Nejlépe zahřeje poctivá polévka. Zkuste ji podle Koko nebo Pauluse

  11:00
Spolu s klesajícími teplotami nastává ideální doba na misku teplé polévky. Následující recepty můžete až do čtvrtka ochutnat na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro benefiční Polívkovou smršť. Utržené peníze pomohou lidem po mozkové mrtvici nebo jiném poškození mozku.
Foodblogerka Veronika Koko Kokešová

Foodblogerka Veronika Koko Kokešová | foto: Alena Hrbková pro Polívkovou smršť

Zlatý drůbeží vývar

Podle receptu Veroniky Koko Kokešové

Ingredience na 1,5 litru vývaru:

Zeleninový vývar s nudlemi
  • cca 600 g drůbežích kostí a masa (ideálně skelet včetně krku doplněný dalšími krky nebo křídly)
  • 50 g mrkve
  • 50 g celer bulva
  • 40 g petržel
  • 100 g cibule
  • 50 g řapíkatý celer
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks bobkový list
  • 4 ks černý pepř
  • 3 ks nové koření
  • několik snítek čerstvé petrželky

Pracovní postup:

  1. Tajemstvím zlaté barvy vývaru je zelenina opečená místy dohněda, zapečené kosti a také ponechání čistých vrstev slupky na cibuli. Všechnu zeleninu očistěte, okrájejte, oloupejte - u každé uvádím gramáž již opracované zeleniny, která přijde do vývaru. Bylinky a řapíkatý celer si dejte stranou. Ostatní pokrájejte na větší kusy, cibuli oloupejte jen špinavou vrchní slupku a horizontálně ji rozkrojte na dvě poloviny. Na oleji v hrnci nebo na pánvi vše opečte.
  2. Do hrnce přidejte i drůbeží kosti s masem a vložte do trouby zapéct asi na 15 minut a 220 °C. Dejte na sporák, přidejte zbývající ingredience, zalijte studenou vodou. Přiveďte k mírnému varu a nechte pozvolna táhnout minimálně 90 minut. Poté slijte.
  3. Vývar můžete doplnit celestýnskými nebo polévkovými nudlemi.

Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem

Podle receptu Romana Pauluse, šéfkuchaře Radisson Blu Alcron

Ingredience:

Celerový krém podle Romana Pauluse
  • 60 g másla
  • 500 g celeru oloupaného
  • 50 g šalotky
  • 125 ml bílého vína
  • 80 ml bílého portského vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l smetany
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva
  • lanýžový olej

Pracovní postup:

  1. Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10 až 15 minut.
  2. Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, pokud má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny.
  3. V sezoně podáváme také s čerstvým bílým nebo černým lanýžem.

Dýňová polévka se semínky

Podle receptu Marka Fichtnera, šéfkuchaře Augustin Restaurantu

Ingredience:

Dýňový krém se semínky
  • 750 g dýně hokaido
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 ks šalotky
  • 150 g pórku
  • 150 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 až 3 PL bílého vinného octa
  • 2 PL cukru krystal
  • 150 ml bílého vína
  • sůl
  • 250 ml smetany 33 %
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • tymián

Pracovní postup:

  1. Dýni hokaido rozřízneme na čtvrtiny a vybereme semínka, nemusíme ji ale loupat. Osolíme a potřeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby rozpálené na 160 stupňů Celsia na 30 až 40 minut.
  2. Mezitím v hrnci na zbytku oleje osmahneme šalotku s pórkem a česnekem do sklovita. Přidáme tymián a bobkový list. Zastříkeneme octem a vínem. Přidáme upečenou dýni a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud slupka dýně nezměkne. Rozmixujeme, přecedíme, přidáme smetanu a zjemníme máslem. Nakonec dochutíme do sladkokysela solí, cukrem a octem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...