Recepty na perníčky: tipy od koření po polevu

  1:34
Máme za sebou první adventní neděli a je na čase vytáhnout z krabic vykrajovátka, nachystat si vál a napéct první várku cukroví. Začneme s perníčky.

Perníkový adventní kalendář. | foto: Isifa

Výhodou perníčků je, že je můžete použít i jako dekoraci. Jejich základem je mouka, med a koření. Med patří mezi nejstarší sladidla a perníčky pekly už naše praprabáby. Co se týká perníkového koření, patří do něj například badyán, fenykl, hřebíček, nové koření, koriandr, skořice, anýz, muškátový ořech, pomerančová kůra... V kombinaci koření můžete experimentovat a hledat to vaše nejoblíbenější.

Perníkové těsto je třeba důkladně propracovat, nechat uležet. Větší tvary propíchněte špejlí, aby se při pečení nekroutily.

Perníčky

Perníčky.

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 12-18 minut

* 100 g sádla
* 400 g hladké mouky
* 2 lžičky jedlé sody
* 150 g cukru moučka
* 1 lžíce perníkového koření
* 50 g mletých lískových oříšků
* 2 vejce + vejce na potření
* 5 lžic medu
* bílková poleva

1. Sádlo rozpustíme a necháme ho lehce zchladnout. Mouku prosijeme s jedlou sodou, promícháme s cukrem, perníkovým kořením a mletými oříšky. Zapracujeme rozpuštěné sádlo, vejce a med. Vzniklé tužší těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň jeden den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vyválíme 4 mm silnou placku a vykrajujeme z ní perníčky. Ty přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 12-18 minut, podle velikosti tvarů.
3. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a vychladlé zdobíme bílkovou polevou.

Bílková polévka

250 g moučkového cukru, 2 bílky, 1 lžička škrobu. Dvakrát prosetý moučkový cukr se škrobem utřete dohladka s bílky. Přiliš tuhou polevu nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte moučkovým cukrem.

Perníkový adventní kalendář

Perníkový adventní kalendář.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodinY + pečení 35-40 minut

* 600 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžíce perníkového koření
* 200 g cukru moučka
* 50 g másla
* 60 g medu
* 3 velká vejce + 1 na potření
* 50 ml mléka

Zdobení
* bílková poleva
* potravinářské barvivo - žlutá, červená, zelená
* 100 g marcipánu
* kandované třešně

1. Mouku prosijeme s kakaem a sodou. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme vše na hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii odležet dvě hodiny.
2. Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto rozválíme na placku, přendáme ji na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 3540 minut.
4. Vychladlý perník ozdobíme bílkovou polevou, rozváleným marcipánem, vykrojeným do tvaru stromečku. Třešně na stromeček přilepte kapkou bílkové polevy.

Magické koření do perníčků

SKOŘICE
K Vánocům neodmyslitelně patří. Využívá se nejčastěji při přípravě sladkých jídel, pečiva, horkých nápojů, ale podtrhne i chuť třeba rajské omáčky. Skořice zvyšuje apetit a zlepšuje trávení.

BADYÁN
Má tvar hvězdy a nasládlou kořeněnou chuť. Podobně jako anýz je hojně využíván v asijských kuchyních. V perníku podtrhne jeho chuť, vynikne i v kompotech či ve svařeném víně. Používá se při kolikách a revmatismu.

HŘEBÍČEK
Jde vlastně o nerozvinutá poupata, pro která je typická nasládlá chuť, která přechází až do hořké. Hlídejte, aby hřebíček nebyl černý - to je už příliš starý. Hodí se do sladkých i pikantních pokrmů.

NOVÉ KOŘENÍ
Poznáte ho podle palčivé kořeněné chuti - najdete v něm trochu od hřebíčku, trochu od pepře, skořice a muškátu. Neobejdete se bez něj při přípravě zvěřiny, mas, marinád, omáček či polévek. A chybět nemůže ani ve vánočním cukroví.

ANÝZ
Tohle koření oceníte, pokud vás trápí kašel, působí i proti nadýmání a podporuje vylučování žluče. Využívá se hodně v indické kuchyni, do chlebů, oceníte ho v jablečných kompotech či v likérech.

KARDAMOM
U nás není tolik známý a tak používaný. I proto je nejvyšší čas to změnit. Hodí se právě do perníčků, vánoček, mazanců. Vyzkoušet ho můžete i v kávě či čaji. Navíc mírní nevolnost a pálení žáhy a jsou mu přisuzovány i afrodizikální účinky.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...