Doporučujeme

Využijte úrodu rybízu. Dejte si domácí nanuk, koláč nebo limonádu

  • 2
Na zahrádkách právě dozrává červený i černý rybíz a to je pokyn pro ty, kdo milují jeho nakyslou chuť i omamnou vůni léta. Děti nadchnou barevné zmrzliny na špejli, dospělí si ke kávě pochutnají na čokoládovém dortu nebo koláči a všichni se rádi napijí domácí ovocné limonády.
Jogurtovo-rybízové nanuky

Rybízovo-malinové nanuky

Ingredience:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 300 g bílého jogurtu
  • 400 g ovoce (rybíz, maliny)
  • 1 vanilkový cukr

Pracovní postup:

  1. Šlehačku vyšleháme dotuha. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. 
  2. Směs přendejte do uzavírací misky a dejte chladit. Během chlazení je nutné směs několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky. Pak ji vlijte do tvořítek na nanuky a nechte několik hodin zmrznout.
Rybízový koláč s bezé

Koláč s rybízem a bezé

Ingredience:

  • 60 g Hery
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 vajec
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 300 g červeného rybízu
  • 100 g moučkového cukru
  • tuk a hrubá mouka na plech

Pracovní postup:

  1. Změklou Heru vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a žloutky do husté pěny.
  2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a společně se šlehačkou přimícháme do pěny. Pak přidáme sníh ze 3 bílků.
  3. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a na povrchu ho uhladíme. V troubě ho při 180 °C necháme péct asi 20 minut.
  4. Rybíz otrháme od stopek, opláchneme a necháme okapat. Pak ho rozprostřeme na předpečený korpus. 
  5. Ze zbylých bílků a moučkového cukru připravíme pevný sníh a pomocí cukrářského sáčku ho nastříkáme na ovoce. 
  6. Koláč při 200 °C necháme péct ještě asi 8 minut, dokud sníh nazatuhne a nezrůžoví.
Čokoládový dortík s rybízovým krémem

Čokoládový dortík s rybízovým krémem

Ingredience:

Korpus:

  • 6 vajec (žloutky a bílky odděleně)
  • 220 g krupicového cukru
  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g hladké mouky
  • 60 g kakaa

Náplň:

  • 100 g červeného rybízu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 100 g rybízového džemu
  • 200 g směsi červeného, bílého a černého rybízu

Pracovní postup:

  1. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a znovu prošleháme. Z bílků a zbylého cukru připravíme pevný sníh. Pak ho lehce vmícháme k čokoládové pěně. Nakonec do těsta zapracujeme prosátou mouku s kakaem.
  2. Dvě menší dortové formy (o průměru 20 cm) vyložíme pečicím papírem a rozetřeme do nich těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Korpusy necháme vychladnout a pak je vyjmeme z formy. 
  3. Červený rybíz očistíme, omyjeme, osušíme a rozmixujeme dohladka. Smetanu vyšleháme s cukrem na pevnou šlehačku, přidáme rozmixovaný rybíz a mascarpone a dobře promícháme.
  4. Jeden korpus potřeme polovinou džemu a krému. Pak ho poklademe částí barevného rybízu. Navrch položíme druhý korpus a potřeme ho zbylým džemem i rybízovým krémem. Dozdobíme kuličkami rybízu.
Limonáda z rybízového sirupu

Limonáda z rybízového sirupu

Ingredience na 1 l sirupu:

  • 500 g červeného rybízu
  • 250 g jahod
  • 400 g přírodního cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Pracovní postup:

  1. Rybíz a jahody očistíme a propasírujeme nebo umeleme na strojku na ovoce. Vzniklou šťávu (asi 650 ml) přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko. 
  2. Do hrnce nalijeme 500 ml vody, přidáme cukr a přivedeme k varu. Povaříme asi 5 minut.
  3. Přidáme ovocnou šťávu a vanilkový lusk a vaříme dalších 10 minut. Pokud se na povrchu tvoří pěna, tak ji pomocí lžíce odstraníme.
  4. Nakonec vyjmeme lusk, vmícháme kyselinu citronovou a necháme chvíli odstát. 
  5. Ještě teplý sirup nalijeme do sterilovaných sklenic, uzavřeme je a necháme vychladnout. 
  6. Sirup podle chuti naředíme vodou a podáváme s ovocem.
,
  • Vybrali jsme pro Vás