Ingredience
Postup
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli a pórek očistíme a nakrájíme najemno.
- V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli s pórkem. Poté přidáme brambory a chvilku orestujeme. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a brambory uvaříme doměkka. Poté vše rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto zpět do hrnce.
- Polévku zjemníme mlékem a smetanou a vše ještě krátce prohřejeme. Podle chuti osolíme a opepříme a necháme zchladnout. Poté ji dáme vychladit do lednice.
- Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme nasucho na pánvi dozlatova. Před podáváním ozdobíme polévku krutony a najemno nasekanou pažitkou. Nakonec jemně zakápneme olejem.