Bö získal zlato i ve vytrvalostním závodě. Krčmář osmý, vedlo se Mikyskovi

  14:14aktualizováno  17:07
Norský biatlonista Johannes Bö si dojel na mistrovství světa v německém Oberhofu pro poslední titul, který mu v jeho úspěšné kariéře scházel. V úterním vytrvalostním závodě sice dvakrát chyboval, díky rychlému běhu ale dokázal předstihnout všechny soupeře, a stal se tak světovým šampionem i v této disciplíně. Pouze jednou chyboval Michal Krčmář a v cíli mu patří osmé místo.
Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö na trati vytrvalostního závodu na MS v...

Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö na trati vytrvalostního závodu na MS v Oberhofu. | foto: AP

Už byl ve vytrvalostním závodě i olympijským vítězem. V roce 2018 v Pchjongčchangu zvítězil i se dvěma trestnými minutami. Titul mistra světa mu ale scházel.

Až v Oberhofu Bö tuto poslední velkou zlatou medaili, kterou ve sbírce postrádal, přidal.

Vytrvalostní závod mužů na MS v Oberhofu

Sledovali jsme v podrobné reportáži

Přitom v druhé polovině závodu měli navrch jeho soupeři. I když Bö na lyžích tradičně letěl a na trati neměl konkurenci, jedna chyba na druhé střelecké položce jeho vedení znejistila. Když posléze chyboval i při třetí zastávce na střelnici, zdálo se, že čtvrtou medaili z tohoto mistrovství nezíská.

Jeho největší vyzyvatelé se totiž v té době mohli pochlubit čistým střeleckým kontem. Francouz Quentin Fillon Maillet, olympijský vítěz z Pekingu, se vrátil ke své střelecké jistotě a počínal si bezchybně.

Rovněž obhájce zlata z posledního světového šampionátu na Pokljuce 2021 Nor Sturla Holm Lägreid si počínal sebejistě a se třemi nulami vedl průběžné pořadí o šest sekund před Francouzem, a dokonce 54 sekund před Böem.

MS v biatlonu v Oberhofu

příloha iDNES.cz

Jenže Bö na trati opět neměl konkurenci, a tak před závěrečnou střelbou už ztrácel na Lägreida pouze 23 sekund. A navíc: poslední stojku vybílil za bleskurychlých 21 sekund.

V té chvíli už bylo jasné, že Fillon Maillet jeho zlato neohrozí. Francouz si první místo odstřelil poslední ranou. Zbýval tedy Lägreid, který všechny předchozí položky zastřílel s ledovým klidem. Ale ani jemu nebylo zlato souzeno. Stejně jako Fillon Maillet si neuhlídal poslední ránu, ta zamířila mimo terč, a o dalším triumfu Böa nebyl pochyb.

VÝSLEDKY: Mistrovství světa biatlonistů v Oberhofu v roce 2023

I přestože ho tížily dvě trestné minuty a Lägreida pouze jedna, dojel do cíle s náskokem minuty a deseti vteřin na svého krajana.

Z bronzové medaile se raduje Švéd Sebastian Samuelsson, který z boje o zlato vypadl při třetí položce jednou chybnou ranou. Závěr závodu ale ustál a běžecky předstihl Fillona Mailleta.

Mikyskovo maximum

Nejlepší Čech úterního závodu Krčmář rozběhl závod v pomalejším tempu a mnoho času ztratil při odkládání páté rány při úvodní střelbě. „Nemohl jsem ji namáčknout, odkládal jsem ji na třikrát. To se mi dlouho nestalo,“ říkal v cíli.

Nejrychlejší běh

1. J. T. Bö (Nor.) 44:30,9
2. Finello (Švýc.) +1:46,4
3. Ponsiluoma (Švéd.) +1:53,7
4. Samuelsson (Švéd.) +1:59,0
5. Lägreid (Nor.) +:17,1

11. Krčmář (ČR) +3:16,5
15. Václavík (ČR) +3:31,3
22. Mikyska (ČR) +4:14,4
48. Štvrtecký (ČR) +5:39,7
81. Mareček (ČR) +7:42,9

Odjížděl se ztrátou necelých 50 sekund na Böa a stejně jako všichni ostatní závodníci i on na Nora na trati ztrácel. Nepomohl si ani jednou chybou při druhé zastávce na střelnici, po které se propadl až do třetí desítky.

Další dvě položky už ale zvládl bezchybně a do posledního kola vjížděl na šestém místě. Na trati se pak potkal se Samuelssonem, který jel o bronzovou medaili a běžecky mohl Krčmáře vytáhnout. „Ve stoupáních jsem ostatním stačil a diktoval tempo, ale ve sjezdu jsem Samuelssona prostě nestíhal. Lyže určitě nebyly optimální.“

Český biatlonista Michal Krčmář při střelbě během vytrvalostního závodu na MS v Oberhofu.

Nakonec Krčmáře v cíli předstihli ještě Němec Doll a Nor Tarjei Bö. Nejzkušenějšímu českému reprezentatnovi tak patří osmé místo. „Je to pěkné umístění, ale těch už pár mám a za pár let si místa za medailemi nikdo nepamatuje,“ nebyl zcela spokojený se svým výkonem Krčmář.

V neděli bude mít možnost v hromadném závodě svou bilanci z individuálních klání vylepšit.

Čas střelby

První položka: 1. Mikyska (ČR) 23,46. Mareček (ČR) 25,4
Druhá položka: 1. Dovžan (Slovin.) 17,7 … 15. Mikyska (ČR) 22,6
Třetí položka: 1. Gow (Kan.) 23,3 … 3. Mikyska 25,5, 4. Mareček (oba ČR) 26,3
Čtvrtá položka: 1. Dovžan (Slovin.) 18,1 … 4. Mareček (ČR) 19,6

K účasti v závodě s hromadným startem má velmi blízko Tomáš Mikyska, který první střelbu zvládl bezchybně, a i když na té druhé jednou chyboval, stále jel na úrovni Krčmáře. Když zvládl třetí zastávku na střelnici bezchybně, stále měl naději na umístění v první desítce.

Jenže poslední rána na závěrečné položce nenašla terč. Viditelně nahněvaný Mikyska vjížděl do závěrečného kola na 14. místě a tato pozice mu patřila i v cíli.

Biatlonový svátek v ČR. Vyhrajte VIP vstupenky na Světový pohár v Novém Městě

„Stojky mě mrzí, ale pokaždé jsem se hrozně klepal. Jsem rád, že jsem je vůbec trefil. Dneska jsem spokojený, umístění je super,“ pochvaloval si. Pro Mikysku je to vůbec nejlepší umístění v individuálním závodě v kariéře.

S nepopulární jedničkou vběhl do závodu Jakub Štvrtecký. V teplý a slunečný den ale mohlo být nízké startovní číslo výhodou, tratě v oberhofském areálu byly rozbředlé a relativně dost se bořily.

Český biatlonista Tomáš Mikyska během vytrvalostního závodu na MS v Oberhofu.

I když Štvrtecký vběhl do závodu rychle a v prvním kole se držel s nejlepšími, hned první ranou při úvodní položce minul, a rovnou ho tak tížila trestná minuta. Na další položce přidal přes dlouhé odkládání posledního výstřelu další chybu. Bez zaváhání zvládl pouze třetí zastávku na střelnici, při té poslední se do terčů nevešly hned dvě rány.

Nejrychlejší střelba

1. Gow (Kan.) 1:23,8
2. Dovžan (Slovin.) 1:31,3
3. Lapšin (Kor.) 1:31,4
4. Runnalls (Kan.) 1:34,3
5. Strömsheim (Nor.) 1:35,5
6. Mikyska (ČR) 1:37,8

8. Mareček (ČR) 1:39,0
72. Václavík (ČR) 2:06,7
84. Krčmář (ČR) 2:16,5
99. Štvrtecký (ČR) 2:29,9

„Už mi nezbývalo moc sil a strávil jsem tam strašně moc času,“ komentoval své počínání v rozhovoru pro Českou televizi. Standardně rychlý závodník tentokrát ztratil na nejlepší na trati přes pět a půl minuty. „O lyžích si musíme s týmem promluvit, ke konci mi přišlo, že jely víc do strany než dopředu,“ postěžoval si.

Se čtyřmi omyly a pomalým během se musí spokojit se 65. místem.

Zbývajícím dvěma českým závodníkům se už tak střelecky nedařilo.

Jonáš Mareček posbíral na první i druhé střelbě po jedné chybě. Na třetí položce přidal dokonce dvě chyby. I když závěrečná zastávka na střelnici se mu povedla bez zaváhání, čtyři chyby ho výš než na 76. místo nepustily.

Český biatlonista Jakub Štvrtecký během vytrvalostního závodu na MS v Oberhofu.

Osmi trestnými minutami se během závodu obtěžkal Adam Václavík. První kolo mu patřily jedny z nejrychlejších časů a po bezproblémové zastávce na střelnici se držel v elitní desítce. Jenže při druhé položce trefil z pěti terčů jen jeden. Po dvou chybách přidal při zbývajících dvou střelbách.

„Je to furt stejná písnička. Ty rány mi nelítají kdovíkde. Jsou zaviněné asi stresem a strachem, který mě nepustí dělat to, co dělám standardně,“ posteskl si zklamaný Václavík.

Program biatlonového MS pokračuje ve středu vytrvalostním závodem žen.

Mistrovství světa v biatlonu

Oberhof (Německo)

Muži - vytrvalostní závod 20 km: 1. J. T. Bö 49:57,5 (2 tr. minuty), 2. Laegreid (oba Nor.) -1:10,7 (1), 3. Samuelsson (Švéd.) -1:11,1 (1), 4. Fillon Maillet (Fr.) -1:31,9 (1), 5. Doll (Něm.) -2:09,6 (1), 6. Hartweg (Švýc.) -2:31,8 (1), ...8. Krčmář -2:49,2 (1), 14. Mikyska -4:14,5 (2), 65. Štvrtecký -8:29,7 (4), 76. Mareček -9:49,8 (4), 81. Václavík (všichni ČR) -10:01,6 (8).

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Trenérka MacLeodová před MS: Chceme se znovu dostat na pódium a dál růst

29. března 2024  9:53

Kanadská trenérka Carla MacLeodová již dvakrát dovedla českou ženskou hokejovou reprezentaci k...

Kaše: Postup je poděkování lidem, že nás nevybučeli. I semifinále půjdeme vyhrát

29. března 2024  9:48

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Že litvínovský tahoun Ondřej Kaše nedal v play off...

Druhý tenista světa Alcaraz neuspěl v Miami ve čtvrtfinále s Dimitrovem

29. března 2024  9:03

Španělský tenista Carlos Alcaraz prohrál na Masters v Miami čtvrtfinále s Bulharem Grigorem...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28,  aktualizováno  9:01

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...