Čtvrtek 15. dubna 2021, svátek má Anastázie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 15. dubna 2021 Anastázie

Pivo jako základ české kuchyně. Hodí se pod buřty, k rybě i do závinu

K české kuchyni pivo patří nejen jako prostředek ke spláchnutí vepřo knedlo zela nebo k zahnání žízně, ale také jako někdy zbytečně opomíjená ingredience. Využít ho přitom můžete jak při přípravě polévek či omáček, tak jemných dezertů mnohdy pamatujících slávu Rakousko-Uherska.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

První pivo (nebo spíše nápoj, který lze považovat za jeho předchůdce) se vařilo již sedm tisíc let před naším letopočtem v Mezopotámii, receptura tehdy ovšem ještě neobsahovala chmel, ale pouze obilný slad. Chmelový nápoj si naši předkové začali vychutnávat až o mnoho tisíciletí později, tedy v období raného středověku. Nejstarší doložený český pivovar fungoval při Břevnovském klášteře v Praze, který byl založen v roce 993.

Co Čech, to pivař?

Pivo je původně staroslověnské slovo označující „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“, a to je více než výstižné. Nápoj, který se dnes pije doslova na celém světě, je přitom pokládán za jeden z českých národních symbolů. Od roku 2008 je dokonce termín „české pivo“ chráněn jako zeměpisné označení. 

Většinu domácí produkce (90 %) tvoří světlé pivo plzeňského typu. V posledních letech je v České republice patrný rozmach malých pivovarů, které si získaly popularitu mezi pivními fajnšmekry. O oblibě tohoto nápoje u nás svědčí i fakt, že ročně se v Česku vypije přes 150 litrů piva na hlavu.

Pivo odedávna sloužilo nejen k zahnání žízně, ale také jako ingredience v kuchyni. Podlévalo se jím maso a přidávalo se do kaší nebo polévek, které sloužily i jako životabudič při nemoci nebo v těhotenství či po porodu. 

Recepty, ve kterých pivo hrálo jednu z hlavních rolí, byly později také součástí rakousko-uherské kuchyně, ze které vychází i ta česká. Najdeme je jak v kuchařkách proslulých královen vařečky, jako byla Magdalena Dobromila Rettigová nebo Marie Janků-Sandtnerová, tak v receptářích současných foodblogerů.

„Pivo se výborně hodí na podlévání zvěřiny. Doporučuji zkusit uvařit kance na pivu se švestkami. Pivo použijte do marinády společně s česnekem, bobkovými listy a tymiánem. Důležité je při vaření používat silnější pivo, které je chuťově extraktivnější a dodá pokrmu výraznější chuť,“ radí  Michael Beneš z pivovaru Bizon, který už dvakrát získal ocenění Regionální potravina v Plzeňském kraji.

„Osobně mám také moc rád marmeládu s pivem,“ prozrazuje Beneš s tím, že díky použitým americkým aromatickým chmelům, které dodávají nápoji tóny citrusů a tropického ovoce, se pro její domácí výrobu hodí kupříkladu pivo Aparát 14°. „Potřebovat budete ještě cukr, citron, vanilkové lusky, nové koření, hřebíček, badyán, pomerančovou kůru a pektin,“ dodává.

Lék i nepřítel

Pivo obsahuje relativně malé množství alkoholu (30 až 50 g v jednom litru) a pak ještě zhruba dva tisíce dalších látek od sacharidů přes bílkoviny, polyfenolické sloučeniny až po minerální látky a vitaminy. Je poměrně známým faktem, že je bohatým zdrojem vitamínů řady B i antioxidantů. Obsahuje ovšem také draslík, sodík, chloridy, vápník, fosfor, hořčík nebo křemík. Mimo jiné je v něm zastoupena také kyselina listová. 

Mezi pozitivní účinky konzumace piva se počítá třeba lepší trávení, zlepšení nálady, podpora krevního oběhu, snížení rizika srdečních příhod nebo snížení krevního tlaku.

Jelikož se ale jedná o alkoholický nápoj, je třeba konzumovat ho střídmě. I proto, že výrazně zvyšuje kalorický příjem (jeden půllitr piva tvoří zhruba 20 % doporučeného denního příjmu energie).  

Pomocník v kuchyni

Při přípravě pokrmů se s tímto nápojem setkáme nejčastěji jako s bujarým kumpánem masitých pokrmů od vepřového přes drůbež až po divočinu, kde se světlé i tmavé pivo používá k marinování a podlévání při pečení či dušení.

Zajímavou chuť dodá také mletému masu nebo přidané do těstíčka promění obyčejný řízek v nebeskou manu. Navíc přítomnost piva v obalovací hmotě zabraňuje tomu, aby pokrm nasál příliš mnoho tuku, což je více než žádoucí.

Fajnšmekři také v pivu maso vaří (třeba uzené) nebo je přidávají do směsi na bramborák či nádivku. Pivo si skvěle rozumí i se sladkovodními rybami od kapra po úhoře. Zajímavě dochutí také zeleninové či houbové pokrmy.

Pivo najdeme i v mnoha velejemných moučnících, kterým dodává lehkost (urychluje kupříkladu kynutí) nebo šmrnc. V tomto případě volte raději pivo lehčí a sladší. Tmavé jedině tehdy, pokud je to v receptu výslovně uvedeno.

Pivo se podle Michaela Beneše hodí také k párování, a to zdaleka nejen se slanými pokrmy. „Čokoládové a karamelové tóny z tmavých sladů se hodí i k dezertům, ve kterých je použita čokoláda, například mousse nebo brownies,“ míní.

Tip: Zlatavý mok můžete přidat i do pikantních domácích pomazánek, ty ovšem spotřebujte co nejdříve, aby nedošlo k jejich zkvašení. 

Zkuste také tyto recepty s pivem:

Autor:
  • Nejčtenější

Odpustíš mu, i když jsi kvůli němu málem umřela? Ptala se náhradní manželka

„V životě bych neřekla, že se v Praze i takhle bydlí,“ prohlásila Šárka, když se po deseti dnech v zahradní chatce se...

Klidně bych k vám šla, napsala Stropnickému a Krejčíkovi dívka z dětského domova

Dvojici Matěji Stropnickému a Danielu Krejčíkovi se přihlásila devítiletá dívka z dětského domova. „Říkal jsi, že bys...

Syndrom mrtvé zadnice není vtip, ale reálné nebezpečí doby koronavirové

Dříve hrozil jen lidem se sedavým zaměstnáním, nyní se nebezpečí rozšířilo i na většinu zbytku populace. Řeč je o...

U takové svi.. nemusím být inteligentní. Ve Výměně se vyhrožovalo rozvodem

V jedné rodině pohoda, ve druhé napětí a tichá domácnost. Pavlovi s vyměněnou manželkou došlo, že doma může být dobře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Alkohol je v Česku lék na všechno, a kdo nepije, je divnej, říká abstinentka

Po porodu dcery propadla na tři a půl roku alkoholu. Život Michaele Duffkové zachránila až léčebna. Svůj příběh vydala...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Crepes Suzette jsou palačinky s pomerančovou omáčkou. Šampion lahodné chuti

Tyto palačinky patří mezi pokrmy, které vznikly při přípravě omylem. Ale díky duchapřítomnosti kuchaře se z omylu...

Dříve se sladilo i maso, lékaři léčili jídlem, říká antropoložka Eva Ferrarová

Premium Jídlo je důležitější než sex, je symbolem moci, naší identitou i mostem k ostatním. Proč jíme, co jíme, a jak to...

K cukrařině zběhla z vysoké školy, dnes určuje trendy v severních Čechách

Dominika Tesařová je jednou z nejvýraznějších cukrářek ze severních Čech. A přitom se do oboru dostala vlastně náhodou....

Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři

Věhlasní šéfkuchaři ani na Velikonoce nelení a pro svá výdajová okénka připravují různé speciality. Zkuste se...

Advantage Consulting, s.r.o.
TEAM MANAGER IT DESK

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 45 000 - 50 000 Kč

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Podstoupím úpravu prsou. Není čas cvičit a chroustat mrkev, říká Kalivodová

Andrea Kalivodová (43) se svěřila s tím, proč se rozhodla podstoupit remodelaci prsou. Operní pěvkyně v rozhovoru pro...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...

Karel neskrýval, že chce syna, prozradila těhotná Lilia Khousnoutdinova

Lilia Khousnoutdinova (32) a Karel Janeček (47) se za pár týdnů dočkají miminka. Publicistka, návrhářka a cestovatelka...