Chyba č. 1 Malý kastrol, taky kastrol
Píše se to sice na každém balení těstovin, v české kuchyni jsou však mnozí k výzvám výrobců hluší, slepí. Tak tedy pro jistotu ještě jednou: na 100 gramů těstovin je potřeba minimálně 1 litr vody, ani o trochu méně. Kdyby italští profesionálové viděli, co umíme například se špagetami.
Však víte, malý kastrol, z něhož trčí těstoviny ke stropu, tak je pro jistotu přelomíme vejpůl, aby se tam snáz vešly. Nebohé nudle se pak mačkají v hrnci, až jsou z nich slepené cucky.
Nebojte, špagety ani jiná pasta se v hrnci určitě neutopí. Pokud tedy vaříme těstoviny pro čtyři lidi, připravíme si na 400 gramů suroviny minimálně čtyřlitrový hrnec, klidně může být i větší.
Takový velkorysý prostor dá těstovinám šanci dobře a rychle se uvařit, neslepit se a také nepřetéct.