Jak naložit s vykoledovanými vejci? Zkuste tlačenku i sekanou v županu

Ať už vám rodinní koledníci nanosili domů hromady vajíček natvrdo, nebo vám prostě doma zbyla, je to důvod k radosti a kulinárním experimentům. Zkuste třeba domácí vaječnou tlačenku, zapečte je do sekané nebo naložte. A co s těmi neuvařenými? Třeba skvělé jarní roládky s chřestem.

Vaječná tlačenka | foto: Kulinární studio MAFRA

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

Ingredience:

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 200 g šunky nebo šunkového salámu
  • 100 g vařené brokolice
  • 250 g mraženého hrášku a kukuřice
  • 250 g majonézy
  • 2 lžíce octa
  • 1 kostka masoxu
  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
  • 1 svazek nasekané pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Všechna vařená vejce oloupeme a tři nakrájíme na kostičky. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme a nasekáme. Šunku, případně šunkový salám, nakrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky.
  2. Nakrájená vejce, papriku, cibuli, šunku a brokolici dáme do mísy. Přidáme
  3. rozmrazený hrášek s kukuřicí, ochutíme majonézou a octem. Vše promícháme.
  4. Do hrnce se 300 ml horké vody dáme masox, za stálého míchání ho rozpustíme a necháme krátce zchladnout. Pak přisypeme želatinu na vaječnou tlačenku a necháme asi 5 minut stát. Tekutinu přilijeme do zeleninové směsi s majonézou, přidáme nasekanou pažitku, osolíme a opepříme. Vše znovu promícháme.
  5. Formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme do ní asi polovinu směsi, poklademe celými vařenými vejci a zalijeme je zbytkem směsi. Takto připravenou tlačenku necháme v chladu nejlépe přes noc ztuhnout.
  6. Hotovou tlačenku vyklopíme z formy a nakrájíme na plátky.
Sekaná s vejci v listovém těstě

Sekaná s vejci v listovém těstě

Ingredience.

  • 1 houska z předešlého dne
  • 2 lžíce mléka
  • 600 mletého masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 60 g listového špenátu
  • 250 g listového těsta
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Housku nakrájíme na kostičky a vsypeme do misky. Zalijeme ji mlékem a necháme nasáknout. Mleté maso vložíme do mísy. Osolíme ho, opepříme a začneme míchat. Když se začne lepit, přidáme housku a hmotu hněteme, dokud není kompaktní.
  2. Listy špenátu spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát a do středu naneseme polovinu masové hmoty. Poklademe ji listy špenátu a oloupanými vejci a vše zakryjeme zbylou fáší.
  3. Delší volné okraje těsta nakrájíme rádýlkem na proužky asi 2,5 cm. Pásky potom křížem přeložíme přes náplň. Jejich konce k sobě přilepíme rozšlehaným vajíčkem.
  4. Celou sekanou potřeme zbylým vajíčkem a vložíme ji do trouby. Při 175 °C ji pečeme asi 60 minut.
Nakládaná vejce

Nakládaná vejce

Ingredience.

  • 8 vajec uvařených natvrdo
  • 100 ml vinného octa
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček zeleného pepře
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1 červená paprika
  • 1 sterilovaná okurka
  • 3 stroužky česneku
  • asi 4 snítky kopru

Pracovní postup:

  1. Vejce uvařená natvrdo oloupeme.
  2. Ocet smícháme s 300 ml vody, kořením, cukrem a solí a povaříme asi 5 minut. Pak necháme nálev částečně vychladnout.
  3. Cibuli, chilli papričku, červenou paprikou a okurku nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Oloupaná vejce lehce propíchneme párátkem, aby se do nich nálev rychleji dostal.
  4. Vejce narovnáme společně se zeleninou do sklenic, přidáme kopr a vše zalijeme nálevem.
  5. Sklenice uzavřeme a dáme do chladničky odležet asi na 3 dny. Pak podáváme s pečivem.
Jarní omeletky

Jarní omeletky

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 12 výhonků zeleného chřestu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 80 g balkánského sýra
  • 8 vajec
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa očistíme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na tenké plátky, osolíme a v pánvi s rozehřátým olejem z obou stran pomalu dozlatova opečeme. Z pánve přendáme na talíř.
  2. Chřest omyjeme, odkrojíme zdřevnatělé konce, vložíme do osolené vroucí vody a zhruba 3 minuty povaříme. Ihned ho zchladíme a scedíme. Sýr nahrubo nastrouháme.
  3. Vždy dvě vejce vyklepneme do misky. Vidličkou je rozšleháme, osolíme a opepříme. Pak je nalijeme do rozehřáté pánve s trochou oleje a asi 2 minuty smažíme. Postup opakujeme i se zbylými vajíčky a vytvoříme tak čtyři omelety.
  4. Do středu každé omelety naskládáme tři chřestové výhonky. Přidáme čtvrtinu plátků kuřecího masa a vše posypeme čtvrtinou nastrouhaného balkánského sýra. Omelety zavineme a rozpůlíme.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....