Doporučujeme

Dýňová, čočková a mrkvová. Vyzkoušejte podzimní polévky, které zahřejí

  • 6
Co vařit, když se venku ochladilo a fouká ze strnišť? Přece vydatnou zeleninovou nebo luštěninovou polévku, které zahřeje i zasytí. My jsme vybrali skvělou podzimní čtveřici. Která z nich je u vás doma favoritkou? Hlasujte v anketě na konci článku.
Dýňová polévka

Dýňová polévka

Ingredience:

  • 1 kg máslové dýně
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 4 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl a mletý černý pepř
  • mletý zázvor
  • 1 pomeranč
  • 200 ml smetany na vaření
  • 4 plátky slaniny
  • 2 lžíce zakysané smetany

Pracovní postup:

  1. Dýni očistíme, omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme ji na menší kousky. Cibuli, česnek a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a všechnu zeleninu krátce orestujeme. Zalijeme ji zeleninovým vývarem a dochutíme solí, pepřem a zázvorem. Přiklopíme a vaříme doměkka.
  3. Když dýně změkne, rozmixujeme vše dohladka. Přidáme pomerančovou šťávu, promícháme a přilijeme smetanu. Krátce povaříme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
  4. Plátky slaniny opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě. Polévku rozdělíme do talířů, ozdobíme zakysanou smetanou a slaninou. Podáváme s opečenou bagetou.
Fazolovo-čočková polévka

Fazolovo-čočková polévka

Ingredience:

  • 200 g čočky
  • 200 g fazolí
  • 1 kg vepřových uzených žeber
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce octa
  • sůl a mletý černý pepř

Na ozdobení:

  • 1 jarní cibulka
  • 1 vařená karotka
  • 1 hrst petrželky

Pracovní postup:

  1. Čočku a fazole propláchneme a dáme do tlakového hrnce. Přidáme uzená žebra, oloupané stroužky česneku, zelenou papriku nakrájenou na kousky a rajský protlak. Vše zalijeme vodou. Hrnec podle návodu uzamkneme poklicí, regulaci tlaku nastavíme na stupeň 1 a přivedeme k varu. Když z regulátoru tlaku začne unikat pára, teplotu zmírníme a vše vaříme 15 minut.
  2. Hrnec odstavíme, opatrně vypustíme všechnu páru a víko odstraníme. Vyjmeme žebra, obereme z nich maso, nakrájíme je na menší kousky a vrátíme do polévky.
  3. Polévku ochutíme octem, solí a pepřem. Nalijeme ji do talířů a každou porci ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou, proužky karotky a lístky petrželky.
Mrkvová polévka s kokosovým mlékem

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • 800 g mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • 60 g neloupaných mandlí
  • 400 ml kokosového mléka
  • mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky, česnek oloupeme a stroužky necháme vcelku.
  2. V hrnci rozehřejeme olej spolu s máslem a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme česnek a mrkev a opečeme je. Přisypeme kari koření, krátce orestujeme a vše zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme a vaříme, dokud není mrkev měkká.
  3. Mandle nasekáme nahrubo a orestujeme je na suché pánvi. Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vmícháme do ní kokosové mléko. Dochutíme ji solí a pepřem, rozdělíme do talířů a ozdobíme mandlemi.
Brokolicový krém

Brokolicový krém

Ingredience:

  • 800 g brokolice
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 300 g kuřecího masa
  • 300 ml smetany
  • sůl a mletý bílý pepř

Pracovní postup:

  1. Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a silnější stonky nakrájíme. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na másle. Zalijeme ji vývarem, vložíme kuřecí maso a brokolici.
  2. Vaříme asi 5 minut. Pak vyjmeme několik růžiček brokolice a necháme je na pozdější ozdobení polévky. Polévku znovu přivedeme k varu a když je maso měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na kostičky.
  3. Brokolici s vývarem rozmixujeme. Přilijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Vložíme zpět kuřecí maso a necháme provařit. Krém rozdělíme do misek, ozdobíme růžičkami brokolice a podáváme s opečenou na kostičky nakrájenou houskou.
  4. Pro zkrácení doby přípravy použijeme vařené kuřecí maso, které v polévce jen prohřejeme.
Ilustrační snímek

Hlasujte pro svou favoritku

Která z podzimních polévek je u vás doma nejoblíbenější?

celkem hlasů: 372
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 15. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • Vybrali jsme pro Vás