Rybízovo-malinové nanuky
Ingredience:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 300 g bílého jogurtu
- 400 g ovoce (rybíz, maliny)
- 1 vanilkový cukr
Pracovní postup:
- Šlehačku vyšleháme dotuha. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku.
- Směs přendejte do uzavírací misky a dejte chladit. Během chlazení je nutné směs několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky. Pak ji vlijte do tvořítek na nanuky a nechte několik hodin zmrznout.
Koláč s rybízem a bezé
Ingredience:
- 60 g Hery
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 vajec
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml smetany ke šlehání
- 300 g červeného rybízu
- 100 g moučkového cukru
- tuk a hrubá mouka na plech
Pracovní postup:
- Změklou Heru vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a žloutky do husté pěny.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a společně se šlehačkou přimícháme do pěny. Pak přidáme sníh ze 3 bílků.
- Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a na povrchu ho uhladíme. V troubě ho při 180 °C necháme péct asi 20 minut.
- Rybíz otrháme od stopek, opláchneme a necháme okapat. Pak ho rozprostřeme na předpečený korpus.
- Ze zbylých bílků a moučkového cukru připravíme pevný sníh a pomocí cukrářského sáčku ho nastříkáme na ovoce.
- Koláč při 200 °C necháme péct ještě asi 8 minut, dokud sníh nazatuhne a nezrůžoví.
Čokoládový dortík s rybízovým krémem
Ingredience:
Korpus:
- 6 vajec (žloutky a bílky odděleně)
- 220 g krupicového cukru
- 200 g hořké čokolády
- 100 g hladké mouky
- 60 g kakaa
Náplň:
- 100 g červeného rybízu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
- 200 g mascarpone
- 100 g rybízového džemu
- 200 g směsi červeného, bílého a černého rybízu
Pracovní postup:
- Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a znovu prošleháme. Z bílků a zbylého cukru připravíme pevný sníh. Pak ho lehce vmícháme k čokoládové pěně. Nakonec do těsta zapracujeme prosátou mouku s kakaem.
- Dvě menší dortové formy (o průměru 20 cm) vyložíme pečicím papírem a rozetřeme do nich těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Korpusy necháme vychladnout a pak je vyjmeme z formy.
- Červený rybíz očistíme, omyjeme, osušíme a rozmixujeme dohladka. Smetanu vyšleháme s cukrem na pevnou šlehačku, přidáme rozmixovaný rybíz a mascarpone a dobře promícháme.
- Jeden korpus potřeme polovinou džemu a krému. Pak ho poklademe částí barevného rybízu. Navrch položíme druhý korpus a potřeme ho zbylým džemem i rybízovým krémem. Dozdobíme kuličkami rybízu.
Limonáda z rybízového sirupu
Ingredience na 1 l sirupu:
- 500 g červeného rybízu
- 250 g jahod
- 400 g přírodního cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
Pracovní postup:
- Rybíz a jahody očistíme a propasírujeme nebo umeleme na strojku na ovoce. Vzniklou šťávu (asi 650 ml) přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko.
- Do hrnce nalijeme 500 ml vody, přidáme cukr a přivedeme k varu. Povaříme asi 5 minut.
- Přidáme ovocnou šťávu a vanilkový lusk a vaříme dalších 10 minut. Pokud se na povrchu tvoří pěna, tak ji pomocí lžíce odstraníme.
- Nakonec vyjmeme lusk, vmícháme kyselinu citronovou a necháme chvíli odstát.
- Ještě teplý sirup nalijeme do sterilovaných sklenic, uzavřeme je a necháme vychladnout.
- Sirup podle chuti naředíme vodou a podáváme s ovocem.