Doporučujeme

Upečte si nejlepší vánoční perníčky, medové i z celozrnné mouky

  • 1
Medové perníčky

Medové perníčky

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 80 g másla
  • 1 bílek na potření

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 180 g moučkového cukru

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme s kakaem, práškem do perníku a moučkovým cukrem. Přidáme med, vejce, žloutek, změklé máslo a rum. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 60 minut v chladu odpočinout.
  2. Těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme z něj různé tvary. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 10 minut. Ihned po upečení je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme zchladnout.
  3. Nejlépe až druhý den je ozdobíme bílkovou polevou. Z bílků, citronové šťávy a moučkového cukru utřeme hladkou lesklou polevu. Přendáme ji do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a perníčky ozdobíme. Necháme zaschnout.
Celozrnné medové perníčky

Celozrnné perníčky

Ingredience:

  • 70 g ztuženého tuku (omegy)
  • 260 g medu
  • 4 vejce
  • 10 g kakaa
  • 1-2 lžíce koření do perníku
  • 360 g celozrnné žitné mouky
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • jádra vlašských ořechů, mandle (celé i lupínky) a sušené brusinky na ozdobu 
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Tuk s medem dáme do kovové mísy a na horké vodní lázni je necháme rozpustit. Mísu vyjmeme a do směsi vmícháme vejce, kakao a koření. Pak přidáme 1/3 prosáté mouky (oba druhy) promísené se sodou. Vymícháme těsto, do něhož pak na vále zapracujeme zbylou mouku. Hotové těsto zabalíme a necháme v chladu alespoň den odpočinout.
  2. Odleželé těsto postupně rozvalujeme na tenčí pláty a vykrajujeme z něj různé tvary. Dáme je na plechy vyložené pečicím papírem a podle fantazie ozdobíme ořechy, mandlemi a brusinkami.
  3. Perníčky pečeme při 170 °C asi 10-15 minut (podle velikosti). Ihned po upečení je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout. Poté je naskládáme do krabice a necháme odležet.
Perníčky pro děti

Perníčky pro děti

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku, anýzu, badyánu, fenyklu
  • 100 g hery
  • 4 lžíce medu
  • 2 celá vejce 

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 g moučkového cukru
  • perličky na ozdobení

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, smícháme se sodou, citronovou kůrou, skořicí a kořením. Tuk utřeme s medem a vejci. Přidáme sypkou směs a zpracujeme na pevné těsto, které necháme do druhého dne odležet (můžeme nechat odležet i několik dnů).
  2. Po odležení těsto znovu propracujeme a rozválíme na plát silný asi 3 mm. Z těsta vykrajujeme různé tvary a pokládáme je na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
  3. Moučkový cukr prosejeme a utřeme s bílkem a citronovou šťávou na lesklou hladkou polevu. Polevou naplníme malý papírový kornoutek, perníčky ozdobíme a necháme zaschnout.
Perníčky s fondánovou polevou

Perníčky s fondánovou polevou

podle Pavly Stoklasové z Resortu Valachy

Ingredience:

  • 1200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
  • 420 g moučkového cukru
  • 250 g hery
  • 6 vajec
  • 8 lžic medu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 vanilkový cukr
  • 3,5 lžičky jedlé sody
  • citronová kůra

Na polevu:

  • 400 g fondánu
  • 1 bílek
  • 8 kapek citronové šťávy

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme heru, přidáme do ní med a za stálého míchání přivedeme k varu.
  2. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tak nejprve sypká směs podobná drobence, teprve pak k ní přidáme všechna vejce a rozmícháme.
  3. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do potravinové fólie a necháme jeden až tři dny odležet.
  4. Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, pak vyválíme na 4-5 mm vysokou placku, ze které vyrábíme tvořítky různé tvary.
  5. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí z jednoho celého vejce a jednoho žloutku.
  6. Připravíme si fondán a perníčky po vystydnutí podle libosti ozdobíme.

  • Vybrali jsme pro Vás