Doporučujeme

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

  • 2
Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy. Včetně chladných a lezavých večerů, kdy se domů těšíme i proto, že si dáme pořádnou porci hutné a teplé polévky. Každý má tu svou oblíbenou, ale stojí za to občas vyzkoušet zase něco nového.
Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ingredience:

  • 400 g mrkve
  • 2 brambory
  • 1 velká cibule
  • olej
  • 3 cm zázvoru
  • vývar (nemusí být)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g parmazánu 
  • čerstvá petrželka nebo koriandr

Pracovní postup:

  1. Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Ve velkém hrnci ji zpěníme na oleji a opékáme dosklovata. Pak přidáme nakrájenou mrkev a brambory, zarestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme asi deset minut.
  3. Pak oloupeme zázvor, nastrouháme ho a vmícháme k vařící se zelenině. Osolíme a opepříme. Vaříme dál, až mrkev a brambory změknou. 
  4. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, přilijeme vývar nebo vodu, pokud je polévka moc hustá, a podáváme posypanou parmazánem nastrouhaným na hoblinky. Sypeme čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
Chalupářská bramboračka

Chalupářská bramboračka

Ingredience:

  • čerstvé nebo sušené houby 
  • 3 větší mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 3 brambory
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce sádla
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • majoránka
  • petrželka na posypání

Pracovní postup:

  1. Houby očistíme a nakrájíme, ty sušené namočíme do horké vody. 
  2. Mrkev, petržel, celer a brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo a na něm osmahneme nasekanou cibuli. Pak přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer a za stálého míchání necháme zezlátnout a rozvonět. 
  4. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, osolíme a vaříme asi 20 minut.
  5. Pak přidáme houby, nasekaný česnek a vaříme ještě nejméně 15 minut. Dochutíme solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou.
Valašská kyselica

Valašská kyselica

Ingredience:

  • 3 větší brambory
  • 400 g kysaného zelí
  • 3 bobkové list
  • 3 kuličky nového koření
  • lžička kmínu
  • 1 lžíce másla
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 klobása
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 g zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě vaříme doměkka. V druhém hrnci podusíme zelí i s nálevem a hrnkem vody. Přidáme koření a bobkové listy.
  2. Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijeme je i s vodou k zelí. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu.
  3. V mléce rozkvedláme mouku a přilijeme do zelí a důkladně rozmícháme. Přidáme slaninu s klobásou a vaříme zhruba 15 minut. Odstavíme z plotýnky, dochutíme zakysanou smetanou a solí a pepřem.
Francouzská čočková polévka

Francouzská čočková polévka

Ingredience:

  • 300 g čočky
  • 2 mrkve
  • 1 pastinák
  • 3 rajčata
  • 100 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
  • 1 červená cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sušená bazalka nebo provensálské byliny

Pracovní postup:

  1. Čočku přebereme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 4 hodiny odležet. Pak vodu slijeme, nalijeme novou a vaříme doměkka.
  2. Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata překrájíme na čtvrtiny. Fazolky očistíme a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
  3. Na oleji orestujeme cibuli, ke konci přidáme česnek a pak vmícháme kořenovou zeleninu, rajčata a fazolky. Chvílí na mírném plameni mícháme, pak zalijeme asi půllitrem vody, osolíme a vaříme do změknutí kořenové zeleniny. Ke konci přidáme sušené bylinky.
  4. Uvařenou čočku rozmixujeme tyčovým mixérem nahrubo, přidáme zeleninovou směs a zředíme vodou tak, aby měla polévka požadovanou konzistenci.
  5. Prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, případně ještě čerstvým prolisovaným česnekem, a podáváme.
Slovenská kapustnica

Slovenská kapustnica

Ingredience:

  • 1,5 kg uzených žeber
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 l vody
  • 4 střední brambory
  • lžíce vepřového sádla
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 lžičky mleté papriky
  • hrst sušených hub
  • 700 g kysaného zelí
  • 1 čabajka
  • lžička kmínu
  • hrst sušených švestek
  • sůl a čerstvě pepř
  • lžíce medu
  • zakysaná smetana a tymián na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Do velkého hrnce dáme vařit uzená žebra, která zalijeme 3 litry vody. Přidáme lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vaříme zhruba 3 hodiny. Pak vývar přecedíme a maso ze žeber obereme a nakrájíme.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody s kmínem.
  3. Ve větším hrnci osmažíme na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprášíme paprikou, a jakmile se začne přichytávat, zalijeme hotovým uzeným vývarem.
  4. Sušené houby zalijeme trochou horké vody a necháme odstát. Celé přilijeme k vývaru.
  5. Kysané zelí vymačkáme stranou do misky. Zelí nakrájíme, přidáme do vývaru a chvíli povaříme.
  6. Čabajku nakrájíme na kolečka a spolu s uzeným masem přidáme do polévky. Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidáme.
  7. Dochutíme solí, pepřem a tekutinou z kysaného zelí. Chuť zjemníme medem. Nakonec přidáme nakrájené švestky a necháme prohřát. Podáváme se zakysanou smetanou a tymiánem.

  • Vybrali jsme pro Vás