Jde to i bez masa: zeleninový quiche, veggie burger a fazolky s ořechy

  2:19
Uvařte si o víkendu zdravé a chutné pokrmy, u kterých si na maso ani nevzpomenete. Vegetariánské ale i další zdravé recepty najdete každý den na kartě ve svém vydání MF DNES.

Zeleninový quiche | foto: Profimedia.cz

Zeleninový quiche

Příprava 10 minut + 30 minut na odležení těsta
Pečení 45 minut, porce (1/6) 1 930 kJ

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu každý den v MF DNES.

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Na těsto (forma o průměru 26 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla, lžička soli
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 50 g růžiček brokolice
  • 100 g červené kapie
  • 100 g papriky
  • 100 g cukety
  • 1 rajče
  • 4 výhonky chřestu
  • olej na opečení zeleniny
  • sůl a mletý pepř
  • trochu rozemnuté šalvěje
  • 200 ml kysané smetany
  • 4 lžíce lučiny
  • 3 vejce
  • 100 g ementálu
  • sůl a mletý pepř

  1. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout. Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Ostatní zeleninu nakrájíme na větší kousky. Oloupaný chřest přepůlíme. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Koláčovou formu vytřeme máslem. Těsto vyválíme na placku o něco větší, než je forma, vtlačíme do krajů a dno propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Mezitím si ve woku nebo v nepřilnavé pánvi rozpálíme trochu oleje a postupně zprudka opékáme nakrájenou zeleninu, stačí pár minut. Osmahnutou zeleninu přendáme do mísy, osolíme, opepříme a ochutíme šalvějí.
  3. V misce promícháme kysanou smetanu, lučinu, vejce, sůl a mletý pepř. Na předpečený podklad nalijeme smetanovou směs, posypeme polovinou hrubě strouhaného sýra a poklademe opečenou zeleninou, posypeme zbylým sýrem a vrátíme do trouby. Pečeme na mřížce ve střední části asi 25–30 minut, dokud náplň nezpevní.

Bezmasý burger

Bezmasý burger

Příprava 30 minut
Pro 4 osoby (porce 2 560 kJ):

  • 300 g cizrny
  • 100 ml smetany (12 %)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 vejce
  • 50 g sýra gouda
  • 2 lžíce zelené natě koriandru nebo petržele
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • olej na smažení,nejlépe sójový
  • 4 sezamové žemle
  • 4 listy salátu
  • 2 velká rajčata
  • 1 větší bílá cibule

  1. Vařenou cizrnu rozmixujeme se smetanou v hladkou hmotu. Přidáme drcený česnek, osolíme a okořeníme a ještě chvíli promixujeme.
  2. Hmotu stěrkou přendáme do mísy, vmícháme vejce, strouhaný sýr, posekanou zelenou nať a zahustíme vločkami, popřípadě ještě dosolíme. Směs trochu lepí, a tak ji navlhčenýma rukama rozdělíme na 4 stejné díly a vytvarujeme koule, které lehce obalíme ve vločkách a dlaní zploštíme jako na karbanátky.
  3. Osmažíme z obou stran dozlatova. Přendáme na papírové ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk. Podáváme v rozkrojené žemli na listu hlávkového salátu a obložené plátky rajčete a cibule.

Dušené fazolky s tymiánem a ořechy

Dušené fazolky s oříšky

Příprava 10 minut
Dušení 20 minut
Pro 4 osoby (porce 890 kJ):

  • 500 g fazolových lusků
  • lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 rajčata
  • 1 snítka tymiánu
  • 200 ml zakysané smetany
  • svazek bylinek
  • hrst vlašských ořechů

  1. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.
  2. Do zakysané smetany vmícháme bylinky a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.
  3. Lusky při podávání doplníme bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy.
Autor:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...