Medové perníčky
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 vejce + 1 žloutek
- 80 g másla
- 1 bílek na potření
Na polevu:
- 1 bílek
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 180 g moučkového cukru
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme s kakaem, práškem do perníku a moučkovým cukrem. Přidáme med, vejce, žloutek, změklé máslo a rum. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 60 minut v chladu odpočinout.
- Těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme z něj různé tvary. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 10 minut. Ihned po upečení je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme zchladnout.
- Nejlépe až druhý den je ozdobíme bílkovou polevou. Z bílků, citronové šťávy a moučkového cukru utřeme hladkou lesklou polevu. Přendáme ji do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a perníčky ozdobíme. Necháme zaschnout.
Celozrnné perníčky
Ingredience:
- 70 g ztuženého tuku (omegy)
- 260 g medu
- 4 vejce
- 10 g kakaa
- 1-2 lžíce koření do perníku
- 360 g celozrnné žitné mouky
- 300 g žitné chlebové mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- jádra vlašských ořechů, mandle (celé i lupínky) a sušené brusinky na ozdobu
- 1 vejce na potření
Pracovní postup:
- Tuk s medem dáme do kovové mísy a na horké vodní lázni je necháme rozpustit. Mísu vyjmeme a do směsi vmícháme vejce, kakao a koření. Pak přidáme 1/3 prosáté mouky (oba druhy) promísené se sodou. Vymícháme těsto, do něhož pak na vále zapracujeme zbylou mouku. Hotové těsto zabalíme a necháme v chladu alespoň den odpočinout.
- Odleželé těsto postupně rozvalujeme na tenčí pláty a vykrajujeme z něj různé tvary. Dáme je na plechy vyložené pečicím papírem a podle fantazie ozdobíme ořechy, mandlemi a brusinkami.
- Perníčky pečeme při 170 °C asi 10-15 minut (podle velikosti). Ihned po upečení je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout. Poté je naskládáme do krabice a necháme odležet.
Perníčky pro děti
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku, anýzu, badyánu, fenyklu
- 100 g hery
- 4 lžíce medu
- 2 celá vejce
Na polevu:
- 1 bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
- perličky na ozdobení
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, smícháme se sodou, citronovou kůrou, skořicí a kořením. Tuk utřeme s medem a vejci. Přidáme sypkou směs a zpracujeme na pevné těsto, které necháme do druhého dne odležet (můžeme nechat odležet i několik dnů).
- Po odležení těsto znovu propracujeme a rozválíme na plát silný asi 3 mm. Z těsta vykrajujeme různé tvary a pokládáme je na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
- Moučkový cukr prosejeme a utřeme s bílkem a citronovou šťávou na lesklou hladkou polevu. Polevou naplníme malý papírový kornoutek, perníčky ozdobíme a necháme zaschnout.
Perníčky s fondánovou polevou
podle Pavly Stoklasové z Resortu Valachy
Ingredience:
- 1200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
- 420 g moučkového cukru
- 250 g hery
- 6 vajec
- 8 lžic medu
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 vanilkový cukr
- 3,5 lžičky jedlé sody
- citronová kůra
Na polevu:
- 400 g fondánu
- 1 bílek
- 8 kapek citronové šťávy
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme heru, přidáme do ní med a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tak nejprve sypká směs podobná drobence, teprve pak k ní přidáme všechna vejce a rozmícháme.
- Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do potravinové fólie a necháme jeden až tři dny odležet.
- Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, pak vyválíme na 4-5 mm vysokou placku, ze které vyrábíme tvořítky různé tvary.
- Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí z jednoho celého vejce a jednoho žloutku.
- Připravíme si fondán a perníčky po vystydnutí podle libosti ozdobíme.