Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Norové i přes trestné kolo vítězí, Bö má páté zlato. Česká dvojice propadla

  14:53aktualizováno  19:09
Ani trestné kolo nezastavilo Johannese Böa v jeho cestě za pátým zlatem na světovém šampionátu v německém Oberhofu. Společně se svou parťačkou Marte Olsbuovou-Röiselandovou zvládl norský biatlonista opanovat smíšenou štafetu dvojic. Tereze Voborníkové a Michalu Krčmářovi se nevedlo na střelnici a po třech trestných kolech Krčmáře dojeli Češi až na 14. místě.
Norští biatlonisté Marte Olsbuová-Röiselandová.a Johannes Thingnes Bö se radují...

Norští biatlonisté Marte Olsbuová-Röiselandová.a Johannes Thingnes Bö se radují z tutulu mistrů světa v závodě smišených dvojic. | foto: AP

Už pohled do výsledkové listiny napovídá, že tentokrát nebyl závod pro Böa tak jednoznačné představení, ve které se proměnila například nedělní stíhačka.

Smíšená štafeta dvojic na MS v Oberhofu

Sledovali jsme v podrobné reportáži

Nor přijel do cíle „pouhých“ třináct sekund před Rakušanem Komatzem.

Böova parťačka Olsbuová-Röiselandová přitom závod rozjela výborně. Musela sice dobíjet a po prvním úseku předávala se ztrátou třinácti vteřin, pro jejího kolegu, momentálně létajícího na lyžích, to ale nepředstavovalo žádný hendikep.

Závodníky na čele si držel na dohled, a když zvládl bezchybně svou stojku, vysílal Olsbuovou-Röiselandovou do třetího kola na druhém místě v kontaktu s vedoucí Rakušankou Hauserovou.

Norka pak zvládla svou střelbu bezchybně, a Bö tak vyjížděl do závěrečné části závodu s výhodou sedmi sekund na Itala Giacomela.

Jenže při ležce Bö chyboval hned třikrát, a i po vystřelení třech náhradních nábojů mu zůstal jeden terč nesklopený. Musel tak putovat na trestné kolo a rázem se propadl na třetí místo. Ale protože v singl mixu měří trestné kolo pouze 75 metrů, jeho ztráta byla jen 11 sekund.

MS v biatlonu v Oberhofu

příloha iDNES.cz

A než objeli biatlonisté 1,5 kilometru dlouhý okruh, byl Bö v závěsu za vedoucí dvojicí. Na závěrečné položce pak předvedl rychlopalbu a především nechyboval, na rozdíl od Rakušana a Itala, který se mýlil dokonce třikrát.

Do sbírky Böa i Olsbuové-Röiselandové tak po čtvrtku přibude další zlatá medaile.

Chyby a trestná kola

Český tým ani přes nasazení závodníků, kteří se už v Oberhofu podívali do nejlepší desítky, nezlepšil umístění, která jsou v nejmladší biatlonové disciplíně pro Čechy prachbídná.

Propad výsledkovou listinou začal už na stojce Voborníkové v prvním úseku, kde musela závodnice využít všechny tři náhradní náboje. To ji zdrželo, a Krčmářovi tak předávala se ztrátou 40 sekund na 12. místě.

Jakákoliv šance na postup vzhůru se pak rozplynula při Krčmářově ležce, po které musel kroužit dvě trestná kola. Ani při stojce nebyl bezchybný, a tak vyrážela Voborníková do třetího úseku devatenáctá se ztrátou minuty a 48 sekund na čelo.

Michal Krčmář předává štafetu Tereze Voborníkové v závodě smíšených dvojic na MS v Oberhofu

Na své druhé ležce v závodě musela Voborníková jednou opravovat, stojku už ale zvládla bez zaváhání a polepšila štafetě na 15. pozici.

Nejrychlejší střelba

1. Rakousko 3:50,7
2. Norsko 3:54,8
3. Itálie 4:03,2
4. Ukrajina 4:26,1
5. Moldavsko 4:41,9

11. ČR 4:01,2

Krčmář se při ležce také blýskl nulou, další postup vpřed ale zarazily tři opravy na závěrečné položce završené dalším trestným kolem. Biatlonista tak dovezl českou štafetu do cíle na 14. příčce.

„Před závodem jsem byla zase nervózní, navíc po vytrvalostním závodě jsem se necítila zrovna čerstvě,“ vysvětlovala na úvod rozhovoru pro Českou televizi Voborníková. „Přijela jsem ve vyšším tempu, než bylo nutné. Překvapil mě vítr, který hodně zesílil. Mrzí mě to, bylo možné předat v rozumném kontaktu,“ litovala své nepovedené stojky na prvním úseku.

„Terka zvládla své úseky velmi dobře,“ pochválil svou kolegyni Krčmář. „Já jsem to nezvládl. V tuhle chvíli to asi nedokážu zajet lépe,“ smutnil.

„Těžko říct, čím to bylo. Těšil jsem se, chtěl jsem závod jet. Kdybych byl přemotivovaný, tak myslím, že bych měl rány všude kolem, ale měl jsem je všechny dole,“ nechápal své střelecké fiasko. „Snažil jsem se bojovat o každé místo. Ani jsem nevěděl, kolikátí jedeme.“

Medaile pro Rakousko a Itálii

Nechybovali ale pouze Češi. Neúspěšnost na střelnici vyřadila z boje o medaile favorizovanou štafetu Švédska i Francouze. Ani domácí Němci se neobešli bez trestného kola.

Už od prvního úseku se na čele pohybovaly Italka Vittozziová a Rakušanka Hauserová. Vittozziová zatím prožívá skvělý šampionát, na kterém už získala dvě medaile, a Hauserová je na smíšenou štafetu dvojic vyložená odbornice.

Rakouští biatlonisté David Komatz a Lisa Theresa Hauserová se radují z druhého místa v závodě smíšených dvojic na MS v Oberhofu.

Díky své přesné střelbě předávaly obě závodnice svým mužským protějškům na prvním, respektive druhém místě. A ani Tomasso Giacomel s Davidem Komatzem se nenechali střelecky zahanbit. I po druhém úseku tak Itálie s Rakouskem okupovaly medailové pozice.

Vittozziová s Hauserovou pak jely pospolu s Olsbuovou-Röiselandovou. Před stojkou se ovšem Vittozziová svým dvěma soupeřkám vzdálila a podařilo se jí vyjet čtyřvteřinový náskok. Ten ale zahodila při své položce, když musela dvakrát opravovat.

Do závěrečného úseku tak vjížděl Ital se sedmi sekundami ztráty na Böa, Komatz byl o další dvě sekundy zpět. Díky Norově trestnému kolu se do čela posunuli Giacomel s Komatzem a i když je Bö před závěrečnou položkou dojel, čtvrtý Švéd Samuelsson už ztrácel přes půl minuty. Bylo jasné, že pokud střelecky nevybouchnou, medaile mají jisté.

Italští biatlonisté Tommaso Giacomel a Lisa Vittozziová se radují z třetího místa v závodě smíšených dvojic na MS v Oberhofu.

Lépe se s tlakem poslední střelby vyrovnal Komatz, který musel jen jednou opravovat a jel Rakousku pro stříbro. Giacomel chyboval třikrát a musel dvakrát kroužit na trestném kole. Ale vzhledem k tomu, že nejbližší pronásledovatelé také chybovali, mohl si Ital užívat bronzové oslavy.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu (Německo)

štafeta smíšených dvojic:

1. Olsbuová-Röiselandová, J. T. Bö (Nor.) 35:37,1 (1 tr. kolo + 6 dobíjení), 2. Hauserová, Komatz (Rak.) -13,8 (0+6), 3. Vittozziová, Giacomel (It.) -51,0 (2+9), 4. H. Öbergová, Samuelsson (Švéd.) -1:16,4 (1+12), 5. Jeanmonnotová, Fabien Claude (Fr.) -1:21,9 (1+12), 6. Schneiderová, Nawrath (Něm.) -1:30,7 (1+12), ...14. Voborníková, Krčmář (ČR) -2,47,7 (3+13).

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Co, trénink? Kanaďané radši volí výlety po střední Evropě, mistrovství si užívají

11. května 2024  9:29

Poprvé měli na led pražské O₂ areny vyjet ve čtvrtek odpoledne, místo toho však podobně jako...

MS v hokeji ONLINE: Národní tým čeká druhý duel, do turnaje vstupuje Kanada

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  11.5 9:06

Domácí mistrovství světa hokeji pokračuje druhým hracím dnem, v Praze i Ostravě se hraje šest...

Kubalík tátou: Vynechat MS? Debata byla, ale šli jsme do toho. Zvládneme to

11. května 2024  8:53

Blesklo mu hlavou, že by letos na mistrovství světa nejel. Poštěstilo se, partnerka otěhotněla a...

Denver uštědřil Minnesotě první porážku v play off NBA, vyhrála i Indiana

11. května 2024  8:50

Obhájce titulu Denver uštědřil basketbalistům Minnesoty první porážku v play off NBA. Na jejich...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...