Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mikyska bere v masáku čtrnácté místo. Bö je třetí, závod ovládl Samuelsson

  12:15aktualizováno  13:41
Na mistrovství světa v Oberhofu se rozdávají poslední medaile. Nejcennější v hromadném závodě ukořistil Švéd Sebastian Samuelsson, kterému pomohla především čistá střelba. Druhý dojel jeho kolega Martin Ponsiluoma, bronzovou medaili přidal do sbírky Nor Johannes Bö. Nejlepší český výsledek předvedl Tomáš Mikyska, který s jednou chybou skončil čtrnáctý.
Zaostřeno na Tomáše Mikyska. Mladý biatlonista se řítí na trati v Oberhofu při...

Zaostřeno na Tomáše Mikyska. Mladý biatlonista se řítí na trati v Oberhofu při závodě s hromadným startem. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Dalším českým biatlonistům se závod nevydařil. Jakub Štvrtecký natropil šest chyb a dorazil 22., Michal Krčmář se protrápil střelnicí i tratí, minul celkem sedm terčů a s 27. místem určitě nebude spokojený.

Mikyska už ve vytrvalostním závodě i obou štafetách ukázal, že se s ním musí počítat.

Hromadný závod mužů

Podrobná reportáž

Třiadvacetiletý biatlonista absolvoval premiéru v závodě s hromadným startem na světovém šampionátu a hned vyšvihl nejlepší český výsledek. Vysloužil si ho především přesnou střelbou, mimo terč zamířil pouze jednu ránu při první položce.

V rychlosti běhu se sice držel na začátku třetí desítky, přesto si dojel pro 14. místo.

„Bylo to super, akorát už jsem nemohl, na trati jsem se necítil tak dobře jako ve štafetě. Jsem rád, že můj výkon podržela střelba, i když při posledních dvou stojkách jsem měl zmrzlé ruce, úplně jsem necítil spoušť, ale naštěstí jsem se trefil, takže jsem spokojený,“ komentoval Mikyska dorovnání kariérního maxima pro kamery ČT sportu.

Krčmářovi závod vůbec nevyšel. Na koberci strávil dohromady přes dvě minuty, měl až předposlední střelecký čas, pomaleji si počínal jen reprezentační kolega Štvrtecký. Jindy rychlý Krčmář ztrácel i v běhu, v průběhu zápolení se držel na chvostu nejlepší třicítky. A do cíle už své umístění nevylepšil.

Nejrychlejší střelci

1.Ponsiluoma (Švéd.) 1:33,4
2. Strömsheim (Nor.) 1:34,4
3. Pidručnyj (Ukr.) 1:37,4
4. J.T. Bö (Nor.) 1:39,1
5. Christiansen (Nor.) 1:40,2


20. Mikyska 1:51,7
29. Krčmář 2:06,8
30. Štvrtecký 2:09,6

Štvrtecký sice zapsal jedenáctý nejrychlejší běh, bohužel pro něj ho ale nedoplnil přesnou střelbou. Dopustil se šesti chyb, na koberci byl ve viditelném stresu a často se klepal. Celkově jeho počínání stačilo na 22. pozici.

Pro premiérové zlato ve světovém šampionátu si dojel bezchybný Samuelsson, hned za ním dojel jeho kolega Ponsiluoma.

Sedmou medaili na mistrovství světa v Oberhofu ukořistil Johannes Bö, tentokrát ani jeho rychlý běh ale neodčinil tři trestná kola a norský závodník se tak musí spokojit s bronzovou plackou.

Jak se vše odehrálo?

Na startu tři Češi. Před závodem začal Oberhof zkrápět déšť, kapky dopadaly i na trojici českých reprezentantů. Krčmář (s číslem 14) měl účast jistou na základě postavení v celkovém pořadí Světového poháru. Díky skvělým výsledkům na šampionátu se mezi vyvolenou třicítku dostali i Štvrtecký (23) a Mikyska (26). S jedničkou běžel Nor Johannes Bö.

Ztráta na první položce. Všechny české závodníky zbrzdila jedna chyba při první střelbě, Krčmář navíc prodléval na koberci nejdéle ze všech biatlonistů. Reprezentanti tak zapadli až do třetí desítky. Vedle mířil i Johannes Bö, čistě odstřílel Nor Lägreid, který odjížděl jako první.

Stíhačka Johannese. Ač měl norský král v nohách 150 metrů navíc, ve druhém kole i díky zpomalení čelní skupinky ztrátu dohnal. Všichni tři Češi jeli pospolu na začátku třetí desítky.

Stupně vítězů závodu s hromadným startem na MS v Oberhofu. Zleva stříbrný Ponsiluoma, zlatý Samuelsson a bronzový Johannes Bö.

Mikyska čistý. Díky podařené druhé položce se 23letý reprezentant vyhoupl na 16. pozici s odstupem 44 vteřin. Štvrtecký byl po jednom trestném kole 23., Krčmář musel kroužit dokonce 300 metrů navíc a figuroval až na 26. příčce.

Trio v čele. Po druhé ležce se ve vedení usadili Francouzi Claude, Jacquelin a Švéd Samuelsson, favorit Johannes Bö musel na další trestné kolo a protivníky stíhal ze sedmého místa s mankem 23 vteřin.

Neskutečný Johannes. Norský biatlonista dokázal na běžkách znovu odčinit zaváhání z ležky a na první stojku už znovu supěl v čelní partě. A když všechny terče zabílil za 19 vteřin, vyšvihl se na první pozici s polštářem deseti vteřin na Samuelssona a 17 na Lägreida.

Skvělý Mikyska. I s první stojkou se český reprezentant popasoval výtečně a pohyboval se kolem 14. místa s minutovou ztrátou. Naopak Štvrtecký a Krčmář po dvou trestných kolech klesli do spodních pater startovního pole.

Nejrychlejší běžci

1. Ponsiluoma (Švéd.) 33:01,8
2. J.T. Bö (Nor.) +0,3
3. Samuelsson (Švéd.) +7,1
4. T. Bö (Nor.) +14,1
5. Rastorgujevs (Lot.) +14,9

11. Štvrtecký +49,5
20. Krčmář +1:33,8
21. Mikyska +1:37,1

Ohromné drama. Johannes Bö měl před závěrečnou střelbou náskok 12 vteřin. Čtyři výstřely zacílil přesně, pátý ale ne, čímž pobídl švédské konkurenty. Samuelsson i Ponsiluoma si s malorážkou počínali čistě a do posledního kola vybíhali bok po boku s náskokem sedmi vteřin na už znaveného Böa.

Česká paráda. Mikyska ukázal i na poslední položce, že se velké premiéry v masáku nezalekl. Po třetí čisté položce v řadě se posunul na 13. místo, na dosah měl i elitní desítku. Krčmář a Štvrtecký se ze střelecké bídy nevymanili, oba vinou dvou omylů zůstali na chvostu.

Johannes odpadá. Na mezičase 1100 metrů před cílem už norský favorit zaostával za Švédy o 17 vteřin, dostihly ho trestná kola i náročný předchozí program šampionátu. Na finiš nechtěl spoléhat Samuelsson, který krajanu Ponsiluomovi utíkal o sedm vteřin.

Švédské oslavy. Samuelsson náskok udržel až do cíle, celý závod zvládl bez jediné střelecké chyby a vydřel první individuální zlato z velké akce. Druhý skončil jeho krajan Ponsiluoma (+9,6), který chyboval dvakrát, divákům v cílové rovince zamával i třemi koly zatížený a bronzový Johannes Bö (+38,8).

Vyrovnání maxima. Mikyska v cílové rovince bojoval i o 12. příčku, nakonec ho ale předstihli Nor Christiansen i Němec Strelow. Přesto si po skvělém výkonu vyrovnal kariérní maximum, 14. byl i v úterním vytrvalostním klání. Štvrtecký byl se šesti omyly 22., Krčmář absolvoval ještě o jedno trestné kolo víc a skončil 27.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu

Závod s hromadným startem mužů na 15 kilometrů

1. Samuelsson 36:42,8 (0 tr. kol), 2. Ponsiluoma (oba Švéd.) -9,6 (2), 3. J. T. Bö -38,8 (3), 4. Laegreid (oba Nor.) -55,8 (2), 5. Rastorgujevs (Lot.) -1:07,3 (3), 6. Fillon Maillet (Fr.) -1:10,9 (2), ...14. Mikyska -1:46,2 (1), 22. Štvrtecký -2:57,9 (6), 27. Krčmář (všichni ČR) -4:06,1 (7)

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...