- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pouliční prodejci těstovin v italské Neapoli na snímku z přelomu 19. a 20. století. | foto: Profimedia.cz
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Jen málokterý národ na světě si můžeme spojit s jeho typickou potravinou jako Italy a jejich zálibu v těstovinách. Spaghetti, ravioli, tagliatelle… Konzervativní odhady počítají s tím, že italská kuchyně pracuje s více jak čtyřmi stovkami rozmanitých druhů těstovin. Každá má svůj význam, specifické zpracování a doprovází ji konkrétní recept. Zdá se proto až neuvěřitelné, že by s tak oblíbenou a univerzální národní pochoutkou někdy chtěli Italové skoncovat.
Jenže třicátá léta minulého století byla v Itálii dynamickým obdobím, plným opravdu zásadních změn. Korporativistická diktatura, sešněrování společnosti, represe, dobyvačná válka v Africe. A touha smýknout národem ve všech směrech. Staré mělo ustoupit novému a změny se měly dotknout i toho, co měl národ ve svých talířích. Coby přežitek dávných zaostalých časů a potravina závislá na importech z nich na smetiště dějin měly zmizet těstoviny.
Připojte se ještě dnes a získejte: