Čtenářský recept: Perníčky s celozrnnou moukou

  10:11

| foto: pro iDNES.cz

Přísady:

400 g hladké mouky
250 g celozrnné žitné mouky
250 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
1 sášek kypřícího prášku do perníku
1 lžíce kakaa
1 lžíce koření do perníku
4 vejce
4 lžíce mléka
2 lžíce medu
50 g másla

Poleva
1 bílek
150 - 200 g alespoň 2x prosátého moučkového cukru
1 lžička citronu nebo octa

Postup:

Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. Po promíchání je hmota velmi tuhá a nesourodá - těsto přikryjeme v míse talířkem a necháme ½ hodiny odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté propracujeme těsto v ruce. Pokud je hmota spíš řidší, tak podle potřeby dosypeme hladkou mouku, až je těsto nelepivé.
Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny. Těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm, na větší tak 4 - 5 mm. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 5 - 15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!!
Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody (já do hrnečku ještě přidávám tak 1 lžičku kakaa, aby byly perníky tmavší, ale není to nutné). Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.
Perníčky zdobíme až druhý den, musí se vydýchat, jinak poleva opadává.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...