Pivní polévka „gramatika“
Tato vydatná polévka byla populární zejména ve středověku a raném novověku v mnoha evropských kuchyních, podávala se zpočátku především po ránu. Vy si ji ale můžete vychutnat třeba k obědu.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
617 KCal
28 %
26 %
-
Energie
2582 KJ
28 %
26 %
-
Sacharidy
65,6 g
75 %
66 %
-
Vláknina
5,2 g
17 %
17 %
-
Bílkoviny
12,9 g
20 %
19 %
-
Tuky
25,1 g
39 %
36 %
-
nasycené
10,2 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Chléb rozdrtíme a vsypeme do hrnce. Zalijeme ho pivem a necháme nabobtnat.
- Základ na polévku přivedeme k varu. Rozpustíme v něm máslo, přidáme do něj kmín a necháme ho vařit.
- Když se chléb rozvaří, polévku propasírujeme. Vmícháme do ní žloutky rozšlehané ve smetaně a už ji jen prohřejeme (nevaříme!).
- Chléb nakrájíme na kostičky a na troše oleje na pánvi ho opečeme dozlatova. Polévku rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme krutóny a petrželkou.