Nejlepší jarní recepty z jehněčího

  0:49
Je nejlepší na jaře. Nepropásněte jednu z posledních příležitostí pochutnat si na něm podle našich receptů.
Grilované jehněčí kotletky

Grilované jehněčí kotletky | foto: Isifa

Jehněčí dušené kolínko

Příprava: 2 hodiny

* 4 jehněčí kolínka s kostí
* 2 lžíce hladké mouky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 velké cibule
* 6-8 stroužků česneku
* 4 mrkve, nakrájené na kostičky
* 4 řapíky řapíkatého celeru
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 bobkové listy
* 250-300 ml bílého suchého vína
* vývar na podlití, asi 200 ml
* 1 lžička citronové kůry, bio
* 1 lžička pomerančové kůry, bio
* 2 lžíce posekané petrželky
* 1-2 lžičky sušené majoránky

1. Omyté a osušené špalíky kolena osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozpálíme polovinu oleje, vložíme kolena a opečeme je dohněda. Maso pak uchováme stranou.

2. Do výpeku přidáme lžíci oleje, vsypeme cibuli a většinu česneku a osmahneme dorůžova. Přidáme nakrájenou mrkev, pokrájený řapíkatý celer a společně opečeme. Do základu vložíme kolena, okořeníme lístky rozmarýnu, rozdroleným bobkovým listem, podlijeme vínem a vodou nebo vývarem a dusíme pod poklicí. Během dušení přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme, trvá to asi 1-1,5 hodiny.

3. Když je maso měkké, přidáme citronovou a pomerančovou kůru smíchanou s olejem, prolisovaným česnekem a petrželkou, dochutíme majoránkou a solí a dusíme ještě 10 minut. Porce masa podáváme na předehřátém talíři přelité vydušenou šťávou.

Co jste možná nevěděli + kde nakoupit

Vyzkoušejte na vlastní kůži rozdíl mezi obyčejným a bio jehněčím. Nejlepší přehled biofarem přímo ve svém okolí najdete na stránkách www.biospotrebitel.cz
Při úpravě masa je třeba důkladně odstranit všechen tuk a jednotlivé části pečlivě odblanit a zbavit šlach.
Maso se vyznačuje kromě své typické vůně a chuti lehkou stravitelností, vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálních látek. Příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu, a navíc patří k jedněm z méně „kaloricky náročných“ mas. Na 100 g uvádějí tabulky 921 kJ.

Žebírka s bylinkovou omáčkou

Příprava: 15 minut/Opékání 8-10 minut

* 8 jehněčích žebírek
* 4 lž. olivového oleje
* 1 lž. petrželky
* 1 lž. kaparů
* 1 sardelka
* 1 šalotka
* 1 str. česneku
* 1 lžíce citr. šťávy
* 2 lžíce usekané bazalky
* 2 lžíce bílého vína
* 250 g rukoly k podávání

1. Do mixéru vložíme petrželku, kapary, sardelku, šalotku, česnek, citronovou šťávu, bazalku a víno a rozmixujeme. Promícháme s olivovým olejem, podle chuti přisolíme a necháme rozležet. Všechny suroviny můžeme také velmi jemně usekat nebo utřít v hmoždíři a promíchat s citronovou šťávou, vínem a olejem na omáčku.

2. Jehněčí žebírka omyjeme, osušíme a odblaníme. Maso osolíme, opepříme a opečeme na pánvi z obou stran, celkem asi 8-10 minut.

3. Opečená žebírka potřeme bylinkovou omáčkou a podáváme na předehřátých talířích s omytými a osušenými lístky rukoly.

Náš tip Jehněčí žebírka můžeme předem marinovat ve směsi oleje, pepře a bílého vína.

Burger s ovčím sýrem

Příprava: 15 minut/pečení 15 minut

* 500 g mletého jehněčího
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce sušeného oregana
* 80 g anglické slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g tvrdého ovčího sýra
* olej na potření
* bramborový salát k podávání

1. V míse promícháme mleté maso, jemně usekanou cibuli, drcený česnek, usekané bylinky, jemně pokrájenou slaninu, sůl a pepř a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na čtyři nebo osm stejných dílů.

2. Z masové směsi vytvarujeme koule a do každé doprostřed zabalíme nebo zatlačíme kousek sýra. Připravené burgery lehce zploštíme mezi dlaněmi, potřeme olejem a pečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi po obou stranách, celkem asi 10-15 minut.

3. Podáváme s bramborovým salátem podle našeho tipu nebo pečenými novými bramborami se slupkou.

Náš tip Na salát promíchejte brambory s kousky paprik v oleji, sušenými rajčaty, lístky rukoly, solí, pepřem, olivovým olejem a bílým vinným octem.

Jehněčí se zeleninou v chlebu

Příprava: 30 minut + 4 hodiny marinování

* 400-500 g jehněčí kýty
* 2 lž. olivového oleje
* 2 lž. octa
* 1/4 lžičky kayenského pepře
* 1 lž. zázvoru a rozmarýnu
* 1/2 lž. ml. nového koření
* 2 stroužky česneku
* hrst rozinek
* hrst ořechů
* 1 cibule
* 250 g rajčat
* 4 jarní cibulky
* hrst koriandru

1. Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na drobnější kousky nebo proužky. V misce prošleháme olivový olej, červený vinný ocet, koření a drcený česnek na marinádu. Maso vložíme do misky s marinádou, promícháme a necháme minimálně 4 hodiny v chladu odležet.

2. V pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran, zmírníme plamen a opékáme do změknutí, trvá to celkem asi 10 minut. Ke konci přidáme okapané propláchnuté rozinky a vlašské ořechy, společně osmahneme, osolíme a stáhneme z ohně.

3. Chléb prokrojíme a plníme masovou směsí, kterou sypeme kolečky cibule, překrájenými rajčaty, jarní cibulkou a usekanou čerstvou natí a podáváme. Pokud neseženeme placatý bochník, naplníme směsí pita chleba nebo ciabattu.

Náš tip Podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem.

Grilované jehněčí kotletky

Příprava: 40 minut + 30 minut marinování

* 8 jehněčích kotletek
* 4 lž. olivového oleje
* 1 lž. citronové kůry bio
* 4 stroužky česneku
* 1 snítka rozmarýnu
* 4 rajčata
* 100 g másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 2-3 lž. bylin (oregano, rozmarýn, saturejka, tymián)

1. Kotletky omyjeme, osušíme a odblaníme, popřípadě nařízneme špičkou nože u kosti, aby se lépe propekly. V misce promícháme olivový olej, jemně usekaný česnek, citronovou kůru a snítku rozmarýnu.

2. Maso opepříme, obalíme v marinádě a necháme v chladu alespoň půl hodiny odležet. Změklé máslo vyšleháme s usekanými bylinkami, osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie ve tvaru válečku a necháme ztuhnout v lednici. Rajčata nařízneme dokříže, přelijeme vroucí vodou, ochladíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno.

3. Rozpálíme grilovací pánev, potřeme ji trochou oleje a maso opečeme z obou stran, celkem asi 8-10 minut, a necháme chvíli rozležet. Na pánev vložíme rajčata se zbylou marinádou, krátce opečeme a podle chuti osolíme. Na každou kotletku dáme trochu opečených sekaných rajčat a plátek bylinkového másla. Podáváme na předehřátých talířích.

Náš tip
Podávejte s rajčaty nebo jinou čerstvou zeleninou či salátem a vařenými brambory.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...