V zimě na Mallorku? Aspoň s našimi recepty

  0:27aktualizováno  0:27
Utečte před zimou a rozmoklým sněhem na populární ostrov. Alespoň v rámci své kuchyně.

Zeleninový hrnec s chlebem | foto: Isifa

Zeleninový hrnec s chlebem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 30 minut dušení

500 g květáku
250 g zelených fazolek
200 g cukrového hrášku (lusky)
200 g kapusty svazek lahůdkové cibule
1 hlavička česneku
2 rajčata
sůl a mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
500 ml zeleninového vývaru
chléb k podávání

1. Zeleninu omyjeme a očistíme. Květák rozebereme na růžičky, fazolky a hrášek na konci u stopky seřízneme a odstraníme vlákna, kapustu rozdělíme na listy a překrájíme na menší kusy. Cibuli a oloupaný česnek nakrájíme na plátky a rajčatům vykrojíme zelený střed a překrojíme je na čtvrtiny.

2. Všechnu zeleninu vložíme do zapékací mísy nebo kastrolu, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 30 minut. Podáváme horké s plátky chleba nebo jiným pečivem.

TIP
Zeleninu můžete libovolně měnit podle své chuti a sezony, přidat brambory, papriky, různé tykvičky, cukety apod. a zeleninu zalít vodou, do které přidáte špetku cukru, citronovou šťávu a olej nebo máslo.
 


Poklady baleárské kuchyně

* Na Baleárských ostrovech se chová zvláštní druh černých vepřů. Vepřové maso tak tvoří základ jídelníčku spolu se zeleninou a mořskými plody.

* V místních sadech najdete mandloně, jejichž ořechy se sklízí ručně. K dostání jsou na místních trzích.

* Stejně jako v ostatních středomořských státech ani na Mallorce nešetří kvalitním olivovým olejem

* Tradičním pokrmem je polévka sopa mallorquina – najdete v ní vepřové nebo králičí maso, spoustu zeleniny a zahuštěná je strouhankou – velmi syté jídlo!

* Nenechte si ujít zážitek v podobě klobásy sobresada, ta obsahuje libové maso z černých vepřů a paprikové koření. Používá se jak do teplých jídel, tak ji můžete jen tak nakrájet na prkénku a zakusovat bílý chléb.
Místní z ní dělají výbornou mletou pomazánku. 

Kuřecí stehna s mandlemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 40 minut pečení

4 kuřecí stehna
sůl a mletý pepř
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená najemno
4 stroužky česneku, na plátky
100 ml bílého vína
trochu vody nebo kuřecí vývaru
4 bobkové listy
špetka rozemnutého tymiánu
2 mrkve
600 g brambor
1 červená chilli paprička bez semínek
2 lžíce mletých mandlí
menší svazek nasekané petrželky

1. Porce kuřete omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V kastrolu nebo pekáčku rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Vložíme porce kuřete, krátce osmahneme a podlijeme vínem a trochou vody nebo vývaru. Okořeníme tymiánem, přidáme bobkový list a mrkev nakrájenou na větší špalíčky, kostičky brambor a osolíme.

2. Maso se zeleninou dusíme na sporáku nebo v předehřáté troubě asi 40 minut. Podle potřeby podléváme vodou nebo kuřecím vývarem. Ke konci dušení přidáme nakrájenou chilli papričku a dodusíme do změknutí. Nakonec porce kuřete posypeme mletými mandlemi a usekanou petrželkou a podáváme se šťávou z kuřete a zeleniny.

TIP
Kuře posypané mandlemi pokapejte trochou másla a citronové šťávy a dejte na chvilku zapéct pod gril nebo do trouby a při podávání posypte petrželkou.

Rýže s klobáskami a kuřecími játry

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 25 minut dušení

300 g rýže, nejlépe rizotové
4 lžíce olivového oleje
400 g kuřecích jater
200 g paprikové klobásy
50 g anglické slaniny
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, najemno usekané
2 rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená
100–150 g hrášku, mraženého
600 ml vývaru, zeleninového nebo kuřecího
sůl a mletý pepř

1. V hlubší velké pánvi nebo kastrolu rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm nakrájenou klobásu a slaninu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme stranou. Přidáme lžíci oleje a ze všech stran opečeme nakrájená kuřecí játra, opékáme asi 5 minut a přendáme je k opečené klobáse a slanině, přikryjeme a uchováme teplé. Přilijeme zbylý olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájená oloupaná rajčata a chvíli dusíme ve vlastní šťávě.

2. Do směsi nasypeme opláchnutou a spařenou rýži, promícháme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Ke konci dušení přidáme hrášek a rýži promícháme vidličkou společně s opečenou klobásou, slaninou a játry. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

TIP
Paprikovou klobásu nahraďte chorizem nebo jinou pikantní uzeninou. Část vývaru můžete nahradit trochou bílého vína.

Jehněčí kýta s rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 1,5 hodiny dušení a vaření

600 g jehněčí kýty
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl a mletý pepř
6 stroužků česneku
2 snítky rozmarýnu
400–500 g zelených fazolek (mražených)
hrst petrželky
1 cibule
1 chilli paprička
4 velké lžíce švestkových povidel
150 ml červeného suchého vína
cukr a citronová šťáva na dochucení

1. Omyté a osušené maso potřeme utřeným stroužkem česneku, osolíme a opepříme. Maso ze všech stran opečeme na lžíci olivového oleje, přidáme máslo, rozmarýn, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě do měkka, trvá to zhruba 1–1,5 hodiny. Během dušení maso podle potřeby podléváme vodou.

2. Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě na skus, slijeme a necháme okapat. Polovinu pokrájené cibule a část česneku necháme zesklovatět na lžíci oleje a promícháme s fazolkami a petrželkou. Podle chuti osolíme a opepříme a chuť dotáhneme pár kapkami vinného octa, nejlépe balzamikového.

3. Na omáčku rozehřejeme v kastrůlku lžíci oleje, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a na mírném ohni opékáme asi 3 minuty. Přidáme pokrájenou papričku, osmahneme, vmícháme švestková povidla, přilijeme víno, šťávu z masa, rozmícháme a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Dochutíme solí, popřípadě cukrem a citronovou šťávou či octem. Maso necháme chvíli odležet a podáváme s fazolkami, přelité švestkovou omáčkou a pečenými bramborami.

Mandlový dort

NA 1 DORTOVOU NEBO KOLÁČOVOU FORMU O PRŮMĚRU 24 CM

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

6 vajec
150 g moučkového cukru
150 g mletých mandlí
90 g cukrářských piškotů
1 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
cukr moučka na poprášení

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Piškoty a mandle umeleme nebo rozmixujeme v robotu a v míse promícháme s kakaem. Cukr se žloutky ušleháme do bílé pěny.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně ke žloutkům společně se směsí mletých mandlí, piškotů a kakaa.

3. Těsto ihned vlijeme do dobře vymazané a vysypané dortové formy a povrch uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Necháme částečně vychladnout na mřížce, vyjmeme z formy a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Dort můžeme přizdobit, třeba na něj položit šablonky z papíru ve tvaru hvězdiček, a teprve pak dort posypat moučkovým cukrem.

TIP
Do těsta můžete ještě vmíchat hrst hruběji posekaných oříšků nebo mandlí, vynechat kakao a přidat trochu mleté skořice.

Autoři:

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Další z rubriky

Blíží se svátek zamilovaných. Potěšte svou lásku valentýnským dortem

Zamilovaný koláč

Třináctého února budou zase po roce ti, kdo se mají rádi, chystat velkou láskyplnou oslavu. Možná, že si radši zajdete...

Vyprošťováky, které vás po divoké noci nakopnou do nového roku

Smaženka s okurkou

Silvestrovská noc bude možná dlouhá a zábavná, ale první novoroční ráno může být hodně bolavé a nepříjemné. Jak zmírnit...

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz