Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vedeme. Jsem na pokraji infarktu. Příběh nezapomenutelné české štafety

  8:07
Oberhof (Od našeho zpravodaje) - Úspěch je sexy, je napsáno na vlajce německých fanoušků v oberhofském kotli. Z tohoto úhlu pohledu byli čeští biatlonisté v sobotu sexy, i když na stupních vítězů nestáli, tam se vešly jen tři supervelmoci. Češi skončili hned za nimi. A čtvrté místo rozhodně úspěch je. Navíc ten zážitek. Toto jsou fragmenty z nejdramatičtější české štafety posledních let.

ZA CÍLEM. Jakub Štvrtecký a finišman Jonáš Mareček. Češi jsou čtvrtí. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Hlavně zůstaň v klidu, přesvědčuje se Michal Krčmář těsně před sobotním startem. Po pokaženém čtvrtečním singl mixu dlouze debatoval s trenéry, načež doznal: „Jo, přehecoval jsem se v něm, byl tam moc velký chtíč, nepotlačil jsem ho v sobě a pokazil tím závod.“

Proto se teď snaží být se svojí myslí takříkajíc „down“ a nabádá sám sebe: Ničím se nenech rozházet, nic neřeš, nic se nesnaž zachraňovat, jen se soustřeď, abys svoji práci odvedl nejlíp, jak umíš.

Přesně to dělá. A v porovnání se singl mixem je jeho vystoupení jako nebe a dudy.

Tentokrát je na trati mazák Krčmář.

NA STŘELNICI. Zleva Němec Strelow, Krčmář a Francouz Guigonnat.

Po čisté ležce uhání druhý za štafetou Francie a přemítá: Tonda Guigonnatů má super lyže a běžecky vypadá silně, tak se za ním trochu schovám.

Jenže Antonin Guigonnat je zároveň i mnohými bitvami protřelý chlap, a tak v půli kola zpomaluje a Krčmářovi naznačuje: Hele, a teď zase tahej tempo ty, jo? V tom zdejším protivětru není o co stát.

Dobře tedy, Krčmář přebírá první pozici. „Já mám rád fair play a nejsem vyčůránek, co by chtěl pořád jen taktizovat,“ poví později. „Dotáhl jsem to na čele až na stadion. Takovým tempem, aby mě před střelbou nezahltilo.“

Stojka. Třetí ranou Krčmář míjí. S první dobíjenou však položku vyčistí.

„Dobil v pohodě, fakt super, bohudík,“ vykládá střelecký kouč Matt Emmons. „Vítr je nepříjemný, silné poryvy, jen se podívejte.“

Třeba na Nora Vetleho Christiansena. Čeká a čeká, než se s položkou za 1:18 minuty vypořádá. Pohled na průběžné pořadí ukazuje: v čele jsou Francie, Švýcarsko a Česko, naopak Norsko je 16., Švédsko 19.

Biatlonový svět vzhůru nohama.

„Dneska konečně Bimbovi jedou lyže,“ ukazuje Vlastimil Vávra, bývalý juniorský reprezentant a nyní expert České televize.

„A už má Staldera,“ radují se Češi, když se Michal alias Bimbo Krčmář prožene kolem Švýcara. Před sebou už vidí zase jen Toníka Guigonnatů.

Řítí se oba na stadion tak moc rychle, že tím vyděsí i Tomáše Mikysku. Sakra, já snad nestihnu předávku, vyčiní si český muž pro druhý úsek a kvapem si nasazuje běžky.

A TEĎ TY. Michal Krčmář posílá do boje Tomáše Mikysku.

Češi jsou druzí jen o půldruhé sekundy za Francouzi a čtyři sekundy před třetími Švýcary. Pískej konec, chce se říci.

„To by byla škoda, ještě máme před sebou Francouze a Mikys je ve formě,“ pousměje se Emmons.

„Mikys“ se zatím drápe do pověstného kopce Birxsteig za Fabienem Claudem. Nervózní? Kdepak. Nekonečné hodiny u simulací formule 1 jako by mu vyklidnily hlavu. Po závodě bude vyprávět: „Já dneska ani nějak nevnímal, že jedeme o první místo. Prostě jsem si jen dělal to svoje. Bez nervů.“

Vysoká škola biatlonu

Šéf svazu Jiří Hamza u trati potěšeně glosuje: „Jedou mu lyže jak sviňa, málem z kopce srazil Francouze.“

Když Mikyska míjí věnec zaplněných tribun, dokonce ho napadne: To je stejně neskutečný, jak nám všichni fandí.

Dobře, tak teď jim ještě něco pěkného předvést. Co třeba pět sestřelených terčů z pěti ran? Ano, takhle se to dělá. Z předních štafet jsou bezchybní pouze on a Němec Kühn. Claude jednou dobíjí. Rázem Mikyska vede o devět sekund.

„Pro fanoušky to musí být super podívaná, která je vtáhne, ať už se nám to na konci povede nebo ne,“ říká Krčmář, ale zůstává z pohledu českých ambicí oběma nohama na sněhu, tedy na zemi. „Pořád platí, že každé umístění do šestky bude super. Tolik skvělých týmů se na nás bude tlačit zezadu.“

BEZ NERVŮ. Tomáš Mikyska vede závod štafet.

Stojka je drastická. Vítr zesiluje. Claude potřebuje dvě dobíjené rány, Mikyska tři. Přichází poryv.

„Přijel jsem ve vysokém tempu a zkusil to nějak odstřílet,“ popíše kritické chvíle Mikyska. „Při první dobíjené jsem ani pořádně neviděl terč, ale risknul jsem ji. Byl to kalibr a naštěstí spadl.“

Třetí dobíjenou ranou vybílí stav a pospíchá za Claudem.

„Tahle už byla jistá,“ říká od dalekohledu Emmons.

„Mikys právě zvládl vysokou školu biatlonu,“ uznale prohodí Karel Halberštádt, mluvčí českého týmu.

Co by za to dali mnohem slavnější soupeři. Při dalším poryvu prostojí na podložkách důlky, nestřílejí, pak to přece jen zkoušejí - a míjejí.

„Na střelnici je to teď naprosto hrozný,“ hlásí do vysílačky Emmons.

Tarjei Bö jde na trestné kolo, Johannes Kühn rovnou na tři, Rakušan Dominic Unterweger také, Švýcar Jeremy Finello na čtyři. Hotová apokalypsa.

Ital Tomasso Giacomel si sice vystačí s jedinou dobíjenou ránou, ale na svém stavu málem zapustil kořeny. Ze třetí pozice nyní ztrácí na Francouze a Čecha více než minutu.

Spíme? Bdíme? Kdo by předpovídal takový vývoj.

Navíc se Mikyska cpe v kopci před Clauda. „Už mu Mikys trochu cuknul,“ ozývá se ve vysílačce z trati.

„A každým metrem mu cuká víc,“ všímá si Hamza. Skvělá podívaná.

„Claude nejdřív působil dost nahecovaně, jenže jakmile jsme najeli na Birxsteig, už tak dobře nevypadal. Tak jsem to na něj zkusil,“ řekne Mikyska.

Francouz se zase přitáhne, přesto Češi předávají první. Třetí Švédové ztrácejí 56 sekund, za nimi Italové a Norové 1:09 minuty, devátí Němci 2:10 minuty.

Mladík Mikyska měl nejrychlejší střelbu a druhý absolutní čas na úseku.

„Což se poslouchá výborně se všemi těmi dobrými jmény kolem mě,“ usměje se. „Moc jsem si závod užil, i když začínám cítit, že toho tady mám dost. A teď zažijeme veliký nervy.“

A Jacquelin je ruplej!

Hlavní part přebírá v čele závodu duo Jakub Štvrtecký - Emilien Jacquelin.

„Nesmí to Kuba celou dobu tahat... tahá furt, to není dobrý,“ komentuje Hamza.

Ze sjezdu už ne, Francouz jde před něj. Při nájezdu na střelbu vleže na chvíli postraší další poryv, ovšem Štvrtecký zapisuje pět sestřelených terčů z pěti ran. „Jen první z nich byla kalibr, ale na 80 procent dovnitř, pokračování pak už v klidu,“ říká Emmons.

Štvrtecký vede o pět sekund před Jacquelinem, za nimi ztrácejí Nor Sturla Holm Lägreid minutu a Švéd Jasper Nelin 1:08 minuty. Pořád je vše báječné.

JÁ SE NEDÁM. Bojovník Jakub Štvrtecký.

Stojka je znovu o nervy.

Jacquelin rychle třikrát míjí, Štvrtecký dvakrát a čeká. Francouz zkusí dostřílet, musí však na trestné kolo. Čech po dlouhém vyhlížení mírumilovnějšího větru skolí poslední zbylý terč druhou dobíjenou ránou a vydává se na trať sedm sekund za Jacquelinem.

„Nic se mi nehonilo hlavou, jen jsem se snažil v tom větru najít terč a dobře rány spustit,“ řekne. Položka mu zabrala minutu a pět sekund. „Těžko říct, jestli měl až tak dlouho čekat, ale dal to, a to se počítá,“ hodnotí Emmons.

Lägreid se s terči zkusil vypořádat mnohem rychleji, ale putoval na trestné kolo. Norové mají na vedoucí duo stále manko 50 sekund.

„Všechno se ještě může stát,“ říká Emmons.

ČELO ZÁVODU. Jakub Štvrtecký stíhá Emiliena Jacquelina.

Štvrtecký je při chuti a dojíždí Jacquelina, čtyřnásobného mistra světa z let minulých. „Ty vole, on mu snad ujede,“ vykřikne po chvíli Hamza. Třetí člen českého kvarteta si pomyslí: Jacquelin vypadá, že mu došlo, že už nemá žádnou sílu.

Tak ho prověří. A opravdu, nemá.

„Jacquelin je ruplej, Kuba ho uštval,“ sdílí své nadšení Hamza.

Předávka. Češi vedou ve třech čtvrtinách závodu štafetu na světovém šampionátu o 10 sekund před Francií a 49 sekund před skandinávským duem Norsko - Švédsko. Štvrtecký nadšeně vymrští do vzduchu pěst. To byla, panečku, jízda.

„Jsem na pokraji infarktu,“ oznamuje Hamza.

„Jony je na tyhle situace v pohodě. Střelba mu většinou jde. Polštář máme velký, ale Norové a Švédové pořád nejsou dost daleko,“ pronáší Mikyska, zatímco Jonáš Mareček ukrajuje první metry svého úseku.

Tři cvaky, ne dva

„Pro Marečka to bude pořádná maturita,“ sděluje posluchačům Radiožurnálu Sport reportér Jan Suchan. Zvlášť když běžecky byl loňský juniorský mistr světa v Oberhofu doposud nevýrazný.

Meta 24,2 kilometru: Francouz Quentin Fillon Maillet už je za ním, Johannes Bö se Sebastianem Samuelssonem ztrácejí 33 sekund. Přituhuje. Ale jen aby bylo jasno: Mareček bojuje proti třem olympijským šampionům a dvěma posledním vítězům Světového poháru.

Před ležkou se zařazuje na Fillona Mailleta. A pak se to stane. Musí na dvě trestná kola.

„Začalo foukat, nevím, jestli na ten vítr dost reagoval,“ prohodí Štvrtecký.

Ano, reagoval, jenže málo.

„Měl všechny rány napravo.“ ukazuje Emmons na magnetické tabuli tři kalibry, které nespadly, a další dvě milimetrové rány mimo terče. „Chtělo to tři cvaky,“ naznačuje, jak měl Mareček upravit miřidla.

Bohužel, udělal jen dva.

„Byla to moje chyba,“ přizná nejmladší z Čechů po závodě. „Nesoustředil jsem se, jak jsem měl, a špatně jsem vyhodnotil sílu větru. Kdybych cvaknul tři, bylo to tam. Nechtěl jsem závod klukům zkazit, vážně ne, Ale možná by to nic nezměnilo, ti tři favorité neudělali žádnou chybu.“

Z ležky vyjíždí čtvrtý, těsně za třetím Samuelssonem. Švéd mu na trati uniká. Zdařilá Marečkova stojka s jediným dobíjením už na stavu věcí nic nezmění.

Tak blízko byli

Francouzi si jedou pro vysněné vítězství. Zlatá šňůra Johannese Böa končí stříbrem, ačkoliv nikoliv jeho vinou. Bronzový Samuelsson oslavuje rekordní sedmou švédskou medaili z tohoto šampionátu.

PORAZILI JSME NORY! Quentin Fillon Maillet oslavuje.

A Češi jsou čtvrtí.

„Ku..., jindy bychom byli tak rádi, zato teď...,“ uleví si Hamza.

„Nabrali jsme motivaci do dalších závodů. Ujistili jsme se, že na to máme,“ prohlásí Mareček poté, co jej kolegové kolektivně utěšovali. „Letos jsem jezdil spíš dost vzadu, do takových soubojů jako dnes jsem se nedostal. Až tady. Dopadlo to, jak mělo.“

Michal Krčmář stojí úplně sám opodál, v očích má slzy, bojuje s obrovským přívalem emocí. Tak blízko medaile byla. Bude pro mě ještě někdy takhle blízko, ptá se sám sebe. Přichází k němu Hamza, obejme ho.

„Jo, kluci byli hodně blízko,“ říká Emmons. „Ale i tak je čtyřka fakt úspěch. Nejlepší štafeta, jakou jsme letos zajeli. Viděli, že můžou v první pětce být. A že můžou bojovat i o medaili.“

Balí dalekohled, opouští střelnici, jde za nimi.

Co jim řekne?

„Moc je pochválím. Že odvedli kvalitní práci. Jasně, i pár chyb tam bylo. Ale z 90 procent udělali přesně, co měli.“

Krčmářovi je 32 let a stále je při chuti. Štvrteckému 24, Mikyskovi 23 a juniorovi Marečkovi 22. V záloze je vicemistr světa z roku 2021 Karlík, kterého v lednu vyhnalo z tratí vleklé onemocnění. Takový zástup mladých talentů má málokdo.

Tahle parta má budoucnost.

Klidně i medailovou.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...