Limonáda z rybízového sirupu
Ingredience na 1 l sirupu:
- 500 g červeného rybízu
- 250 g jahod
- 400 g přírodního cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
Pracovní postup:
- Rybíz a jahody očistíme a propasírujeme nebo umeleme na strojku na ovoce. Vzniklou šťávu (asi 650 ml) přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko.
- Do hrnce nalijeme 500 ml vody, přidáme cukr a přivedeme k varu. Povaříme asi 5 minut.
- Přidáme ovocnou šťávu a vanilkový lusk a vaříme dalších 10 minut. Pokud se na povrchu tvoří pěna, tak ji pomocí lžíce odstraníme.
- Nakonec vyjmeme lusk, vmícháme kyselinu citronovou a necháme chvíli odstát.
- Ještě teplý sirup nalijeme do sterilovaných sklenic, uzavřeme je a necháme vychladnout.
- Sirup podle chuti naředíme vodou a podáváme s ovocem.