Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

  17:36
Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s Baníkem. Oba zápasy hlídaly stovky policistů, kteří mimo jiné zadrželi šest fanoušků za hajlování a útok na úřední osobu. „Není to normální. Jsme proti tomu, poškozuje nás to,” říká pro iDNES.cz jeden z fanoušků, který pravidelně navštěvuje kotel Sparty, ale nepřeje si být jmenován.
Sparťanští fanoušci rozpoutali na tribuně ohnivou show.

Sparťanští fanoušci rozpoutali na tribuně ohnivou show. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Kotel je ta část stadionu, kde se dlouhodobě schází nejvěrnější, ale v některých případech zároveň nejproblémovější fanoušci. Nevynechají jediný zápas, pravidelně jezdí se svým klubem na výjezdy, excesům se ale nevyhnou.

Jako třeba po loňském podzimním derby. Sparťané v sektoru hostí vypálili záchody, pomalovali zrcadla hákovými kříži a nápisy „Jude Slavie“ a stejně tak sdíleli na sociální sítě hořící toalety s odkazy na plynové komory a zvěrstva holocaustu. Redakce iDNES.cz zase nedávno poukázala na incident v metru, kdy fanoušci pokřikovali „Sieg Heil“ a „Příští stanice Auschwitz“, za což jim nyní hrozí až tři roky vězení.

„K excesům dochází a docházet bude vždy, tomu se prostě nedá zabránit,“ přibližuje fanoušek. Jedním dechem ale dodává, že v počtu lidí, kteří do kotle chodí, jsou takové incidenty „kapkou v moři“. Redakce oslovila fanoušky Sparty, Slavie i Bohemians 1905. Shodnou se na tom, že hajlování v posledních letech ze stadionů mizí.

„Vybavuju si jedno hajlování, v Bruselu krátce po teroristických útocích (útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži v roce 2015, pozn. red.). Týpek u toho křičel taky Jebat Alláha, pálit mešity,“ popisuje fanoušek, který chodí do kotle Slavie.

Mezi fanoušky se pro ostrá slova nechodí daleko. Slávisté například řvou na sparťany, že mají „cikánskou krev“, ti na oplátku zase dlouhodobě skandují „Jude Slavie“. Tento pokřik mimochodem nedávno odsoudila také Etická komise Fotbalové asociace České republiky (FAČR), která ho označila za jednoznačně antisemitský.

Setkali jste se s hajlováním u fotbalových fanoušků?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 24. května 2024. Anketa je uzavřena.

„Štve nás to, do kotle chodí normální kluci, tátové od rodin, kteří to neskandují. Skanduje se to teď čím dál méně, myslím, že je to relikt, který časem pravděpodobně vymizí,“ říká Michael Durčák, fanoušek fotbalové Sparty a moderátor podcastu Sparťanské noviny. Většina fanoušků podle něj oceňuje, že se jejich klub od takového chování distancuje.

Slova fanoušků potvrzuje také mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Policie podle něj vnímá, že se fanoušci začínají „profesionalizovat“ a problémy jsou skutečně jen s jednotkami procent lidí.

„Vidíme to přibližně od doby vzestupu Slavie, asi osm let dozadu. Ty největší fanouškovské tábory se předhání v tom, kdo udělá lepší atmosféru a jsou dobře organizovaní. Problémové jsou jen skupiny takzvaných hooligans, se kterými ale mnohdy ostatní fanoušci nesouhlasí,“ říká Moravčík.

Potvrzuje také obsazení v kotli. „Bývají tam i rodiny, tátové se syny. Poslední dobou často i ženy,“ sděluje Moravčík.

Příští stanice Auschwitz, řvali na ni v metru. Fanoušky Sparty teď vyšetřuje policie

Slavia za „svého“ Čermáka nemůže

Stejně jako fanoušci v metru může dopadnout také muž, který hajloval před sobotním zápasem. „Hajlující fanoušek na sobotním derby byl identifikován a zadržen ihned při činu jen díky přítomnosti policistů na místě,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. Protože muž hajloval mimo sparťanský stadion, klub s tím nic nezmůže.

„V případě, že se podobný incident děje mimo zápas, jehož je klub přímým aktérem, a stadion, není klub v žádném případě účastníkem řízení s podezřelými osobami,“ upozorňuje Ondřej Kasík, ředitel komunikace AC Sparta Praha.

Že mají kluby v takových případech svázané ruce, potvrzuje také advokát Tomáš Martinec. Pokud se fanoušek dopustí přestupku nebo trestného činu cestou na zápas, ze zápasu, nebo třeba během zimní přestávky, nemůže s tím klub nic udělat.

„Právně klub nebude nijak dotčen: nevznikne mu žádná škoda, není v právním smyslu poškozen žádným přestupkem nebo trestným činem. Bude dotčen jen z hlediska pověsti,“ vysvětluje Martinec.

Sparta je teď podle právníka ve stejné situaci, jako byla Slavia, když se řešily trestné činy dezinformátora Tomáše Čermáka, který na soudy chodil zásadně se slávistickými symboly.

„Je to ostuda, a i když klub s tím zjevně nemá nic společného a je to zjevně v rozporu s jeho hodnotami, nic s tím nenadělá,“ sděluje advokát.

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

Devadesátky jsou pryč

Kluby v případě hajlování a podobných projevů s policií spolupracují především co se týče předávání důkazů, například kamerových záznamů. Policisté následně rozhodnou, jestli budou proti dotyčným vést další řízení. iDNES.cz oslovil také další kluby z první fotbalové ligy. Všichni se shodují v tom, že kultura na stadionech se výrazně posouvá kupředu.

„V porovnání například s devadesátými lety jsou obecně fotbaloví fanoušci v Česku mnohem vzdálenější od extrémní pravice. Může docházet k excesům jednotlivců, nicméně kultura tribun je aktuálně v Česku v nejlepším stadiu za dlouhé roky,“ přibližuje Kasík. Souhlasí s ním i Marek Lorenc, mluvčí Baníku Ostrava, podle kterého už takové jevy prakticky vymizely.

„Hloupých jedinců najdete spoustu napříč všemi odvětvími a je naivní se domnívat, že by se vyhýbali komunitě fotbalových fanoušků. Jedna z cest je určitě v pravidelné komunikaci mezi klubem a fanoušky, ale ani to vám nikdy spolehlivě nezaručí plný úspěch,“ míní Lorenc.

Souvisí s tím také statistika zákazů, kterými kluby trestají fanoušky, kteří se proviňují vůči návštěvnímu řádu. Z odpovědí vyplývá, že jich kluby za poslední roky rozdaly pouze jednotky.

„Za poslední dva roky jsme udělili dva zákazy. Oba za porušení návštěvního řádu stadionu. Přečiny byly v rovině přestupku,“ konstatuje Jakub Splavec, ředitel strategické komunikace SK Slavia Praha.

O data se opírá také Martinec, který po každém ligovém kole posílá policii žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím, takzvané „stošestky“. Z nich mimo jiné vyplývá, že za podzimní část fotbalové sezony policie řešila pouhé dva trestné činy.

Zajímavý experiment s recidivisty mají za sebou ve Slavii. Někteří fanoušci si na zápase s AC Milan vylévali svou frustraci házením kelímků na hrací plochu, za což dostal klub pokutu. Slavia jim nabídla, že mohou svůj trest odčinit a odpracovat veřejnými pracemi na stadionu. Jinak jim podle návštěvního řádu hrozila pokuta 50 tisíc korun a dvouletý zákaz chození na fotbal. „Přihlásili se všichni, a ještě přišli někteří fanoušci navíc,“ uzavírá Splavec.

Kluby si musí vymezit, koho na stadionech chtějí

Zdeněk Tomíček

Fotbalové kluby za chování fanoušků mimo stadion nemohou, říká Zdeněk Tomíček, advokát, který se specializuje na sportovní právo. „Kluby se snaží prostředí kultivovat, ale nemohou nést odpovědnost za chování jedinců jen na základě jejich fotbalových sympatií,“ říká právník.

Jakou mají kluby za své fanoušky právní zodpovědnost?
Kluby mají za své fanoušky disciplinární odpovědnost dle disciplinárních řádů. Primární odpovědnost je za činnost fanoušků v rámci domácích utkání. Opakované jsou pokuty za pyrotechniku, nedovolené pokřiky a tak dále. Tresty zde mohou být ve formě peněžité pokuty až do výše 5 milionů korun, odehrání utkání bez přítomnosti diváků nebo uzavřením stadionu, popřípadě za určitých podmínek též kontumace utkání.

Vidíte v práci s fanoušky nějaký kladný vzor ze zahraničí, kterým by se mohly české kluby inspirovat?
Za mne je velmi dobrým vzorem anglická cesta. Osobně ještě více sympatizuji s fanouškovským přístupem v USA, ale dostat se na jejich úroveň bude extrémně složité, ne-li nemožné. Jeden můj kamarád z fotbalového prostředí mi povídal, že jeho velmi blízký přítel z USA vždy říká: „We like violence on the fields, you like violence in the stands.“ (My máme rádi násilí na hřišti, vy máte rádi násilí na tribuně, pozn. red.)

Bohužel je to naprostá pravda. Myslím, že každá změna přichází nejprve ve změně v myšlení a pak v samotné realizaci. Kluby si musí jasně vymezit a uvědomit, koho na stadionech chtějí. Z typu fanoušků pak vycházejí i související bezpečnostní rizika. Pokud v tom budou mít kluby jasno, pak se prostředí začne rychle zlepšovat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Divoké oslavy mistrů světa: Špaček zničil i sako

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

Nový masivní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  16:14

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024,  aktualizováno 

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Senioři chtějí technologiím rozumět, motivuje je status „cool babičky“, říká expert

1. června 2024

Premium Čeští senioři stále více používají moderní technologie a mají zájem se v tom zdokonalovat. Nástroje...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...