Výhodou perníčků je, že je můžete použít i jako dekoraci. Jejich základem je mouka, med a koření. Med patří mezi nejstarší sladidla a perníčky pekly už naše praprabáby. Co se týká perníkového koření, patří do něj například badyán, fenykl, hřebíček, nové koření, koriandr, skořice, anýz, muškátový ořech, pomerančová kůra... V kombinaci koření můžete experimentovat a hledat to vaše nejoblíbenější.
Perníkové těsto je třeba důkladně propracovat, nechat uležet. Větší tvary propíchněte špejlí, aby se při pečení nekroutily.
Perníčky
Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 12-18 minut
* 100 g sádla
* 400 g hladké mouky
* 2 lžičky jedlé sody
* 150 g cukru moučka
* 1 lžíce perníkového koření
* 50 g mletých lískových oříšků
* 2 vejce + vejce na potření
* 5 lžic medu
* bílková poleva
1. Sádlo rozpustíme a necháme ho lehce zchladnout. Mouku prosijeme s jedlou sodou, promícháme s cukrem, perníkovým kořením a mletými oříšky. Zapracujeme rozpuštěné sádlo, vejce a med. Vzniklé tužší těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň jeden den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vyválíme 4 mm silnou placku a vykrajujeme z ní perníčky. Ty přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 12-18 minut, podle velikosti tvarů.
3. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a vychladlé zdobíme bílkovou polevou.
Bílková polévka
250 g moučkového cukru, 2 bílky, 1 lžička škrobu. Dvakrát prosetý moučkový cukr se škrobem utřete dohladka s bílky. Přiliš tuhou polevu nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte moučkovým cukrem.
Perníkový adventní kalendář
Příprava: 20 minut + odležení 2 hodinY + pečení 35-40 minut
* 600 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžíce perníkového koření
* 200 g cukru moučka
* 50 g másla
* 60 g medu
* 3 velká vejce + 1 na potření
* 50 ml mléka
Zdobení
* bílková poleva
* potravinářské barvivo - žlutá, červená, zelená
* 100 g marcipánu
* kandované třešně
1. Mouku prosijeme s kakaem a sodou. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme vše na hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii odležet dvě hodiny.
2. Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto rozválíme na placku, přendáme ji na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 3540 minut.
4. Vychladlý perník ozdobíme bílkovou polevou, rozváleným marcipánem, vykrojeným do tvaru stromečku. Třešně na stromeček přilepte kapkou bílkové polevy.
Magické koření do perníčkůSKOŘICE BADYÁN HŘEBÍČEK NOVÉ KOŘENÍ ANÝZ KARDAMOM |