Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

aktualizováno 
Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici čerstvě natočeného piva? Kromě pití ale můžete nejpopulárnější nápoj Čechů využít i v kuchyni. A to zdaleka nejen při přípravě slaných pokrmů.
Část 1/4

Fotogalerie

Podobně jako víno, je i pivo velmi zajímavou kuchyňskou ingrediencí, která profesionálním i amatérským kuchařům a kuchařkám nabízí prostor pro uplatnění těch nejbláznivějších nápadů.

Nebojte se proto experimentovat jak s různými typy piv a pivních speciálů, tak s kombinacemi chutí. Chmelový mok, který je vedle vody a čaje nejoblíbenějším nápojem na světě, si totiž notuje nejen s klasickou vepřovou nebo klobáskami, ale překvapivě i se saláty, mořskými plody, čokoládou nebo karamelem.

O párování piva s jídly, ale také o tradiční výrobě tohoto nápoje nebo o místech, kam se za zlatavým mokem s bílou čepicí u nás vydat, se dočtete v zajímavé Knize o pivu Pavla Borowiece a Marcely Titzlové. Najdete v ní ale také rady a tipy, jak pivo využít v kuchyni.

8 zásad pro výběr správného piva do kuchyně

  1. Pivo musí být kvalitní a v dobré kondici. Vždy používejte takové pivo, kterého se sami s chutí napijete.
  2. Lepší je pivo plnější, silnější. Nikoli kvůli obsahu alkoholu, ale aby bylo chuťově výrazné a hutné.
  3. Pro vaření jsou vhodnější piva lahvovaná s vyznačenou trvanlivostí na obalu. Pokud si přivezete z výletu pivo v PET lahvi, počítejte s minimální trvanlivostí.
  4. Lahvové pivo, které použijete při vaření, by nemělo být otevřené déle než několik hodin.
  5. Pivo na vaření by mělo mít ve většině případů pokojovou teplotu.
  6. U piva v kuchyni neplatí „čím více, tím lépe.“ Je třeba dodržovat recept a nezvyšovat svévolně dávky, protože přílišná hořkost může pokrm zničit.
  7. Počítejte s tím, že zahřáté pivo pění, a používejte proto větší hrnce.
  8. V případě světlého ležáku vybírejte raději méně výrazně chmelené značky a používejte je pouze při poměrně krátké přípravě.

Zdroj: Kniha o pivu

Autor:

Nejčtenější

Falešná lékařka prováděla plastické operace a zohyzdila několik lidí

Falešná lékařka Alyona Verdyová operovala desítky lidí.

Alyona Verdyová se vydávala za lékařku a operovala desítky lidí, aniž by vystudovala lékařskou školu. Pacienty...

Když se mu bráním, jsem dolámaná. Ve Výměně manželek tekly slzy

Kristýna se synem Markem a její přítel Pavel žijí v Liberci.

„Přijedeme domů, sbalím si věci a odcházím. S herečkou nebudu,“ končil tentokrát televizní Výměnu manželek Pavel (30)....

Nebrala antikoncepci, aby neztloustla, tak se v sedmnácti stala matkou

„Martinka nechtěla brát antikoncepci, aby nebyla tlustá, tak čekáme miminko,“...

V dalším pokračování Malých lásek jste tentokrát mohli vidět nejen nejmladší rodičku celé série, teprve sedmnáctiletou...

Tomáš se mně nemůže přizpůsobit, musím já, říká Anna Satoranská

Anna Satoranská

Společně se svým otcem Pavlem Maurerem pořádá gastronomické výlety do světa, vydává průvodce po restauracích a pořádá...

Zprvu jsem dietu před okolím tajila, říká žena, která zhubla 27 kilogramů

Jiřina Sedlmajerová zhubla 27 kilogramů.

Jiřina vaří v mateřské školce, se zdravým jídelníčkem pro sebe si však hodně dlouho neuměla poradit. Nakonec jí...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Tagliatelle se smetanovou omáčkou, špenátem a žampiony

Tagliatelle se smetanovou omáčkou, špenátem a žampiony

Těstoviny jsou ideální rychlou večeří. Vyzkoušejte náš recept na tagliatelle se smetanovou omáčkou, špenátem a...

RECEPT DNE: Švédské kuličky se smetanovou omáčkou

Švédské kuličky se smetanovou omáčkou

Proslulé švédské kuličky z mletého masa miluje snad každý. Vyzkoušejte náš recept na toto oblíbené severské jídlo.

RECEPT DNE: Skládaný hruškový koláč

Skládaný hruškový koláč

Máte rádi hrušky? Vyzkoušejte náš recept na vynikající koláč, na kterém si můžete o víkendu pochutnat celá rodina.

Najdete na iDNES.cz