Markéta Davidová (vpravo) předává štafetu Lucii Charvátové na mistrovství světa...

Markéta Davidová (vpravo) předává štafetu Lucii Charvátové na mistrovství světa v Oberhofu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Trestná kola zkušených. Štafeta biatlonistek dojela na MS sedmá, vyhrály Italky

  • 367
Třikrát musely české biatlonistky ve štafetovém závodě na MS v Oberhofu kroužit trestná kola. A postarala se o ně ta zkušenější část sestavy. Jednou pykala Markéta Davidová, dvakrát finišující Lucie Charvátová. Přes slibně rozjetý závod tak český kvartet skončil sedmý. Triumfovaly Italky, které v těžkých podmínkách na střelnici pouze dvakrát opravovaly. Druhé skončily domácí Němky.

Ještě po poslední předávce se přitom dalo z českého pohledu pomýšlet na medaili. A to především díky výkonu debutantek v ženské štafetě na mistrovství světa.

Štafeta biatlonistek na MS v Oberhofu

Reportáž ze závodu

Tereza Voborníková dokončila svůj úsek druhá, Tereza Vinklárková šestá. Davidová na výkon mladších parťaček navázala skvělým během a ani trestné kolo z položky vestoje ji nezabránilo v tom, aby předávala do posledního úseku čtvrtá s mankem pět sekund na medaili.

Kritický zářez českým nadějím dala vleže až Charvátová, jež putovala na dvě trestná kola. Ve finiši si pak alespoň jedno místo vzala zpět, když v souboji o sedmé místo předčila Švýcarku Lenu Häckiovou. „Lucka to zazdila tou ležkou. Myslím, že ty rány nedotahovala,“ konstatoval v cíli pro Českou televizi trenér Jiří Holubec.

Nejzářivějším výkonem z českých závodnic se na prvním úseku blýskla Voborníková. Dvaadvacetiletá závodnice minula vleže poslední ranou, tu však rychle napravila. Ještě lépe se jí dařilo na stojce, kde pálila bezchybně. Odměnou jí bylo čtvrté místo po odjezdu ze střelnice.

Tereza Voborníková (vpravo) na trati štafetového závodu na mistrovství světa v Oberhofu

Kometa Oberhofu pak ještě stihla předstihnout Němku Voightovou i Italku Comolovou. Jejímu postupu vpřed odolala před předávkou pouze dvojnásobná medailistka z mistrovství světa Perssonová, která si však přivezla mladou Češku v zádech. „Mám docela radost, že se mi dneska zase jelo dobře a že jsem to byla schopná předat takhle v kontaktu,“ konstatovala v cíli skromně Voborníková, jež mezi biatlonistkami na prvním úseku zaznamenala třetí nejrychlejší běžecký čas.

Nejrychlejší běh

1. Francie 1:06:19
2. Norsko +3
3. Německo +6
4. Švédsko +11
5. Slovinsko +54
...
7. Česko +1:18

Dobře navázala i Vinklárková, která sice nadvakrát opravovala omyl na první střelbě. Vestoje si však v těžkých podmínkách, ve kterých řada favoritek míjela, počínala bezchybně.

„Byla jsem v takovém rozpoložení, že si nepamatuju vůbec nic,“ vracela se Vinklárková ke stojce. „Byl to super zážitek. Poprvé jsem zažila ten kotel,“ vyzdvihla kulisu v Oberhofu. Pomalejší běh oproti konkurentkám přeci jenom znamenal propad na šesté místo. Davidová však na třetí pozici ztrácela pouhých dvacet sekund.

Česká jednička od začátku excelovala na lyžích. Po perfektní ležce poskočila na čtvrté místo. Na něm zůstala, vzhledem k chybám dalších favoritek, i po nepovedené stojce.

Vyčerpaná Markéta Davidová po předávce ve štafetovém závodě na mistrovství světa v Oberhofu

„Ani si nemyslím, že by to na té stojce bylo nějakým větrem. Nevím, jestli jsem blbě stála, ale prostě jsem to nezvládla,“ hodnotila Davidová, která byla na lyžích podobně jako Voborníková na svém úseku třetí nejrychlejší, svoji druhou položku.

Před Charvátovou se podle očekávání rychle dostala lídryně Světového poháru Francouzka Simonová. Horší propad však znamenala pokažená ležka. Na stojce Charvátové tři opravné náboje těsně stačily a udržela se tak v souboji alespoň o sedmé místo.

Italská střelecká extratřída

Pořadím na čele výrazně zamíchala čtvrtá položka, kde se poprvé projevil strašák poledního závodu mužů – vítr.

Nejrychlejší střelba

1. Itálie 3:42
2. Kanada +1:09
3. Švédsko +1:11
4. Německo +1:23
5. Ukrajina +1:28
5. Česko +1:28

Nejtragičtěji dopadla Norka Tandrevoldová, jež si musela třikrát prohlédnout trestné kolo. Dvakrát kroužila Švédka Magnussonová, jednou Francouzka Chevalierová-Bouchetová. S náskokem přes dvacet sekund tak v polovině závodu vedly díky zkušené Wiererové Italky.

Ty už do vedení nikoho nepustily. Vittozziová musela na posledním úseku odrážet nápor domácí Herrmannové-Wickové. Na ležce kontrastoval klid Němky s rychlostí Italky.

Obě však nulovaly.

Na stojce už zůstala přesná pouze Vittozziová a sestava Comolová, Wiererová, Auchentallerová a Vittozziová, která celkem spotřebovala během závodu pouhé dva náhradní náboje, si dojela pro zlato.

Herrmannová-Wicková přivezla Němky s mankem 25 sekund na druhém místě. Třetí skončily o dalších 30 vteřin pomalejší Švédky.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu

Štafeta ženy (4x6 km):

1. Itálie (Comolaová, Wiererová, Auchentallerová, Vittozziová) 1:14:39,7 (0 trest. kol+2 dobíjení), 2. Německo (Voigtová, Kebingerová, Schneiderová, Herrmannová-Wicková) -24,7 (0+6), 3. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, E. Öbergová, H. Öbergová) -55,7 (2+11), 4. Francie -1:31,6 (1+12), 5. Rakousko -2:08,0 (0+12), 6. Norsko -2:20,9 (4+13), 7. ČR (Voborníková, Vinklárková, Davidová, Charvátová) -2:45,1 (3+11).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)