Velikonoční menu: kaldoun, králičí stehna na tymiánu i mazanec

  4:00
Nechte se při přípravě svátečního oběda inspirovat šéfkuchařem Janem Bartákem z pražské restaurace a hotelu U Schnellů, který pro vás připravil recepty na velikonoční kaldoun, králičí stehna na tymiánu se špenátem a bramborovými noky i tradiční mazanec.

Velikonoční menu snad konečně přinese na váš sváteční stůl vytoužené jaro. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Velikonoční kaldoun

Velikonoční kaldoun

Množství: pro 8 osob

  • 4 drůbeží skelety
  • vnitřnosti ze 3 kuřat (nebo 2 hus)
  • 2 králičí hlavy
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • 1-2 petržele
  • 2 cibule
  • nové koření
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • hladká mouka
  • máslo
  • mléko
  • smetana
  • olej

1. Do většího hrnce vložíme drůbeží nebo husí skelety, vnitřnosti, králičí hlavy, mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření, celý pepř a sůl. Zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni. Změklou zeleninu pak vyjmeme a necháme vychladnout. Vývar přecedíme do vhodné nádoby.

2. V hrnci si dozlatava orestujeme nakrájenou cibuli, poté zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, obrané maso z hlav a skeletů, na jemno nakrájenou petrželovou nať a muškátový květ. Provaříme ještě cca 10 minut.

3. Nakonec přidáme mléko, smetanu, máslo a dochutíme.

Tip: Jako vložku můžete přidat domácí vařené nudle.

Králičí stehna na tymiánu se špenátem a bramborovými noky

Králičí stehna s tymiánem, špenátem a bramborovými noky

Množství: pro 4 osoby

  • 8 králičích stehýnek
  • 300 g slaniny nebo špeku
  • 1 kg bílé cibule
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 1 500 g čerstvého špenátu
  • 1 dcl olivového oleje
  • česnek

Na noky:

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 100-200 g hrubé mouky
  • sůl

1. Králičí stehna protkneme slaninou a v předehřáté troubě je dáme péci na plech spolu s cibulí nakrájenou na plátky. Maso opepříme, osolíme a obložíme několika snítkami tymiánu. Podlijeme a necháme péci doměkka.

2. Z předem uvařených brambor připravíme bramborové těsto přidáním vejce, hrubé mouky a soli. Noky tvarujeme lžící a vkládáme do vroucí osolené vody.

3. Listy čerstvého špenátu spaříme na troše vývaru a olivového oleje a po dochucení solí a pepřem ihned servírujeme.

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
  • 2 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 50 g rozinek
  • mandle
  • citronová kůra
  • 0,2 dcl rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

1. Z částí mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme nakynout. Další suroviny smícháme, přidáme žloutek, mléko, rozpuštěné máslo a rum a smícháme s vykynutým kváskem. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě 30-40 minut.

2. Potom z těsta vytvarujeme bochánek, přemístíme na plech a necháme kynout ještě asi 10 minut. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do trouby, předem rozehřáté na 200 stupňů.

3. Asi po 10 minutách teplotu trouby snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut.

Autor:
  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...