Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 35 min

bez chlazení

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    292 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1222 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    29,1 g

    33 %

    29 %

  • Vláknina

    3,2 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    10,0 g

    16 %

    15 %

  • Tuky

    14,3 g

    22 %

    20 %

  • nasycené

    6,9 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli a pórek očistíme a nakrájíme najemno.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli s pórkem. Poté přidáme brambory a chvilku orestujeme. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a brambory uvaříme doměkka. Poté vše rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto zpět do hrnce.
  3. Polévku zjemníme mlékem a smetanou a vše ještě krátce prohřejeme. Podle chuti osolíme a opepříme a necháme zchladnout. Poté ji dáme vychladit do lednice.
  4. Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme nasucho na pánvi dozlatova. Před podáváním ozdobíme polévku krutony a najemno nasekanou pažitkou. Nakonec jemně zakápneme olejem.
Autor:

Podobné recepty

Bylinková krémová polévka

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Hráškovo-mátová polévka

Hrášek si s mátou dokonale rozumí. Připravte si tuto báječnou polévku.

Vichyssoise

Tradiční francouzská polévka.

Velikonoční kopřivová polévka

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Severská koprovo-špenátová polévka

Uvařte si u vás doma tradiční polévku ze Skandinávie.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.