Do luxusních palačinek patří likér i pivo, radí francouzský Crepe Master

  10:12aktualizováno  10:12
Připravte si podle slavného francouzského Crepe Mastera Stéphana Solariho palačinky s omáčkou Suzette nebo flambované. Jejich delikátní chuť budete chtít ochutnat znovu a znovu.

Crepes Suzette jsou mistrovským kouskem francouzské kuchyně, konkrétně tyto palačinky vynalezl věhlasný šéfkuchař Henri Charpentier. V roce 1895, v době svých profesních začátků, připravoval v Café de Paris v Monte Carlu dezert pro anglického prince z Walesu, budoucího krále Edwarda VII. Jak Henri Charpentier vzpomíná ve svých pamětech, nejslavnější variace na tradiční crepe vznikla vlastně náhodou. Palačinka zalévaná pomerančovým likérem se mu těsně před servírováním nedopatřením vzňala. Henri ovšem zachoval chladnou hlavu, po bleskovém uhašení palačinku dvakrát přeložil, předložil princi jako nový originální dezert, a ten byl navýsost spokojen.

Fotogalerie

Omáčka Suzette je velmi jednoduchá a podle Nicolase Bossiniho vám předpřipravená v lednici vydrží i týden až dva. Ví, o čem mluví, provozuje ve Francii síť creperií, kterou založila už jeho babička. A neváhal se s námi podělit o své triky k přípravě lahodného dezertu. Kromě přídavku pomerančového likéru pro zajímavější chuť odlehčuje těsto i světlým pivem pro správnou nadýchanost.

Stephan Solari doporučuje předpřipravit si palačinky i omáčku a s hosty u stolu se věnovat pouze finální fázi zahřívání a flambování. Ostatně flambované palačinky jsou dodnes ve francouzských restauracích většinou připravovány přímo před očima hostů, kteří tak mohou ocenit šikovné ruce cukráře. Pokud vynecháte omáčku a použijete pouze cukr a pomerančový likér, dostanou palačinky ještě výraznější chuť, kvůli množství alkoholu už se ale nebudou hodit pro děti.

Ingredience na 15 palačinek (o průměru 20 cm):

  • 25 cl polotučného mléka
  • 110 g hladké mouky
  • 25 g másla
  • 2,5 cl Grand Marnier Cordon Rouge liqueur
  • 2 velká vejce
  • 5 cl světlého piva
  • 15 g cukru
  • Špetka soli

Postup:

Smíchejte mouku, cukr a sůl. Po jednom vmíchejte vejce a postupně přidávejte pivo a mléko. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a pomerančový likér. Ideálně nechte těsto přes noc odstát v lednici. Pomažte pánev rozpuštěným máslem a nalijte na ni asi 30 ml těsta. Rychle naklánějte a otáčejte pánev tak, aby bylo dno zcela obalené těstem. Jakmile je palačinka zlatohnědá, otočte ji a osmahněte i z druhé strany.

Omáčka Suzette:

Palačinky s omáčkou Suzette
  • 140 g cukru
  • 5 g pomerančové kůry nastrouhané najemno
  • 3 g citronové kůry nastrouhané najemno
  • 200 g pomerančového džusu
  • 20 g citronové šťávy
  • 135 g másla
  • 35 g pomerančového likéru Grand Marnier
  1. Na pánvi zkaramelizujte cukr. Přidejte pomerančovou a citronovou kůru (nejlépe z bio pomerančů a citronů) a pomerančový džus. Omáčku zredukujte.
  2. Snižte teplotu, přidejte máslo a zamíchejte. Přidejte crepes přeložené na polovinu, pokládejte je přes sebe a zalijte je omáčkou. Navrch přilijte trochu pomerančového likéru a palačinky oflambujte, přičemž je stále namáčejte v omáčce. Palačinky znovu přeložte na půl, vzniknou vám z nich trojúhelníčky. Nechte 2 minuty zvolna vařit a poté ihned podávejte.

Flambované palačinky

Flambované palačinky
  • 200 g másla
  • 20 cl pomerančového likéru Grand Marnier Cordon Rouge
  • 100 g krupicového cukru

V pánvi rozehřejte máslo. Až začne bublat, přidejte cukr a hned poté palačinku. Obě její strany obalte v másle, přilijte pomerančový likér a oflambujte. Podávejte ihned, můžete přelít výpekem z pánve.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

Zdravější pečení. Zkuste perník, bábovku nebo pizzu z celozrnné mouky

Nadýchané koláčky a bábovky z bílé mouky jsou sice českou klasikou, je to ovšem záležitost maximálně posledních pár...

RECEPT DNE: Bramborové placky s houbami a pórkem

Už nevíte jak zpracovat úrodu z lesa? Vyzkoušejte náš netradiční recept na bramborové placky s houbami a pórkem.

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz