Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak si dáme druhý úsek. Biatlonový pár Vinklárková a Mikyska se těší na štafetu

  9:01
Oberhof (Od našeho zpravodaje) - Jsou sympatickým párem na mistrovství světa biatlonistů. Tomáš Mikyska a jeho přítelkyně Tereza Vinklárková už v Oberhofu předvedli více, než se od nich očekávalo. V sobotu (pokud počasí dovolí) by se měli představit shodně i na druhém úseku mužské, respektive ženské štafety.

Tomáš Mikyska během stíhacího závodu na mistrovství světa v Oberhofu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Pro Terezu Vinklárkovou, řečenou Vinky, to bude start nad plán. Vždyť původně měla do německého střediska přicestovat víceméně jen na otočku na vytrvalostní závod.

Ovšem plány jsou jedna věc a realita druhá.

Trenéři ji nečekaně povolali už těsně před sprintem. V něm sice po pádu skončila pětaosmdesátá, zato ve vytrvalostním závodě potěšila 34. místem a dobrou střelbou v náročných podmínkách. Toho dne byla za Markétou Davidovou druhou nejlepší Češkou.

„Jsem moc spokojená,“ zářila za cílem.

Ale aby hned myslela na štafetu?

„Vůbec jsem neuvažovala o tom, že by trenéři řešili, jestli do ní postaví mě nebo Elišku Václavíkovou, nebo že by třeba mezi námi měl rozhodovat páteční trénink,“ vyprávěla. „Takže nominace je pro mě milá zpráva.“

Vyčerpaná, ale šťastná. V cíli oberhofského vytrvalostního závodu:

⬇️
.
@slavikpetrcom
.
.
.
#poslednidva #bojeomedaile #sledujte
.

17. února 2023 v 10:05, příspěvek archivován: 18. února 2023 v 8:33

O sobotním štafetovém startu Tomáše Mikysky naopak nikdo nepochyboval. Vždyť v Oberhofu už skvěle zvládl finiš smíšené štafety, kterou dovezl do cíle na pátém místě. Po slabším dnu ve sprintu (60.) si velmi dobře vedl ve stíhačce (posun o 29 míst vpřed) a podobně jako jeho přítelkyně předvedl zatím životní výkon ve vytrvalostním závodě, v němž skončil čtrnáctý.

A to si ještě poslední ránou odstřelil elitní desítku.

„Měl jsem být nachystaný také na singl mix a klidně bych si ho i zajel, ale když mě do něj nenominovali, zase tolik mě to nevadilo,“ líčil.

„Tomášovy výkony jsou tu neuvěřitelné,“ chválila ho přítelkyně. „Věřím, že jestli předvede ve štafetě třeba jen půlku toho, co tu zatím dokázal, dopadne to výborně.“

SKVĚLÝ VÝKON. Tomáš Mikyska a čtrnácté místo ve vytrvalostním závodu v Oberhofu.

Vinklárková oslavila v prosinci 24. narozeniny, Mikyska je o rok mladší.

Vyrůstal ve východočeské biatlonové baště Letohradu, ale pozor, platil tu především za talentovaného fotbalistu. Pro biatlon měl nicméně rodinné dispozice. „Mamka jezdila na lyžích, teta byla v biatlonové juniorské reprezentaci. U mě sice nějaký čas vyhrával fotbal, ale jakmile jsme na biatlonových trénincích začali střílet, chytlo mě to.“

Ve dvanácti letech u něj biatlon vyhrál.

To Vinklárková měla cestu k lyžím a malorážce poněkud komplikovanější, její rodné Brno rozhodně neplatí za ráj biatlonistů. Což však neznamená, že by si tento sport nemohla oblíbit u televize, ve které ho se starším bráškou nadšeně sledovala.

Pak pomohla náhoda. Bratra zaujal na základní škole nábor do biatlonového klubu Střelka Brno. Malá Terka tam za ním chodila okukovat tréninky - a později je zkusila i sama. Za přípravou jezdili do Nového Města, odkud se ještě jako žákyně přesunula... ano, do Letohradu.

Hlavně, ať nás to baví

Ona i Mikyska se prosadili už na mládežnických světových šampionátech. Vinklárková pomohla v roce 2016 ke stříbru štafetě českých dorostenek, tehdy v sestavě s Davidovou a Jurčovou. O čtyři roky později dojela mezi juniorkami pátá a šestá, čímž si vysloužila nominaci na dospělé mistrovství světa v Anterselvě. Kde ve vytrvalostním závodě skončila dvaašedesátá.

MLADÁ LÉTA. Tereza Vinklárková v časech juniorských úspěchů.

Její oblíbený citát říká: „Důležitější než výsledek je, aby závodění člověka bavilo.“

Při pohledu na usměvavou ženu s občas i poněkud zasněným výrazem v obličeji, byste řekli, že ji skutečně baví. Jen kdyby nemusela tak často řešit zdravotní komplikace. Nemoci a zranění přibržďující jejich kariéru mají s Mikyskou také společné.

Přítel má doma z juniorského světového šampionátu bronz ze štafety v roce 2021, sám dojel nejlépe loni osmý ve stíhačce.

Do Světového poháru byl poprvé „vhozen“ v Kontiolahti 2020, ve sprintu skončil šedesátý, zato zaujal mladickým sebevědomím na prvním úseku štafety, kterou předal Ondřeji Moravcovi na sedmém místě.

KONTIOLAHTI 2020. Tomáš Mikyska (vpravo) předává štafetu Ondřeji Moravcovi.

„Bimbo (Michal Krčmář) mi předtím na pokoji furt říkal, že jsem hrozně v tenzi, ať se uklidním. A taky mi radili, ať si dám na mém úseku bacha na Kanaďana, že láme hůlky,“ vykládal tehdy.

V minulé sezoně se dlouhá rehabilitace po zranění kolenních vazů postarala o to, že mu zůstal tým pro Světový pohár uzavřený. Vrátil se do něj až loni v prosinci a hned pětkrát po sobě bodoval, nejlépe na 29. místě.

Trajektorie dospělé kariéry Vinklárkové byla odlišná. Do Světového poháru nakoukla premiérově v Oberhofu v lednu 2021, načež zkraje následující sezony v Östersundu poprvé a zatím naposledy bodovala 29. místem ve sprintu. Loni v lednu ji však trenéři A-týmu odeslali do béčka pro IBU Cup a v něm od té doby setrvala.

ÖSTERSUND 2021. První pohárové body Terezy Vinklárkové.

Loni v březnu si s Mikyskou zaběhli singl mix při finálovém kole IBU Cupu v Ridnaun a skončili pátí. Znovu si v této disciplíně společně zazávodili letos v lednu na mistrovství Evropy v Lenzerheide, kde se oba snažili po předchozím onemocnění znovu nabrat formu, a patřilo jim 9. místo.

„Před letošní sezonou jsme s Tomášem absolvovali společně i celou přípravu,“ vypráví Vinklárková. „Bylo to hrozně fajn, nejlepší příprava, co jsem mohla zažít. Také s mým trenérem Alešem Ligaunem jsme si výborně sedli. Škoda jen, že potom přišla ta onemocnění.“

Ig vs. reality ?
#dostaveníčkosrodinkou
#havenicedays
#oblíbenkyně

19. října 2022 v 0:03, příspěvek archivován: 18. února 2023 v 8:35

Vytrvalostní závod v Oberhofu jí psychicky pomohl k většímu sebevědomí. „Jenže štafeta je jiný závod, může se stát cokoliv,“ říká. „Doufám, že to klapne a nepokazím ji ostatním.“

Do osmého místa dobré

Na rozdíl od Mikysky ještě Vinklárková ve Světovém poháru štafetu nikdy neokusila. „Bude to tady má velká premiéra. Jsem ráda, že jsem konečně dostala šanci být součástí takového závodu, ale nějaké velké obavy snad mít nebudu.“

Je jí jasné, že se nesmí nechat vybláznit tempem mnohem zkušenějších a rychlejších biatlonistek. „Dřív jsem bývala docela šnek v prvních kolech závodů,“ nezastírá. „Teprve poslední dobou se to zlepšuje a ta kola mám rychlejší. Před střelnicí si podle potřeby trochu zvolním, neponechám nic náhodě.“

V pátek si vyzkoušela očekávané velké větrné hrátky na oberhofské střelnici. „Vleže jsem na vítr celkem dobře reagovala, vestoje jsem se schovávala na třicátý stav, kde moc nefoukalo. Každopádně při štafetě to bude pro všechny stejné,“ říká.

Mikyska by si v té mužské klidně zase zafinišoval, přijal však bez problémů i druhý úsek. „Je mi víceméně jedno, jaký jedu. Trenéři sestavu vymyslí a my se s tím musíme vypořádat.“

Štafetu mu předá Michal Krčmář, jeho přítelkyni Tereza Voborníková.

A až bude po všem a budou bilancovat?

V posledních letech pro české štafety platilo okřídlené: do 8. místa dobré, do 6. místa super.

„To souhlasí,“ odkývne Mikyska, přestože si uvědomuje: „Tady se všichni snaží být v té nejlepší formě. Noráci jsou úplně ustřelení od ostatních, ti by museli udělat nějaký hodně velký kiks, aby někoho pustili před sebe. Ale pro nás by byla šestka super.“

S kým nastoupí do štafet

Sestavy vybraných týmů - muži:

1 NORSKO - Christiansen, T. Bö, Lägreid, J. Bö.
2 NĚMECKO - Strelow, Kühn, Rees, Doll.
3 FRANCIE - Guigonnat, F. Claude, Jacquelin, Fillon Maillet.
4 ŠVÉDSKO - Femling, Ponsiluoma, Nelin, Samuelsson.
5 FINSKO - Ranta, Harjula, Seppala, Hiidensalo.
6 RAKOUSKO - KOmatz, Unterweger, Jakob, Lemmerer.
7 ITÁLIE - Bionaz, Giacomel, Zeni, Hofer.
8 ČESKO - Krčmář, Mikyska, Štvrtecký, Mareček.
9 UKRAJINA - Pryma, Pidručnyj, Cymbal, Dudčenko.
10 SLOVINSKO - Cisar, Dovžan, Fak, Vidmar.
11 ŠVÝCARSKO - Stalder, Finello, Hartweg, Wiestner.
Celkem startuje 22 štafet.

Ženy:
1 ŠVÉDSKO - Perssonová, Magnussonová, E. Öbergová, H. Öbergová.
2 FRANCIE - Jeanmonnotová, Bouchetová, C. Chevalierová, Simonová.
3 NĚMECKO - Vogtová, Kebingerová, Schneiderová, Herrmannová-Wicková.
4 NORSKO - Knottenová, Tandrevoldová, Femsteineviková, Röiselandová.
5 ITÁLIE - Comolová, Wiererová, Auchentallerová, Vittozziová.
6 ŠVÝCARSKO - Basergová, A. Gasparinová, E. Gasparinová, Häckiová.
7 ČESKO - Voborníková, Vinklárková, Davidová, Charvátová.
8 RAKOUSKO - Zdoucová, Gandlerová, Juppeová, Hauserová.
9 FINSKO - Minkkinenová, Ederová, Kinnunenová, Jankaová.
10 ESTONSKO - Ermitsová, Tomingasová, Kuelmová, Talihaermová.
12 UKRAJINA - Merkušinová, Džymová, Kypjačenkovová, Bilosiuková.
15 SLOVINSKO - Z, Klemenčičová, Repinčová, Lampičová, P. Klemenčičová.
Celkem startuje 16 štafet, například Slovensko nepustila na start velká marodka..

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...