svoboda

8. května 2024  20:05,  aktualizováno  21:13

Vstali staří Válečníci! Basketbalový Děčín se sebral z den staré mizérie a ve čtvrté bitvě...

Barák s Fiorentinou je po vyřazení Brugg znovu ve finále Konferenční ligy

8. května 2024  21:05

Český fotbalový reprezentant Antonín Barák je po roce s Fiorentinou znovu ve finále Konferenční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...