Čtenářský recept: Čokoládové makronky

  0:44

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
60 min.

Množství
35

Suroviny:

250g cukru krupice
70ml vody
190g bílků
hnědá barva potravinářská
(nebo kakao na obarvení)
250g moučkového cukru
250g mandlové mouky

Na čokoládový krém:

100 ml smetany ke šlehání,
1 lžíci krupicového cukru,
125g hořké čokolády,
20g másla
pár lístků máty

Postup:

1. Nejdříve si připravte cukrový rozvar: do menšího kastrůlku nasypte cukr krupici a zalijte vodou. Na mírném plameni rozvar ohřejte přesně na teplotu 118 stupňů Celsia, jinak se vám nepodaří připravit to správné těsto a makronky se vám nepovedou.
2. Sehnat si také musíte mandlovou mouku z jemně mletých blanšírovaných mandlí, která je bezlepková a má výrazný podíl na správné chuti makronek. Dostanete ji v obchodech s cukrářskými potřebami, stejně jako zmiňovaný teploměr.
3. Zatímco se rozvar vaří, smíchejte si ve větší míse moučkový cukr s mandlovou moukou, přidejte k nim první část bílků a směs promíchejte v hustou hmotu.
4. Do mixéru nalijte druhou část bílků, krátce je prošlehejte, přidejte k nim cukrový odvar (o teplotě 118 °C) a během šlehání přidejte i trošku hnědé potravinářské barvy. Směs pak vyšlehejte úplně do studena, tedy na pokojovou teplotu.
5. Kdo nechce používat potravinářská barviva, může těsto obarvit kakaem. Protože ho ale pro dosažení hnědého odstínu může být potřeba docela dost, musíte si dát pozor na změnu konzistence těsta. Každopádně je pro každou příchuť makronek ideální zvolit takový odstín, aby barva odpovídala chuti.
6. Pak obě směsi smíchejte dohromady – připravenou hustou hmotu ušlehaným sněhem krásně odlehčíte. Nebojte se pořádně promíchat, aby se obě směsi spojily. Výsledné těsto by nemělo být příliš tuhé, ani příliš řídké. Jinak by vám makronky při pečení praskaly.
7. Pak si připravte papír velikosti plechu s předmalovanými kolečky o průměru čtyř centimetrů a na něj si položte pečicí papír.
8. Těsto dejte do cukrářského sáčku a s jeho pomocí tvořte na pečicí papír stejně velká kolečka.
9. Než nastříkané makronky strčíte do trouby, nechte je na plechu lehce zaschnout. Tak, aby na ně už nešel obtisknout prst.
10. Makronky se připravují v celé řadě příchutí – podle toho se přibarvují tak, aby příchuť korespondovala s barevným odstínem.
11. Pokud je necháte takto zaschnout, měly by pak v troubě pěkně naskočit.
12. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C přesně 11 minut. Nechte vychladnout, pak kolečka makronek poslepujte krémem a nechte alespoň dva dny odležet.

Jak přípravíte čokoládový krém na slepování:

Krém si můžete připravit než makronky zaschnou na plechu, upečou se a zchladnou.
1. Čokoládu a 20 gramů másla dejte do mističky.
2. Do smetany přidejte bylinky a přiveďte ji k varu.
3. Vařící smetanu pak přelijte přes sítko do misky s máslem a čokoládou, nechte úplně rozpustit a pořádně promíchejte.
4. Krém nechte vychladnout a je připravený na slepování – na makronky ho nanášejte ideálně opět pomocí cukrářského sáčku.

Autor:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...