Dýňová polévka
Ingredience:
- 1 kg máslové dýně
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 4 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl a mletý černý pepř
- mletý zázvor
- 1 pomeranč
- 200 ml smetany na vaření
- 4 plátky slaniny
- 2 lžíce zakysané smetany
Pracovní postup:
- Dýni očistíme, omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme ji na menší kousky. Cibuli, česnek a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme máslo a všechnu zeleninu krátce orestujeme. Zalijeme ji zeleninovým vývarem a dochutíme solí, pepřem a zázvorem. Přiklopíme a vaříme doměkka.
- Když dýně změkne, rozmixujeme vše dohladka. Přidáme pomerančovou šťávu, promícháme a přilijeme smetanu. Krátce povaříme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Plátky slaniny opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě. Polévku rozdělíme do talířů, ozdobíme zakysanou smetanou a slaninou. Podáváme s opečenou bagetou.
Fazolovo-čočková polévka
Ingredience:
- 200 g čočky
- 200 g fazolí
- 1 kg vepřových uzených žeber
- 3 stroužky česneku
- 1 zelená paprika
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce octa
- sůl a mletý černý pepř
Na ozdobení:
- 1 jarní cibulka
- 1 vařená karotka
- 1 hrst petrželky
Pracovní postup:
- Čočku a fazole propláchneme a dáme do tlakového hrnce. Přidáme uzená žebra, oloupané stroužky česneku, zelenou papriku nakrájenou na kousky a rajský protlak. Vše zalijeme vodou. Hrnec podle návodu uzamkneme poklicí, regulaci tlaku nastavíme na stupeň 1 a přivedeme k varu. Když z regulátoru tlaku začne unikat pára, teplotu zmírníme a vše vaříme 15 minut.
- Hrnec odstavíme, opatrně vypustíme všechnu páru a víko odstraníme. Vyjmeme žebra, obereme z nich maso, nakrájíme je na menší kousky a vrátíme do polévky.
- Polévku ochutíme octem, solí a pepřem. Nalijeme ji do talířů a každou porci ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou, proužky karotky a lístky petrželky.
Mrkvová polévka s kokosovým mlékem
Ingredience:
- 800 g mrkve
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1 lžička kari koření
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- 60 g neloupaných mandlí
- 400 ml kokosového mléka
- mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky, česnek oloupeme a stroužky necháme vcelku.
- V hrnci rozehřejeme olej spolu s máslem a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme česnek a mrkev a opečeme je. Přisypeme kari koření, krátce orestujeme a vše zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme a vaříme, dokud není mrkev měkká.
- Mandle nasekáme nahrubo a orestujeme je na suché pánvi. Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vmícháme do ní kokosové mléko. Dochutíme ji solí a pepřem, rozdělíme do talířů a ozdobíme mandlemi.
Brokolicový krém
Ingredience:
- 800 g brokolice
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 800 ml zeleninového vývaru
- 300 g kuřecího masa
- 300 ml smetany
- sůl a mletý bílý pepř
Pracovní postup:
- Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a silnější stonky nakrájíme. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na másle. Zalijeme ji vývarem, vložíme kuřecí maso a brokolici.
- Vaříme asi 5 minut. Pak vyjmeme několik růžiček brokolice a necháme je na pozdější ozdobení polévky. Polévku znovu přivedeme k varu a když je maso měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na kostičky.
- Brokolici s vývarem rozmixujeme. Přilijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Vložíme zpět kuřecí maso a necháme provařit. Krém rozdělíme do misek, ozdobíme růžičkami brokolice a podáváme s opečenou na kostičky nakrájenou houskou.
- Pro zkrácení doby přípravy použijeme vařené kuřecí maso, které v polévce jen prohřejeme.
Hlasujte pro svou favoritku
Která z podzimních polévek je u vás doma nejoblíbenější?
celkem hlasů: 372
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 15. října 2022. Anketa je uzavřena.