Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

aktualizováno 
Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici čerstvě natočeného piva? Kromě pití ale můžete nejpopulárnější nápoj Čechů využít i v kuchyni. A to zdaleka nejen při přípravě slaných pokrmů.
Část 1/4

Fotogalerie

Podobně jako víno, je i pivo velmi zajímavou kuchyňskou ingrediencí, která profesionálním i amatérským kuchařům a kuchařkám nabízí prostor pro uplatnění těch nejbláznivějších nápadů.

Nebojte se proto experimentovat jak s různými typy piv a pivních speciálů, tak s kombinacemi chutí. Chmelový mok, který je vedle vody a čaje nejoblíbenějším nápojem na světě, si totiž notuje nejen s klasickou vepřovou nebo klobáskami, ale překvapivě i se saláty, mořskými plody, čokoládou nebo karamelem.

O párování piva s jídly, ale také o tradiční výrobě tohoto nápoje nebo o místech, kam se za zlatavým mokem s bílou čepicí u nás vydat, se dočtete v zajímavé Knize o pivu Pavla Borowiece a Marcely Titzlové. Najdete v ní ale také rady a tipy, jak pivo využít v kuchyni.

8 zásad pro výběr správného piva do kuchyně

  1. Pivo musí být kvalitní a v dobré kondici. Vždy používejte takové pivo, kterého se sami s chutí napijete.
  2. Lepší je pivo plnější, silnější. Nikoli kvůli obsahu alkoholu, ale aby bylo chuťově výrazné a hutné.
  3. Pro vaření jsou vhodnější piva lahvovaná s vyznačenou trvanlivostí na obalu. Pokud si přivezete z výletu pivo v PET lahvi, počítejte s minimální trvanlivostí.
  4. Lahvové pivo, které použijete při vaření, by nemělo být otevřené déle než několik hodin.
  5. Pivo na vaření by mělo mít ve většině případů pokojovou teplotu.
  6. U piva v kuchyni neplatí „čím více, tím lépe.“ Je třeba dodržovat recept a nezvyšovat svévolně dávky, protože přílišná hořkost může pokrm zničit.
  7. Počítejte s tím, že zahřáté pivo pění, a používejte proto větší hrnce.
  8. V případě světlého ležáku vybírejte raději méně výrazně chmelené značky a používejte je pouze při poměrně krátké přípravě.

Zdroj: Kniha o pivu

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Gratinovaný chřest ve slanině

Gratinovaný chřest ve slanině

Chřestu není nikdy dost! A když je teď sezona, tak si ho pořádně užijte.

RECEPT DNE: Gratináda z mladé zeleniny

Gratináda z mladé zeleniny

Je jaro a zelenina na talíři má pro nás důležitý význam, protože nám doplní potřebné vitaminy a minerály, které nám po...

RECEPT DNE: Bylinková jarní polévka s krutony

Bylinková jarní polévka

Bylinky vám na jaře dodají spoustu vitaminů. Zkuste s nimi vykouzlit třeba skvělou polévku, kterou máte hotovou za pár...

Najdete na iDNES.cz