Oslaďte dětem jejich den makronkami, dospělé potěší zabaglione

  0:42aktualizováno  0:42
Pistáciové makronky slepované meruňkovým džemem potěší děti úžasnou chutí, krásnou barvou i tím, jak snadno se o ně podělí. Dospělé můžete pohostit žloutkovým krémem ze šumivého vína s ovocem. Oba recepty jsou navíc bezlepkové a hodí se tak i pro celiaky.

Pistáciové makronky s meruňkovým džemem | foto: www.synergiepublishing.com

Pistáciové makronky s meruňkovým džemem

Množství: 24 makronek

Vaření a pečení bez lepku

Americká kuchařka Olivia Dupinová před několika lety zjistila, že příčinou jejích zdravotních problémů je celiakie. Rozhodla se zůstat ve své profesi a vařit a péct z jídel přirozeně bezlepkových. Na svém kontě má již dvě kuchařky, první právě vychází v češtině.

Bez lepku a chutně od Olivie Dupinové vychází nyní i v češtině
  • 75 g pražených vyloupaných pistáciových oříšků (případně i více)
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 velké bílky (pokojové teploty)
  • 50 g krystalového cukru
  • 4–6 kapek zeleného potravinářského barviva
  • 160 g meruňkového džemu

  1. Troubu předehřejeme na 150 °C (plyn stupeň 2). Pečicím papírem vyložíme 3 pečicí plechy. Dáme stranou.
  2. Pistáciové oříšky dáme do kuchyňského robota nebo mixéru a rozsekáme hodně na jemno. Směs prosejeme přes jemné síto. Větší kousky, které neprošly sítem, dáme zpátky a znovu rozmixujeme. Mixujeme, dokud všechny ořechy neprojdou sítem. Odměříme si přesně 75 g pistáciové mouky. Pistáciovou mouku prosejeme s moučkovým cukrem a dáme stranou.
  3. Do nádoby elektrického mixéru dáme bílky a krystalový cukr. Šleháme při vysokých otáčkách, až se vytvoří měkké kopečky. Šleháme dále a po kapkách přidáváme zelené potravinářské barvivo, dokud směs nezíská požadovanou barvu a nevytvoří tuhý sníh.
  4. Do sněhu přidáváme sypkou směs a opatrně mícháme, až těstíčko klesne a je pěkně hladké a lesklé. Zda má těstíčko správnou konzistenci, poznáme tak, že z něj vytvoříme kopeček, který položíme na těstíčko v misce. Kopeček by se měl v těstíčku "rozpustit“ během 20 vteřin.
  5. Těstíčko přendáme do zdobicího sáčku s obyčejnou kulatou zdobicí špičkou o průměru 1,3 cm. Na připravené pečicí plechy nastříkáme okrouhlé makronky o průměru 2,5 cm v rozestupu 2,5 cm. Makronky by měly být hladké a ploché, pokud na nich zůstávají špičky, těstíčko nebylo dostatečně ušlehané. (V takovém případě ho nandáme zpátky do misky a znovu několikrát prošleháme. Ujistíme se, že kopeček těstíčka se v těstíčku rozpustí během 20 vteřin.) Na tři pečicí plechy nastříkáme celkem 48 makronek. Každým plechem jemně poťukáme o pracovní plochu, aby se z makronek uvolnil zachycený vzduch. Podle chuti makronky posypeme jemně nasekanými pistáciovými oříšky.
  6. Připravené makronky necháme 45 minut odležet na pečicím plechu při pokojové teplotě. Odležené se dobře upečou. Měly by trochu vyběhnout, získat hladký povrch a na spodním okraji by se měla vytvořit zvlněná "nožka". Pečeme po jednom plechu 18 minut. V polovině pečení každý plech obrátíme. Upečené makronky jsou křupavé a lze je snadno sejmout z pečicího papíru.
  7. Necháme vystydnout na pečicím plechu. Zbývající makronky upečeme stejným způsobem. Jakmile jsou všechny upečené a vystydlé, slepíme vždy jeden pár meruňkovým džemem. Slepené makronky uložíme do vzduchotěsné nádoby a před podáváním necháme odležet 24 hodin v chladničce, aby změkly. Podle potřeby je můžeme také zmrazit a spotřebovat během 3 měsíců.

TIP: Makronky můžete slepit jakýmkoli džemem bez semínek, čokoládovým ganache nebo oblíbeným máslovým krémem a stále budou bezlepkové.

Zabaglione se šumivým vínem, jahodami a broskvemi

Zabaglione je elegantně jednoduchý, lehoučký žloutkový krém, který se tradičně připravuje z vína Marsala a podává s kousky ovoce nebo piškotu. V bezlepkové úpravě obsahuje jahody a broskve, které se dobře hodí k šumivému vínu.

Zabaglione se šumivým vínem, jahodami, broskvemi

Množství: 6 porcí

  • 160 ml plnotučné smetany
  • 4 žloutky
  • 65 g cukru
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 120 ml šumivého vína prosecco
  • 290 g jahod na čtvrtky
  • 2 zralé broskve na plátky

  1. Ve velké míse ušleháme plnotučnou smetanu na tuhou šlehačku. Necháme chladit až do dalšího použití.
  2. Do rendlíku nalijeme 5 cm vody a přivedeme ji k pozvolnému varu. Na rendlík položíme kovovou nebo skleněnou misku (dno se nesmí dotýkat vody). Do misky dáme žloutky, cukr, pomerančovou kůru a šumivé víno. Intenzivně šleháme asi 5 až 7 minut, až směs zhoustne a získá světle žlutou barvu.
  3. Jinou velkou mísu naplníme ledovou vodou. Do ní postavíme misku s ušlehanými žloutky a šleháme dalších 5 až 7 minut, až dezert vychladne. Jemně vmícháme vychlazenou šlehačku.
  4. Do 6 sklenic nandáme ve střídavých vrstvách krém a kousky jahod a broskví. Podáváme vychlazené.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější
Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Premium

Jak nejíst nekvalitní jídlo? Dietoložka Slimáková má jednoduchou radu

Rady, co jíst a co nejíst, už se ve virtuálním světě slily v jeden velký nepřehledný zmatek, v němž se orientujeme jen...

Peněženku si před synem raději schovej, varoval manžel náhradní ženu

Rodiče z panelákového dvoupokojového bytu v Novém Sedle jsou v podmínce. Jejich patnáctiletý syn chodí za školu. Kromě...

Premium

Chemie lásky a chtíče. Když molekuly DNA řeknou: pozvi ji na rande

Co může za to, že se zamilujeme? Kde najdeme odvahu oslovit hezkého muže nebo ženu, a odkud se v nás bere chtíč? Podle...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Bleskurychlé špagety carbonara

Na večeře v týdnu není příliš času a tak vám přinášíme tip na bleskurychlé špagety carbonara.

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

RECEPT DNE: Bramborové placky s houbami a pórkem

Už nevíte jak zpracovat úrodu z lesa? Vyzkoušejte náš netradiční recept na bramborové placky s houbami a pórkem.

RECEPT DNE: Pomazánka z lososa

Každý den nemusíte chystat teplou večeři. Vyzkoušejte náš recept na skvělou pomazánku z lososa.

Najdete na iDNES.cz