Pivní polévka „gramatika“

Tato vydatná polévka byla populární zejména ve středověku a raném novověku v mnoha evropských kuchyních, podávala se zpočátku především po ránu. Vy si ji ale můžete vychutnat třeba k obědu.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 35 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    617 KCal

    28 %

    26 %

  • Energie

    2582 KJ

    28 %

    26 %

  • Sacharidy

    65,6 g

    75 %

    66 %

  • Vláknina

    5,2 g

    17 %

    17 %

  • Bílkoviny

    12,9 g

    20 %

    19 %

  • Tuky

    25,1 g

    39 %

    36 %

  • nasycené

    10,2 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Chléb rozdrtíme a vsypeme do hrnce. Zalijeme ho pivem a necháme nabobtnat.
  2. Základ na polévku přivedeme k varu. Rozpustíme v něm máslo, přidáme do něj kmín a necháme ho vařit.
  3. Když se chléb rozvaří, polévku propasírujeme. Vmícháme do ní žloutky rozšlehané ve smetaně a už ji jen prohřejeme (nevaříme!).
  4. Chléb nakrájíme na kostičky a na troše oleje na pánvi ho opečeme dozlatova. Polévku rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme krutóny a petrželkou.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.